Prof. Dr. Enver Konukçu, “Kazım Karabekir Paşa, Milli Mücadele’de Erzurum ve Doğu halkının yegane dayanağı olmuştur” dedi.
M. Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı olan ve Erzurum’un düşman işgalinden kurtarılışında büyük rol oynayan Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 63’üncü yılını dün geride bıraktı.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, 26 Ocak 1948 Pazartesi günü vefat eden Kazım Karabekir Paşa’nın, Rus işgallerine karşı örülmüş adeta çelik bir zırh olduğunu söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin, 19 ve 20’inci yüzyıllarda sıcak denizlere inmek isteyen Rusların defalarca istilasına uğradığını belirten Konukçu, her bir istilanın büyük Türk kumandanları tarafından geri püskürtüldüğünü söyledi.
Gazi Ahmet Muhtar Paşa’dan sonra bu tarihi görevin, halk arasında ‘Kara Kazım’ olarak bilinen Kazım Karabekir Paşa’ya düştüğünü vurgulayan Konukçu, “Büyük Komutanımız, Atatürk’ün silah arkadaşı, 1918’de 1. Kafkas Kolordusu Komutanı ve 1919-1921’de 15. Kolordu ile Şark Cephesi Komutanı olarak, Ruslar ve Ermenileri saf dışı etmiş, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile de, kesin sınırın çizilmesinde rol oynamıştır. Kazım Karabekir, Milli Mücadele’de, Erzurum ve Doğu halkının yegane dayanağı olmuştur. Bunu İstiklal Harbi’mizden takip etmek mümkündür” diye konuştu.
ONA MİNNETTARIZ
Kazım Karabekir Paşa’nın, sadece bir komutan değil, aynı zamanda bir eğitimci, yönlendirici ve siyasetçi olduğunu ve tarihteki yerini, bu özellikleriyle de aldığını vurgulayan Prof. Dr. Enver Konukçu, “Ölüm tarihi 26 Ocak 1948’dir. Ankara’da geniş katılımlı devlet töreni ile toprağa verilen Kazım Karabekir Paşa, hem Türk askeri hayatı, hem de siyasi tarih açısından büyük bir kayıptır. Kendisinin ölüm haberi yurt genelinde büyük bir yankı ve üzüntü uyandırmıştır. Paşa’nın öldüğü andan itibaren ailesine ve TBMM’ne ilk başsağlığı dileyenler arasında Kazım Yurdalan da vardır. Ayrıca Eyüp Sabri Akgöl, Mesut Çankaya, Raif Dinç, Nafiz Dumlu, Münir Hüsrev Göle General Vehbi Kocagüney ve Şükrü Koçak’tan oluşan Erzurum Milletvekilleri, Karabekir Paşa’nın cenaze töreninde toplu halde bulunmuşlardır. Cenaze törenine Erzurum’dan da gruplarla katılımlar olmuş, Erzurum halkı Paşa’yı son yolculuğunda da yalnız bırakmamıştır.” diye konuştu.
PAŞA’NIN TABUTU, KARS KALESİ’NE ÇEKİLEN BAYRAĞA SARILDI
Kalp rahatsızlığı dolayısıyla yaşamına veda eden Kazım Karabekir Paşa’nın tabutunun, Kars’ın kurtarıldığı gün Kars Kalesi’ne çekilen bayrağa sarıldığını ve Hacı Bayram Camii’nin musallasına kadar ellerde taşındığını anlatan Prof. Dr. Konukçu, Paşa’nın cenaze namazının da, Diyanet İşleri Başkanı A. Hamdi Akseki tarafından kıldırıldığını kaydetti. Konukçu, eşi görülmemiş bir kalabalık, askeri ve mülki protokolün tamamının hazır bulunduğu cenaze töreninde, gözyaşlarının sel olup aktığını ifade ederek, “Kazım Karabekir Paşa’nın naaşı, Anafartalar Caddesi’nden Dörtyol ağzına kadar halkın elleri üzerinde taşınmış ve orada askeri kıta tabutu eller üzerinde taşımaya devam ederek TBMM önüne kadar getirmiştir. TBMM Başkanvekili Feridun Fikri Düşünsel, merhumun kısa hayat hikayesini anlatmış, alay sancağı, Harp Okulu Piyade Taburu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Taburu, Bandosu ve çelenkler, cenazeyi taşıyan top arabasının önünde bekletilmiştir” şeklinde konuştu.