Türkiye'de yaşanan askeri darbeler aradan onlarca yıl geçmesine rağmen ülkede etkisini sürdürüyor. Özellikle o günlere tanık olanların yaşadığı kaos, hergeçen gün biraz daha iyi anlaşılıyor. 27 Mayıs askeri darbesinin 51. yıldönümünde, dönemin Demokrat Parti Erzurum Milletvekili Fethullah Taşkesenlioğlu'nun oğlu Fahrettin Taşkesenlioğlu, babasının Yassıada'da idamla yargılanırken eşi Ayşete Taşkesenlioğlu'na yazdığı mektubu alarak anne ve babasının kabrini ziyaret etti. Taşkesenlioğlu, ailesine veda etmeden gözaltına alınıp tutuklanan babasının mektubunu 6 yıl önce vefat eden annesinin mezarı başında okudu.
GÖZÜYAŞLI ANMA
27 Mayıs darbesinin 51. yıl dönümü o günleri yaşayanlar için ayrı bir anlam taşıyor. Onlar, endişe dolu günleri anlatırken gözyaşlarına hakim olamıyor. Dönemin DP Erzurum Milletvekili Fethullah Taşkesenlioğlu, 27 Mayıs askeri darbesiyle tutuklanıp Yassıada'da idamla yargılandı. 29 ay Yassıada’da tutuklu kalan Taşkesenlioğlu, tutukluluk süresince eşi Ayşete Hanım'a ve çocuklarına cezaevinden 17 tane el yazısıyla mektup gönderdi. Cezaevi idaresinin matbu olarak bastırdığı kenarlarına yazı yazmanın yasak olduğu 10 satırlık mektuplar, o günlerin ibret vesikası olarak, Taşkesenlioğlu'nun hayatta olan oğlu Fahrettin Taşkesenlioğlu tarafından saklanıyor.
ANNESİNİN KABRİ BAŞINDA MEKTUBU OKUDU
27 Mayıs darbesinin yıl dönümünde Erzurum Asri Mezarlık'ta medfun bulunan babası ile annesinin kabrini ziyaret eden Taşkesenlioğlu, babasının kabri başında, 18 Temmuz 1960 tarihli Yassıada'dan annesi Ayşete Hanım'a hitaben el yazısıyla yazılmış mektubu okudu. Taşkesenlioğlu daha sonra 2005'te vefat eden annesi Ayşete Hanım'ın mezarı başında, babasının Yassıada Cezaevi'nden kaleme aldığı, 'Ayşe Hanım' hitabıyla başlayan mektubu okudu.
MEKTUP ŞÖYLE
Fethullah Taşkesenlioğlu'nun, '18.07.1960' tarihinde eşine yazdığı mektupta yer alan ifadelerde veda etmeden gözaltına alındığı anlaşılıyor. Taşkesenlioğlu'nun mektubu şöyle;
"Ayşe Hanım,
8 Temmuz 1960 tarihli mektubunuzu aldım.Çok memnun oldum. Sıhhatim ve rahatım iyidir. Beni hiç merak etmeyiniz. Validemin, ağabeylerimin ellerinden öper dualarını beklerim. Zemzeme'nin ve diğer çocukların yeğenlerimin özlemle gözlerinden öperim. Herkese selam eder hürmet ederim. Ben Erzurum'dan ayrıldığımda evin kirasını tamamen vermiştim.Ayrıca 130 lira da fazla param kalmıştı. Dr. İsmet Bey bilir ondan biran önce çekin. Şoförler Cemiyeti reisindeki parayı da Fahrettin Bey'e söyleyin o alabilir. Çok geç mektup yazıyorum. Cümlenize sonsuz selam ve hürmetler. Çocuklara ve kendinize iyi bakın."
"BABAM 27 MAYIS'IN YILDÖNÜMÜNDE KENDİNİ KÖYE ATARDI"
Babasının annesine hitaben yazdığı mektupları, demokrasinin katledildiği günün hatırası olarak sakladıklarını belirten Fahrettin Taşkesenlioğlu, babasının beraat ettikten sonra öldüğü güne kadar 27 Mayıs darbesinin 'Bayram olarak kutlandığı' yıl dönümlerinde şehirden uzaklaşarak kendisini köylere attığını ifade etti. Taşkesenlioğlu, babasının cezaevindeyken, evlerinin önünde nöbet tutan jandarmaların eve alınan ekmeğin içini yarıp kontrol ettiklerini dile getirdi. Babası cezaevindeyken doğan kardeşine 'Adnan Menderes' ismini verdiğini de ifade eden Taşkesenlioğlu, Menderes ve arkadaşlarının milleti ve devleti uğruna demokrasi şehidi olduğunu söyledi. Annesinin cezaevindeyken babasına gönderdiği ceketlerin, cezaevi idaresinde astarlarına, omuzbaşlarına kadar sökülüp kontrol edildiğini de vurgulayan Taşkesenlioğlu, Allah'ın bu millete bir daha o zulüm günlerini yaşatmaması için dua ettiğini sözlerine ekledi.