Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>ASAYÄ°Ş
5 Nisan 2018 Perşembe - 15:32

3 ayda 17 bin kaçak göçmen yakalandı

Erzurum’da son 3 ayda 17 bin kaçak göçmen yakalandı

3 ayda 17 bin kaçak göçmen yakalandı

Afganistan ve Pakistan başta olmak üzere ülkelerindeki işsizlik ve terör olayları sebebiyle umut olarak gördükleri Türkiye'ye gelen ve son günlerde yoğunlaştıkları Erzurum'da yakalanan kaçak göçmen sayısı son üç ayda 17 bine ulaştı. İran sınırında bekleyen 1,5 milyon göçmenin, Ağrı ve Iğdır sınır hattında yapımı devam eden güvenlik duvarı bitmeden Türkiye’ye geçiş yapmaya çalıştıkları belirtildi. Kaçak göçmenlerin umuda yolculuğu bazen mutlu sonla çoğunluğu da hüsranla sona eriyor.

Terör ve işsizlik asıl sebep olmak üzere ülkelerindeki çeşitli sorunlar nedeniyle İran sınırındaki Ağrı, Iğdır ve Van’dan yasa dışı yollarla "umut" ve "iş kapısı" olarak gördükleri Türkiye'ye giriş yapan kaçak göçmenler, Erzurum üzerinden batıdaki farklı kentler ile Avrupa ülkelerine ulaşmayı amaçlıyor.

Genellikle Afganistan, Pakistan'dan başlayan umuda yolculukları sırasında insan tacirlerine yüklü miktarda para ödeyen kaçak göçmenler, ülkelerinden ayrıldıktan sonra İran'ın farklı kentleri ile Türkiye sınırını yaya olarak geçiyor. Zaman zaman yüklü miktarda para ödedikleri insan tacirlerince bindirildikleri kamyon kasası, otobüs, minibüs, taksi ve otomobillerden yolculuklarını tamamlayamadan indirilerek Doğu Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde otoyol kenarlarına terk edilen kaçak göçmenler, bu andan itibaren yolculuklarını otoyol kenarlarında veya dağlık arazilerde ölüm riskine karşı yüzlerce kilometre yürüyerek sürdürmeye çalışıyor.

GERİ GÖNDERME MERKEZİ DOLDU

Ülkelerinden çıkışlarından itibaren binlerce kilometre yol katederek Ağrı, Kars ve Iğdır'ı geçebilen kaçak göçmenlerin büyük bölümü ise Erzurum'daki çeşitli noktalarda güvenlik güçlerinden kaçamıyor. Yakalananların yüzde 95'ini oluşturan Afganistanlı göçmenler ülkelerinden Erzurum'a ulaşmak için yaklaşık bir ay süren 3 bin 226 kilometrelik, Pakistanlılar ise 2 bin 748 kilometrelik yol kat ediyor.

Erzurum'da, yasa dışı geçişin önlenmesine yönelik çalışmalarını sürdüren İl Emniyet Müdürlüğü ve jandarma ekiplerince yakalanan göçmenler, haklarında gerekli sınır dışı ya da kayıt işlemlerin yapılması için Erzurum İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim ediliyor.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesindeki Türkiye'nin en büyük geri gönderme merkezi olan Aşkale ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi, son aylarda yakalanan kaçak göçmen sayısının artması sebebiyle tamamen doldu.

İran sınırındaki Ağrı ve Iğdır hattında yapımına başlanılan güvenlik duvarının kaçak göç dalgasını artırdığını belirten ERVAK Başkanı Erdal Güzel, İran sınırında 1,5 milyon göçmenin Türkiye’ye geçebilmek için beklediklerini ve güvenlik duvarı tamamlanmadan yasa dışı yollarla girmeye çalıştıklarını kaydetti.

 

"KAÇAK GÖÇMENLERİN UMUDA YOLCULUĞU BAZEN MUTLU SONLA ÇOĞUNLUĞU DA HÜSRANLA SONA ERİYOR"

Türkiye'ye giriş yapan kaçak göçmenlerin umuda yolculuğu bazen mutlu sonla çoğu zamanda hüsranla sona eriyor. Erzurum’da geçtiğimiz aylarda yaşanan olaylara bakıldığında soğuktan donarak el ve ayaklarını kaybeden, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan kaçak göçmenler gözlendi.

Erzurum'da geçtiğimiz yıllarda yaşanan bir olayda da Afganlı aileden psikolojik sorunları olduğu iddia edilen baba ve kızı Türkiye'den Avrupa ülkelerine gidebilmek için intihara teşebbüs etti. 16 yaşındaki genç kız F.R.'nin tedavisi evinde yatakta yapılırken, babası Sadıp R. de hastanede yoğun bakıma alınmıştı.

 
Vatandaş "Açık Kapı Projesi" ile devlete ulaşıyor
 
Palandöken 2017'ye onay
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehitlerin kanı yerde kalmadı
Tunceli'nin Pülümür ilçesi kırsalında MİT'in istihbaratıyla başlayan aralıksız ...
'Sözde Erzurum sorumlusu öldürüldü'
Bakanlık, etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin kırmızı listede ...
Gülbey’den KKTC'de PKK uyarısı
Gülbey, "Türkiye’de iyice köşeye sıkışan terör örgütü PKK’nın dağ ve şehir ...
 
Erzincan Vali Yardımcısı açığa alındı
Erzincan Vali Yardımcısı Yaşar Kemal Yılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü'nün ...
Nefes kesen operasyon
Hakkari Merkez Oğul köyü kırsalında terör örgütüne yönelik nefes kesen bir operasyon düzenlendi.
Suç örgütüne operasyon: 3 kişi tutuklandı
Erzurum’da suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 9 şüpheliden 3’ü tutuklandı.
 
12 kişilik minibüsten 42 göçmen çıktı
12 kişi yolcu taşıma kapasiteli minibüsten Afganistan ve Pakistan uyruklu 42 kaçak göçmen çıktı.
8 kişinin öldüğü trafik kazasına 2 gözaltı
Bayburt Valiliği, 8 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı kazayla ilgili ...
Göçmen dramında son perde
İddialara göre, Konya'dan özel bir otobüs firmasına ait otobüse İstanbul'a ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva