Türk-İslam şehirlerinin tarihini, kimliğini ve kişiliğini oluşturan mimari eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen 'Kaşgar'dan Endülüs'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları'nın ilki, Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da yapıldı. Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, burada yaptığı konuşmada, Osmanlı'nın ikinci başkentinin Edirne değil, Ankara olduğunu söyledi.
Türk İslam şehirlerinin maddi ve manevi kimlikleriyle şehrengiz formatında tanıtıldığı 'Türk-İslam Şehirleri Sempozyumu', Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Birliği'nin organizasyonuyla Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen sempozyuma, Türk-İslam devletlerinden çok sayıda bilim adamı katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı ve Kurultay Yürütme Kurulu Başkanı İlyas Demirci, böylesi bir organizasyonu düzenlemekten gurur duyduklarını söyledi.
TÜRK İSLAM ŞEHİRLERİNİN KİMLİĞİ
Türk-İslam şehirlerinin tarihini, kimliğini ve kişiliğini oluşturan mimari eserlerin korunması, yaşatılması ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin açığa çıkarılmasını istediklerini belirten Demirci, "Bu sempozyumla Uzak Asya'nın bir ucu Kaşgar'dan başlayarak en batıda Endülüs'e kadar yüzlerce Türk-İslam şehrinin maddi ve manevi kimlikleriyle şehrengiz formatında tanıtılmasını hedefledik" dedi.
Tarihin, İpek Yolu'nun kontrolü ve bu yollarda hakimiyet kurmuş medeniyetlerin mücadelesinin hikayesi olduğunu anlatan Demirci, "Bu noktadan hareketle, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla kurulmuş, Osmanlı'nın başkenti Bursa şehriyle sempozyuma başladık. Bu sempozyumlar her 6 ayda bir başka şehirde devam edecek" diye konuştu.
"OSMANLI DEVLETİ'NİN İKİNCİ BAŞKENTİ ANKARA"
Türk devletlerinden temsilcilerin de söz aldığı açılışta konuşan Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda tek eyaleti bulunduğunu, adının da Anadolu eyaleti olduğunu hatırlattı. Bu Anadolu eyaletinin ilk başkentinin de 1326 yılında fethedilen Bursa olduğu söyleyen Akgündüz, "Bir görüşe göre bu durum 1360 yılına kadar, bir görüşe göre de 1402 yılına kadar devam etmiş. Bursa başkentlikten düşünce Yıldırım ile Timur savaşının ardından başkent Ankara olmuştur. Yani Osmanlı Devleti'nin ikinci başkenti Edirne değil, Ankara'dır" dedi.
AKGÜNDÜZ’ÜN BİLDİRİSİ
Hukuk ve siyasal bilimler fakültelerinde, mahalli idareler ve şehir idaresiyle alakalı hukuki düzenlemeler konusunda ilk devlet ve topluluğun İngiltere olarak gösterildiğini hatırlatan Akgündüz, "Bizim ders kitaplarında da böyledir. İngiltere'nin 1671 tarihli belediye kanunu, bütün dünya hukuk tarihinde örnek gösterilir. Bu acı bir gerçektir. Aslında bu böyle değil. Dünyanın ilk belediye başkanlığı demek olan muhtesip unvanı, Peygamber Efendimiz tarafından kullanılmıştır. Müslüman Türk milletinin yaptığıbir ilk de 1507 tarihinde Bursa, Edirne ve İstanbul İhtisap Kanunnamesi'nin hazırlanışıdır. Bu dünyanın ilk standartlar ve ilk belediye kanunudur. İnsan ve hayvan hakları ile ilgili ilk kanundur. Bunun orijinali Topkapı Sarayı'nda bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ise, sempozyumun ilk payitaht Bursa'dan başlatılmasının anlamlı olduğunu kaydetti. Bursa'dan sonra ikinci payitahtın Edirne diye bilindiğini ancak bugünden itibaren Ankara olduğunu öğrendiklerini belirten Yalçıntaş, Ahmet Akgündüz'e teşekkür etti.
Konuşmaların ardından sempozyumda emeği geçenlere birer plaket verildi. Daha sonra "Bursa şehrengizi" formatında düzenlenen sempozyumda oturumlara geçildi.