Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı olarak Sarıkamış Harekatı anma törenlerini 2003'te başlatan Avukat Necati Bölükbaşı, Sarıkamış harekatıyla birlikte Rusların Karadeniz'den İstanbul'a çıkarma yapmalarının önüne geçildiğini bildirdi. Necati Bölükbaşı, “Olası bir savaşta hedef İstanbul'du. Çanakkale boğazından İngiliz, Fransız, İtalyanlar saldırırken Karadeniz'den Rusların çıkarma yapması planlanmıştı. Sonuç olarak Sarıkamış'ta, İstanbul savunulmuştur.” dedi.
İstanbul Kültür Üniversitesi İşletmecilik Meslek Yüksekokulu’nda, 'Sarıkamış Harekatı' konulu konferans veren ERVAK eski Başkanı Necati Bölükbaşı, Allahuekber Dağlarında 22 Aralık 1914 ile 15 Ocak 1915 tarihleri arasında gerçekleşen Osmanlı- Rus savaşında her iki tarafın da öncelikle çetin kış koşulları ile mücadele ettiğini bildirdi.
Genelkurmay kayıtlarına göre Enver Paşa komutasındaki Türklerin 60 bin, Rusların ise 30 bin dolayında kayıp verdiğini anımsatan Necati Bölükbaşı, bu rakamların hala tartışılır olduğunu söyledi. Osmanlı topraklarının paylaşımının, Rus Çarı ikinci Nikola ile İngiliz Kralı 7'nci Edward'ın Estonya'da 1908'de yaptıkları toplantıda kararlaştırıldığını anlatan Bölükbaşı, bu toplantıda İstanbul'un Ruslara vaat edildiğini, hatta adının 'Çargrad' olarak değiştireceğinin kararlaştırıldığını belirtti. Bölükbaşı, "Muhtemel bir savaşta hedef İstanbul'du. Çanaklale boğazından İngiliz, Fransız, İtalyanlar saldırırken, Karadeniz tarafından Rusların çıkarma yapması planlanmıştı. Batum'da gemilere bindirilecek olan Kafkas Cephesindeki askerlerle bu çıkarmayı gerçekleştirmeleri halinde artık İstanbul'u savunmak zor olacaktı. Onun için Rus ordusu savaşmayı İstanbul civarında değil, İstanbul'dan çok uzaktaki Kafkas Cephesinde yani Sarıkamış'ta yapmak gerekiyordu. Öte yandan İngilizlerin de Mısır'daki mevcut kuvvetlerini Çanakkale'ye sevkini engellemek için Mısır'da cephe açmak için oraya Cemal Paşya Komutasında kuvvet gönderilmişti" diye konuştu.
Dünyanın gözü üzerinde bulunan İstanbul'u sınırlarının ötesinde savunmak gerektiğine dikkati çeken Necati Bölükbaşı, “90 bin asker tek kurşun atmadan Allahuekber dağlarında donarak can verdi” diye takdim edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bu tür safsataların şehitleri aşağıladığını ve ruhlarını rahatsız ettiğini kaydeden Bölükbaşı, “Savaşın sonunda Sarıkamış'ta Rus ordusunun imhası, hedefine ulaşılamamıştır. Ama ona çok büyük bir darbe vurulmuştur. Ki Çanakkale savaşlarına katılacak, mecali kalmamış ve İstanbul'a Karadeniz'den yapılması düşünülen çıkarma kararından vazgeçmiştir. İstanbul savunmasında sadece Çanakkale'de İngiliz ve Fransızlarla savaşılmış, bu da zaferle sonuçlanmıştır. Netice olarak Sarıkamış'ta İstanbul savunulmuştur. Hedeflenen sonuçlardan en önemlisi gerçekleşmiştir diyebiliriz.” dedi.