Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
HABERLER>GÜNDEM
7 Şubat 2024 Çarşamba - 02:04

Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları

İletişim Başkanlığı tarafından, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, "Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları" adlı bir kitap hazırlandı.

Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları

İletişim Başkanlığı tarafından, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, "Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları" adlı bir kitap hazırlandı.

Takdim yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaleme aldığı kitap, "Felaketin İzi: Geçmişten Günümüze Yıkıcı Depremler", "Asrın Felaketi: Kahramanmaraş Depremleri", "Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli", "Deprem Sonrası Dayanışma" ve "Türkiye'nin İnşa ve İhya Seferberliği" başlıklı 5 bölümden oluşuyor.

Türkçe ve İngilizce hazırlanan kitapta, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremin ilk anından itibaren alınan tedbirlere, yapılan çalışmalara yer veriliyor. Afet sonrası sahada koordineli çalışan ekiplerin yanı sıra uluslararası arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarının anlatıldığı kitapta, birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemi vurgulanıyor.

Türkiye'yi sarsan büyük depremlerin tarihçesinin infografiklerle anlatıldığı kitapta, Türkiye'nin bu alanda tecrübe ve çalışmaları da istatistiki bilgilerle aktarılıyor.

Kitapta, deprem sonrası yapılan arama kurtarma çalışmaları ve yaraların hızla sarılmasına ilişkin yapılan çalışmalar ile depremden sonra devletin eğitimden sağlığa, çevre ve şehircilikten ulaştırma ve tarıma kadar bölgede her alandaki ihya ve inşa çalışmaları fotoğraflarla ele alınıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülüğünde oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin amacı ve yapılan çalışmalarına da yer verilen kitapta, başta deprem olmak üzere sel, heyelan, yangın gibi iklim krizinden kaynaklanan afetlere karşı yapılan hazırlıklar ile oluşturulan 13 kurul anlatılıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın koordinasyonunda yapılan iletişim ve medya alanındaki çalışmalara da değinilen kitapta, depremlerin ardından sosyal medya platformlarında afet çalışmalarını olumsuz etkileyen dezenformasyon faaliyetleriyle etkin mücadele için yapılan çalışmalara yer veriliyor.

"Devlet-millet dayanışmasıyla tarihin en büyük afetlerinden birinin altından kalkmayı başardık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kitabın takdim yazısında, devletin depremin ilk anından itibaren hızlı bir refleks göstererek bakanlıkları, kurumları, belediyeleri, sivil toplum kuruluşlarıyla afet bölgesine koştuğunu, yardım ve destek ekipleriyle beraber toplam 272 bini aşkın kamu görevlisinin depremzedelerin yanında olduğunu belirtti.

Milletin de tam bir seferberlik anlayışıyla depremzedelere yardım etmek, onlara maddi ve manevi destek olmak için kendiliğinden harekete geçtiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Devlet-millet dayanışmasıyla sadece kendi tarihimizin değil, tüm insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden birinin altından alnımızın akıyla kalkmayı başardık. Bu zor süreçte dünyanın 100'ü aşkın ülkesinden arama-kurtarma ekiplerinden barınma imkanlarının sağlanmasına kadar farklı alanlarda çok ciddi yardım ve destek gördük.

Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kayıplarımızın acısı halen yüreklerimizi yakıyor. 50 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz bu felaketi her zaman gündemimizin ilk sırasında tutmaya devam edeceğiz. Depremin 11 ilimizde yaptığı yaralar henüz kapanmadı ancak bu yaraları sarmak, depremin yıktığı şehirlerimizin tamamını konutları, iş yerleri, tarımı, sanayisi, tarih ve kültürel değerleriyle yeniden ayağa kaldırmak için tüm kurumlarımızla yoğun şekilde çalışıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yazısında, yıkılan şehirlerin inşa ve ihya çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, afetin yıktığı şehirleri eskisinden daha görkemli, daha güvenli ve dayanıklı hale getirinceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Yakın dönemde yaşanan deprem felaketlerinin güvenli şehirler için kentsel dönüşümün önemini ve gerekliliğini gözler önüne serdiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başta İstanbul olmak üzere 81 vilayetimize yapacağımız en büyük iyiliğin kentsel dönüşüm hamleleri olduğu kanaatindeyiz. Deprem bölgesinde inşa edilen yeni konutlar ve kentsel dönüşüm projeleriyle önümüzdeki dönemde 1,5 milyonu İstanbul’da olmak üzere 6 milyon yeni konutu ülkeye kazandırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

“Büyük devletler, bu tür felaketlerden önemli dersler çıkarabilmesiyle de tefrik edilir”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise “Asrın Afetinin 1. Yılında Afet İletişimi” Sempozyumu ve "Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları" kitabı için sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

 

İletişim Başkanı Altun, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak düzenlediğimiz Asrın Felaketi’nin 1. Yılında Afet İletişimi Sempozyumu'muzun hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Birkaç gün önce kaybettiğimiz Alev Alatlı Hocamızın “çok ağır bir keder” diye tarif ettiği asrın felaketinin seneidevriyesinde bir araya geldik. Bu sempozyumda bir yandan bu bir yılı değerlendirecek, bir yandan da asrın felaketi karşısında gösterdiğimiz asrın dayanışmasını ve şimdi de ortaya koyduğumuz asrın birlikteliğini her şeyden önce “afet iletişimi” boyutuyla işlemeye çalışacağız. Ulusal ve uluslararası çapta düzenlendiğimiz afet iletişimi alanındaki sempozyum ve panellerin yanı sıra afet ve kriz yönetimi konusunda geçtiğimiz bir yıl içerisinde Türkiye’nin bu konudaki müktesebatına 3 dilde hazırladığımız “Asrın Felaketi” ve “Asrın Dayanışması” kitapları, “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Görüşler ve Öneriler” kitabı ve “Afet İletişim Forumu Hazırlık, Müdahale, İyileştirme” kitabı gibi çeşitli yayınlarla katkı sağlamaya çalıştık. Bu yayınlarımızın sonuncusunu da “Asrın Felaketi’nin 1 Yılı: İhya ve İnşa Çalışmaları” adıyla kamuoyunun istifadesine sunduk. 

“Asrın Felaketi’nin 1 Yılı: İhya ve İnşa Çalışmaları” kitabında;

6 Şubat depremlerinin büyük felaketler içerisindeki yerini, Deprem sonrası millet olarak ortaya koyduğumuz dayanışmanın tüm veçhesini,  En önemlisi, depremden sonra devletimizin ulaşım ve haberleşmeden kültür ve sanata, eğitimden sağlığa, tarımdan dinî ve sosyal hizmetlere kadar bölgede hayatın hemen her alanındaki ihya ve inşa çalışmalarını ele almaya çalıştık. Bizler yaşadığımız bu acı tecrübenin ardından hiçbir zaman “sadece yaralarımızı saralım ve hayatlarımıza kaldığı yerden devam edelim” düşüncesinde olmadık.  Elbette kaybettiğimiz canlarımızı geri getiremeyiz.  Ancak büyük devletler, bu tür felaketlerden, bu tür olumsuzluklardan önemli dersler çıkarabilmesiyle de tefrik edilir.  Türkiye olarak asrın felaketini afet iletişimi bağlamında bir milat olarak kabul ediyoruz ve bu itibarla kendimize şöyle bir amaç ihdas ettik: Türkiye’nin afet iletişimi noktasında bulunduğu seviyeyi daha ileriye taşımak ve bunun için çok yoğun bir gayret sarf etmek ve bu alanda da akademik ve entelektüel müktesebatı artırmak. Afet iletişimi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde inşa ettiğimiz Türkiye İletişim Modelimizin de önemli sacayaklarından biridir. Bugün afet iletişimi hiçbir ülke için bir tercih değil zorunluluktur. Bizim de Türkiye olarak bu riskleri bütün boyutlarıyla yönetmemiz gerekiyor. Unutmayalım ki riskleri yönetmek, krizleri yönetmekten her zaman daha az maliyetli, her zaman daha doğrudur.

Bu kapsamda “Afet İletişimi”ni çeşitli veçheleriyle masaya yatıracağımız bu 2 günlük sempozyumla

 “Afet iletişiminin neresindeyiz?”,  “Önümüzdeki tehditler ve iş birliği alanları nelerdir?”, “Afet iletişiminde önemli aktörler kimlerdir ve bu aktörler nasıl hareket etmelidir?” gibi önemli sorulara etraflı cevaplar vermeye çalışacağız. Sempozyumumuzu teşrif eden Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın İbrahim Şenel'e, AFAD Başkanı Sayın Okay Memiş'e ve katılım gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum.”

 
Tekin deprem bölgesinde MEB yaklaşımını paylaştı
 
Aliyev: 'Her zaman Türkiye'nin yanındayız'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum-Rize karayoluna çığ düştü
Erzurum’un İspir ilçesinde karayoluna çığ düşmesi sonucu onlarca araç ...
Erzurum nüfusu 749 bin 993 kişi oldu
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’un 2023 yılı nüfusu 749 bin 993 kişi olarak kaydedildi.
6 Şubat için duygu yüklü sergi
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin 1’inci ...
 
ATAUNİ’de 6 Şubat Çalıştayı düzenlendi
Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ilde yıkıcı etkiye neden olan ...
Çiftçi: ‘Rabbim milletimize böyle bir acıyı tekrar yaşatmasın’
Vali Mustafa Çiftçi, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Vali Çiftçi dua aldı
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin, Aliye Nine’yi ziyaret ettiği anlar ...
 
Vali Çiftçi’den Miraç Kandili mesajı
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Miraç Kandili dolasıyla bir mesaj yayımladı.
Miracınız mübarek olsun
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, asrın felaketini ...
Tanfer: 'Kaybettiklerimizin acısı hala yüreğimizde'
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva