Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>EKONOMÄ°
10 Mayıs 2018 Perşembe - 17:08

ABİGEM çiftçileri bilgilendirdi

Erzurum merkez ve 14 ilçeden yaklaşık 450 çiftçinin katıldığı etkinlik, Ziraat Fakültesi Şenol Amfisi’nde gerçekleştirildi.

ABİGEM çiftçileri bilgilendirdi

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyet gösteren Erzurum AB Bilgi Merkezi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğü işbirliği ile “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Koruyucu Tarım" konulu geniş kapsamlı bir bilgilendirme etkinliği düzenledi.

Erzurum merkez ve 14 ilçeden yaklaşık 450 çiftçinin katıldığı etkinlik, Ziraat Fakültesi Şenol Amfisi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik, “Anıza Doğrudan Ekim Yöntemi” konulu bir sunum yaptı. Etkinliğe katılan çiftçilerin büyük bir dikkatle dinlediği Prof. Dr. Ahmet Çelik, günümüzde, toprak ve su kaynaklarının korunması konusunda giderek artan duyarlılıkla birlikte; üretim maliyetlerinin azaltılması taleplerinin, tarımda alternatif üretim yollarına yönelmeyi zorunlu kıldığını belirterek, anıza doğrudan ekim yöntemiyle ilgili bilgiler verdi.

Bu yöntemin; bitki artıklarıyla kaplı, işlenmemiş anızlı tarla koşullarında, özel ekim makineleriyle açılan uygun genişlik ve derinlikteki çizilere tohumun bırakılması ve üzerinin örtülmesi uygulaması olduğunu anlatan Prof. Dr. Çelik, uygulama sayesinde, topraktaki nem kaybının azalacağını, daha az enerji ve işgücü kullanılacağını ve toprak yüzeyinin en az yüzde 50 anızla örtülü kalacağını dile getirdi.

Koruyucu toprak işlemenin en önemli uygulamalarından olan bu yöntem sayesinde; toprakta bırakılan anız nedeniyle erozyonun da minimuma indiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Çelik, anıza doğrudan ekim yönteminin Doğu Anadolu Bölgesi’nde, patates ve şeker pancarı gibi yumru bitkilerin dışında, hububat, yem bitkileri, ayçiçeği ve mısır gibi bitkilerin üretiminde de rahatlıkla kullanılabileceğini vurguladı. Konuşmasında, yöntemin dezavantajlarıyla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Çelik bunları ise; “Başlangıç aşamasına geçiş zorluğu, ekim makinelerinin fiyatını yüksek oluşu, her toprak tipi için elverişli olmayışı, hayvan yemi olarak kullanılacak anıza olan yüksek talep, uygulamanın benimsenmesini kolaylaştıracak teknik eleman yetersizliği” şeklinde sıraladı.

Etkinlikte TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü İletişim Uzmanı Samet Dalmış da, çiftçileri IPARD 2 Destek Programı hakkında bilgilendirdi. IPARD’ın, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşeni olduğunu ifade eden Dalmış, IPARD II Programı kapsamında; tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar ile çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörlerini desteklediğini söyledi.

Erzurum AB Bilgi Merkezi Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlik kapsamında ayrıca çiftçilere AB’yle ilgili tanıtım materyalleri dağıtıldı.

 
Çomaklı Nobre’den gol istedi
 
Aydemir TBMM’de dadaş vefasını paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Erzurum ortak paydamız'
ETSO. DAİB, ETB ve ESOB yöneticileri Erzurum'un ekonomik performansının ...
KUDAKA esnaf araştırması yayımlandı
KUDAKA tarafından, perakende sektöründe son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler ...
Ağbal yeni ekonomi paketini değerlendirdi
Varlık Barışı’nın detayları belli oldu.
 
Erzurum nakdi kredi verileri açıklandı
TBB Mart ayı nakdi kredi iller dağılım sonuçlarını açıkladı. Erzurum’da ...
Erzurum’daki refah artışı verilere de yansıdı
Erzurum’da artan refah düzeyi, taşıt ve konut alımlarındaki yoğunlaşma ...
ETSO Sekmen’i ağırladı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Ticaret ve ...
 
Erzurum DHMİ 124 bin yolcuya hizmet verdi
2018 Yılı Nisan ayında Erzurum Havalimanı’na iç hat iniş-kalkış yapan ...
Erzurum 42 il içinde 3’üncü sırada
Erzurum İl Koordinatörlüğü, hayvancılık yatırımları kapsamında 50 adet ...
Yücelik şirket kurma sürecini yorumladı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva