KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor haftanın takımı
Erzurumspor haftanın takımı
Gazze'de can kaybı 43 bin 163'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 43 bin 163'e yükseldi
Altın rekor tazelemeye devam ediyor
Altın rekor tazelemeye devam ediyor
Erdoğan’dan ‘insanlığın tükenişi’ vurgusu
Erdoğan’dan ‘insanlığın tükenişi’ vurgusu
Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
HABERLER>EKONOMÄ°
1 Ocak 2011 Cumartesi - 08:07

Şekerde endişeli bekleyiş

erzurum ekonomisinin can damarı olan Şeker fabrikası özelleştirme sürecinde. Özelleştirme programındaki fabrika Erzurum'da onbirlerce insana ekmek sağlıyor.

Şekerde endişeli bekleyiş

Bölgede 3 ile ve 274 köye hitap eden Erzurum Şeker Fabrikası, tarıma dayalı sanayiye verilebilecek en önemli örnekler arasında bulunuyor. Erzurum’a yılda 100 milyon lirayı bulan oranda katma değer sağlayan Erzurum Şeker Fabrikası, aynı zamanda Türkiye’nin en kaliteli pancarını işleyen tesislerin başında geliyor. Kök verimi ve pancardaki şeker varlığı bakımından iklim faktörünün büyük önem taşıdığı üretim sürecinde, kara ikliminin hüküm sürdüğü için şeker varlığı en yüksek pancar, Erzurum’un da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde elde ediliyor.
Erzurum’da şeker pancarı üretimi yapan 15 bini aşkın çiftçi bulunurken, Türkiye’deki şeker pancarı üretim tesisleri içerisinde en fazla kazandıran ve kendini yenileyen fabrikaların başında ise, Erzurum Şeker Fabrikası geliyor. Kadrolu ve mevsimlik çalışanlarıyla birlikte yaklaşık bin kişinin ekmek kapısı haline gelen Erzurum Şeker Fabrikası, nişasta bazlı şeker sektörüne karşı Türkiye’nin adeta sigortası konumunda bulunuyor. Özelleştirilme süreci dolayısıyla belirsizlikle karşı karşıya olan dev tesisler, pancarın bile el değmeden indirilmesine imkan sunan teknolojik imkanlarıyla göz dolduruyor. Erzurum Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin, Türkiye’nin en kaliteli pancarının üretildiği yöre çiftçisine vurulmuş bir darbe anlamı taşıyacağını vurgulayan uzmanlar, “Erzurum’da üretilen şeker pancarı, kalite açısından dünya sıralamasına girecek cinsten. Bu fabrikanın özelleştirilerek susturulması demek, Türkiye’nin önemli bir endüstriyel tarım bitkisinden mahrum kalması, yanı sıra yüz binlerce insanın açıkta kalması demektir.” görüşünü savunuyorlar.
Öte yandan değişik iklim bölgelerinde yapılan pancar üretimi, Türkiye’ye farklı bir ayrıcalık daha kazandırıyor. Yıllık şeker üretiminin 1 milyon 900 bin ton olduğu Türkiye’de, tüketilen şeker miktarının 2 milyon 500 bin ton olduğu ifade edilirken, buna mukabil idünyanın en ucuz şekeri ise, yine Türkiye’de tüketiliyor. Her yıl 600 ile 700 ton arasında değişen üretim açığının kapatılması için Türkiye’de pancara uygulanan kotanın kaldırılması gerektiğini kaydeden ekonomistler, “Pancara kota uygulandığı için ortaya üretim açığı çıkıyor. Bu açık ise, nişasta bazlı şekerlerle kapatılıyor. Halbuki Türkiye’de gerçekleştirilecek tam kapasite şeker üretimi, ihtiyacın bile çok üzerindeki rakamlara tekabül edebilir.” dediler.
Fransa’da 1 kilogram küp şeker 1,65 Euro’dan satılırken, kamış şekerinin fiyatı ise, 2 Euro olarak bildiriliyor. Dünya'da şekeri en pahalı tüketen ülkenin Zimbabvve olduğuna işaret eden ekonomistler, “Bu ülkede şekerin kilosu 6,15TL'dir. Finlandiya’da şeker 3,12 TL, Norveç’te 3,45 TL, Almanya ve Avusturya’da 2,95 TL, İsveç’te 2,75 TL, Belçika’da 2,90 TL, Japonya’da, 3,10 TL ve Türkiye’de ise şeker 2,35 TL’dir.” dediler.
 

 
DPT, tesislere not verdi
 
İletişim başarıya doymuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Finansçılar 2010'dan memnun
Erzurum’da 2010 yılında yaşanan ekonomik canlılık, finans kuruluşlarının ...
KUDAKA, proje destek süreci başladı
KUDAKA KOBİ ve Tarım-Turizm-Sanayi Mali Destek Programları’na yapılan ...
Göçte lideriz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MGK'nın bildirisiyle ilgili, "MGK ...
 
'Erzurum'u seviyoruz, hakkımızı arıyoruz'
CHP Kars İl Örgütü'nden Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun lojistik merkezlerinden ...
Şekerciler müjde bekliyor
Türkiye Şeker-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin, “Erzurum ...
ETB'ye göre Erzurum iyi yolda
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakki Hınıslıoğlu, geride kalacak ...
 
Lojistik Köy tartışmaları dinmiyor
Yapım çalışmaları aralıksız devam eden Kars-Tiflis- Bakü (KTB) demiryolu ...
Zam, sürücüleri çileden çıkardı
Son günlerde adeta zamla yatılıp, zamla kalkılan akaryakıt istasyonlarında, ...
2011 ‘Gönüllü Aile Kampanyası’ başladı
ATATÜRK Üniversitesi Rektörlüğü ve Erzurum 2011 Genel Koordinatörlüğü, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva