Yapılan bu düzenlemeyle birlikte, sigortalı olarak çalıştıkları işlerinden ayrılanların, 10’uncu günden sonra sağlık hizmeti alabilmeleri için Genel Sağlık Sigortalı olmaları ve gelirlerini tespit ettirmeleri gerekiyor.
SGK Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, provizyon sisteminden kaynaklanan hata nedeniyle uygulama yanlışlığına düşüldüğünü doğruladı. SGK Genel Müdürlüğü’nün, söz konusu duruma müdahale ederek, hastanelerde de kullanılan sistemi kapattırdığını bildiren Bumin, “İşinden ayrılan vatandaşlarımızın, işten çıkarıldıkları günden itibaren 10’uncu gününde kurumumuza gelerek tescil işlemi yaptırmaları gerekiyor. Bu işlemin ardından kişi Genel Sağlık Sigortası kapmasına alınacak olunup, sonraki süreçte sağlık hizmeti alabilmesi için prim ödemesi gerekiyor.” dedi.
SGK’nın talimatı üzerine ilgili müdürlüklere yazı gönderildiğini, tüm bilgisayar ve provizyon programlarının da buna göre düzenlendiğini anlatan Bumin, sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için önce tescil ardından GSS primi ödenmesi gerektiğini dile getirdi.
Genel sağlık sigortalısı olunabilmesi için kişinin gelir tespiti yaptırması ve eğer kendisinin ve ailesinin geliri asgari ücretin üçte birinin üstündeyse prim ödemesi gerektiğini vurgulayan Bumin, “Genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. İşsiz kalan kişilerden işsiz kaldıktan sonra 10 gün daha bedava GSS’den yararlanacaklardır. Bu 10 gün ise, işsizin SGK’ya gidip gelirini tespit ettireceği süredir. İşsiz, GSS primi ödemeye başlamadan önce ikamet ettiği yerdeki SGK’ya gidecek ve gelirinin tespitini isteyecektir. SGK, kişinin harcamalarını da dikkate alarak, aylık kişi başına düşen gelirini tespit edecek ve bu tespite göre kişi başına ödenecek GSS primi belli edilecektir. Sonraki sağlık hizmetleri, ancak söz konusu primin ödenmesiyle mümkün olabilecektir.” diye konuştu.