TÜZEMEN’İN SUNUMU
Programın açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili ve TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, Erzurum Atatürk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi ATA Teknokent A.Ş olarak bu yıl ilkini düzenledikleri "1.Erzurum Teknolojik Atılım Projeleri Yarışması"nın başarılı bir şekilde sonuçlanmasından mutluluk duyduklarını söyledi.
Yarışma kapsamında "Akademisyen ve Profesyonel girişimci" ve " Üniversite öğrencileri ve genç girişimci" olmak üzere iki kategori bulunduğunu hatırlatan Tüzemen, her bir kategorideki yarışmacıların "Ar-Ge ve İnovasyon" ve "Yazılım ve Bilişim" dallarında projeler sunduklarını ifade etti.
İstanbul, Ankara, Denizli, Kahraman Maraş ve Erzurum`dan katılımcıların yarışmaya ilgi gösterdiklerini ifade eden Tüzemen, “Öğrenci ve genç girişimcilerden 18 proje, Akademisyen ve Profesyonel girişimcilerden 11 proje olmak üzere toplam 29 proje yarışmaya katılmıştır. Yarışma sonucuna göre toplam 13.000 TL ödül takdim edilecektir. Ayrıca yarışmada l. olan üniversite öğrencilerimize ve genç girişimcilere ATA Teknokent bünyesinde bulunan kuluçka ofislerimizden tahsis edilerek projelerini hayata geçirmeleri için destek verilecektir,” dedi.
ARAŞTIRMACILARA DESTEK
Atatürk Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Erzurum ve Bölgemizin tek teknoloji geliştirme bölgesi olan Ata-Teknokent’in, Üniversitemiz eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinden destek alarak, üniversitenin vereceği hizmetleri zenginleştirip etkinleştirmeyi, bünyesinde bulunan sanayicilerin rekabet gücünü artırmayı ve teknolojiye dayalı bölge ve yurt bazında ekonomik gelişmeyi hedeflediğini anlatan Tüzemen, bölgelerde hizmet vermek isteyen sanayici, yatırımcı ve araştırmacılara sağlanan avantajları da şu şekilde özetledi:
“Bölgede yer alan vergi mükelleflerinin, yazılım ve AR-GE` ye dayalı üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır. Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri vergiden muaftır. Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite personelinden ve öğretim elemanlarından Bölgede yer alan faaliyetlerde araştırmacı olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izni ile sürekli veya yarı zamanlı olarak çalıştırılabilmektedirler. Yarı zamanlı veya tam zamanlı görev alan öğretim elemanlarının hizmetleri karşılığı elde edecekleri gelirler, üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulmakta olup, öğretim üyeleri aylıklı izinli de sayılabilirler. Mükelleflerce bu bölgede AR-GE faaliyetlerinde bulunan kişi, kurum veya kuruluşlara yapılan resmi bağış ve yardımlar toplam vergi indirimine tabi tutulmaktadır. Yazılım girişimcilerine yönelik olarak bu bölgede ürettikleri, sistem yönetimi, veri yönetimi, askeri komuta kontrol uygulama yazılımları gibi hizmetleri KDV`den muaf tutulmaktadır. Bu bölgelerde yer alan firmalar KOSGEB, TÜBİTAK ve Bölgesel Kalkınma ajansları gibi kurum ve kuruluşların vereceği proje desteklerinden yararlanabilmektedirler.
TALEP ARTIYOR
Atatürk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Ata-Teknokent Mart 2005`te kurulmuş olup, 2008 yılında faaliyete geçmiştir. Mevcut firma ve proje sayısını her geçen gün artırmaya devam etmekteyiz. 2010 Ocak ayına kadar firmaların başlatmış oldukları Ar-Ge ve yazılım proje sayısı 9 iken, 2011 Mayıs ayı itibariyle bu sayı 62`ye çıkmıştır. Proje bazında yüzde 590`lık bir artış söz konusudur. Mevcut firma sayısında da önemli artışlar olmuştur. 2010 Ocak ayına kadar 16 olan firma sayısı 2011 Mayıs ayı itibariyle 32`ye çıkmıştır. Bu firmalar, yazılım-bilişim, nanoteknoloji, biyoteknoloji, telekomünikasyon, yapı-tasarım, medikal, tarım, bitkisel ilaç, elektrik-elektronik ve kozmetik gibi değişik alanlarda hizmet vermektedirler.”
ŞEHRİMİZ VE ÜNİVERSİTEMİZ TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ BİR AR-GE MERKEZİNE SAHİPTİR
Erzurum Milletvekili ve Atatürk Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt ise konuşmasında Atatürk Üniversitesi TEKNOKENT’nin kurulması aşamalarını anlattı.
Gülyurt, “Bugün şehrimiz ve üniversitemiz Türkiye’nin önemli bir AR-GE merkezine sahiptir. Kısa sürede bugünlere gelinmesi şehrimiz, üniversitemiz ve ülkemiz adına gurur vericidir. Bu kuruluş bünyesinde çok önemli çalışmaların yapılacağını biliyorum. Bunun kanıtı bugün burada sunulan projeler ve devam eden diğer çalışmalardır” şeklinde konuştu.
DERECEYE GİREN PROJELER
Konuşmalardan sonra dereceye giren projelerin tanıtımı yapıldı ve ödülleri takdim edildi. Buna göre dereceye giren projeler şöyle: “Akademisyen ve profesyonel girişimci” Kategorisinin “AR-GE ve inovasyon” dalında proje birinciliğini Bilkent Üniversitesi’nden katılan Uzman Dr. Turgay Tekinay,ekip üyeleri Zeynep Ergül Ülger ve Ali Demirci’nin hazırladıkları, “Probiyotik laktobasillusların endüstriyel üretimi” adlı çalışma elde etti.İkinciliği Atatürk Üniversitesi’nden katılan Prof. Dr. E. Başaran Kurbanoğlu ile Yrd. Doç. Dr. Kani Zilbeyaz, Dr. Nashia Stellenboom ve Uzman Murat Özdal’ın hazırladıkları “Doğadan izole edilen mikroorganizmalar kullanılarak saçlı hücreli lösemi tedavisi için 2- chlorodeoxy adenosine (kladribin) ilacının üretimi” adlı proje kazandı.Üçüncülüğü Kahramanmaraş’tan katılan Durdu Uncu’nun” Durdu uncu kola sistemi” adlı çalışması elde etti.
“Akademisyen ve profesyonel girişimci” kategorisi “Yazılım ve Bilişim” dalı: Bu dalda birinciliğe değer proje olmadığından ikinciliği Erzurum’dan katılan girişimci İhsan Çarıkçı’nın projesi, “Dijital alternatif medya sistemi” adlı çalışma kazandı. Bu dalda üçüncülüğü ise Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Cem Bölen’in hazırladığı “STS (Satış Takip Sistemi)” adlı proje elde etti.
Öğrenci ve genç girişimci” kategorisi “AR-GE ve İnovasyon” dalında birinciliği Atatürk Üniversitesi öğrencileri Vildan çakır, Emine Takım ve Eda Hayta’nın hazırladıkları “Çaylı Organik Dondurma” adlı projeleri kazandı.
İkinciliği Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden katılan Genç Girişimci Yücel Güllüce’nin hazırladığı “Açık alan yangın tespit sistemi” adlı proje kazandı. Üçüncülüğü ise, Atatürk Üniversitesi öğrencisi Osman Balcılar’ın hazırladığı “Şahmat Otomat” adlı proje elde etti.
Öğrenci ve genç girişimci” kategorisi “Yazılım ve Bilişim” dalında ise birincilik Atatürk Üniversitesi öğrencisi Halil İbrahim Kaptan’ın hazırladığı “ösymtercih.net” adlı projeye verildi.
İkincilik Atatürk Üniversitesi öğrencileri Ahmet Yusuf Güler, Fatih Yeşilkent ve İlhan Bağa’nın hazırladıkları “Hidro 2010” adlı proje elde etti. Üçüncülük de yine aynı ekibin hazırladığı “DC Sistem” adlı çalışmaya verildi.
Türktelekom ve Doğuport’un destekleyiciliğini üstlendiği proje yarışması ödül törenine rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler, şehir bürokrasisi ve öğrenciler katıldı.