Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “siyasi partilerde parti içi demokrasi sağlandıktan sonra HSYK'ya yasama organınca üye seçilebileceği” görüşünü ifade ederek, “Bunun için Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik yapılması gerekir” dedi.
Yalçınkaya, adli yılın başlaması dolayısıyla TBMM Havuzlu Bahçe'de verilen resepsiyonda gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Almanya'daki Deniz Feneri e.V. davası ile bağlantılı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma hatırlatılarak, Yargıtay Cumhuriyet
Başsavcılığınca Ak Parti hakkında Siyasi Partiler Yasası kapsamında sürdürülen soruşturmanın ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Yalçınkaya, soruşturmanın halen devam ettiğini söyledi.
Yalçınkaya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasıyla kendi soruşturmalarının paralel yürüdüğünü kaydetti.
“KAYIP TRİLYON DAVASI”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki “Kayıp Trilyon Davası”nda Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin takipsizlik kararının kaldırılması kararının Adalet Bakanlığınca kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğinin ifade edildiğini belirten Yalçınkaya, yeni adli yılın bugün başladığını gerekli çalışmayı yaptıktan sonra herhangi bir tebliğname düzenlemeden kanun yararına bozma istemine atıfta bulunularak dosyanın ilgili ceza dairesine gönderileceğini söyledi.
Yalçınkaya, dairenin vereceği kararı inceledikten sonra gerek görürlerse itiraz edebileceklerini anlattı.
YARGI REFORMU STRATEJİ TASLAĞI
Yargı Reformu Strateji Taslağı'na yönelik, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in eleştirilerine katılıp katılmadığının sorulması üzerine Yalçınkaya, eleştirilere aynen katıldığını söyledi.
Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın HSYK'da olmaması gerektiğini ifade eden Yalçınkaya AB'nin de aynı yönde istemleri bulunduğunu belirtti.
“Yasama organının Kurul'a üye seçmemesi gerektiği, bunun yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırı olacağı” görüşünü vurgulayan Yalçınkaya, “Yargı da bu halk için var. Yargı bağımsızlığı, hakim ve savcılar için değil halk içindir. Bugün kişilerin bulunduğu makam önemli değil, biri gider biri gelir önemli olan yargının bağımsızlığının korunmasıdır” diye konuştu.
Abdurrahman Yalçınkaya, “siyasi partilerde parti içi demokrasi sağlandıktan sonra HSYK'ya yasama organınca üye seçilebileceği” görüşünü belirterek, “Bunun için Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik yapılması gerekir. Önce siyasi partilerin kendi içlerinde parti içi demokrasiyi sağlaması gerekir. Yani milletvekilleri bağımsız va hür iradeleriyle karar verebilmelidir. Bunun için parti içi demokrasi çok önemli. Bu sağlandıktan sonra yasama organı Kurul'a üye seçebilir” görüşünü dile getirdi.
Yalçınkaya bir soru üzerine de halen Anayasa Mahkemesince yürütülen “Yüce Divan” görevinin Yargıtaya verilmesi gerektiğini söyledi.
Yalçınkaya, “Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı”nın kurulması yönündeki görüşlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını da sözlerine ekledi.