Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının düşürülmesi çağrısında bulundu. Demir, “NBŞ yüzünden hem sağlığımız, hem de ekonomimiz darbe yiyor.” dedi.
DEMİR’İN AÇIKLAMASI
Nişasta Bazlı Şeker kotasına bir tepki de, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir’den geldi. NBŞ kotasının düşürülmesi çağrısında bulunan Demir, bu gidişle hem insan sağlığının, hem de ülke ekonomisinin yara alacağını dile getirdi.
Şeker Kurumu’nun göreve başlamasından sonra şeker pancarı üretiminin 12,4 milyon tona kadar gerilediğini, 2010 yılında ise üretimin 17 milyon ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Okan Demir, pancarın faydalarını şöyle sıraladı: “Ülkemizde şeker fabrikaları kurulu kapasitelerinin oldukça altında çalıştırılmaktadır. Bu gerilemeye paralel olarak şeker pancarı üretici sayısı da 2003 yılında 460 binden 2008 yılında 209 bin kişiye gerilemiştir. Üretimi sınırlandırılan şeker pancarı tarımının oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Şeker pancarı ekonomiye sağladığı katkı bakımından endüstri bitkileri içinde ikinci sırada yer almaktadır. Dolayısıyla çiftçiye de en çok kazandıran ürünlerden biridir. Münavebede kendinden sonra ekilen bitkiye verimli bir tarla bırakır; hububatta yüzde 20’lik verim artışı sağlar. Münavebe bitkisi olması dolayısıyla polikültür tarımın yerleşmesini sağlamıştır. Yarattığı yük hacmiyle taşımacılık sektörü için büyük bir pazar oluşturur. Pancar ekiminin ileri teknoloji gerektirmesi, üreticilerin bilgi ve görgü düzeyini arttırmıştır; modern tekniklerin tarıma girmesini sağlamıştır. Ülkemizde gerçek anlamda ilk kooperatifleşme şeker pancarı üretimi sayesinde gerçekleşmiştir. Pancar tarlası aynı büyüklükteki ormana göre üç kat fazla oksijen sağlar. Pancar tarımı buğdaya göre 13, mısıra göre 8, ayçiçeğine göre 5 kat daha fazla istihdam sağlar. Bu yönüyle kırsal alandan kentlere göçü önler. Yan ürünleri olan pancar posası ve melas ile pancarın baş ve yaprak kısmı hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Şeker pancarı ve sanayi ülkemizde yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yaratmaktadır. Şeker fabrikaları bulundukları birçok ilde tek sanayi tesisleridir. Şeker fabrikaları 20 binden fazla insana istihdam sağlarken, 6 NBŞ fabrikası sadece bin kişiyi istihdam etmektedir. Şeker fabrikaları, kuruldukları illere tiyatroların gelmesine de aracılık etmişlerdir. Mısırdan elde edilen NBŞ, ülkemizde son günlerde insan sağlığına olumsuz etkileri yönüyle tartışmaların merkezine oturmuştur. 27 üye ülkeye sahip AB‘de ortalama 700 ile 800 bin ton NBŞ üretilirken, Türkiye tek başına her yıl bu miktarın yarısına yakın miktarda NBŞ üretmektedir.”