Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
27 Haziran 2019 Perşembe - 17:02

Atatürk Üniversitesi NTUR listesinde

Atatürk Üniversitesi, hayata geçirdiği projeler ışığında; bölgenin tarım ve hayvancılık sektöründeki potansiyeli ile küresel üretim ve ticaretteki payını artırması için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye ve bilimsel çalışmalar üretmeye devam ediyor.

Atatürk Üniversitesi NTUR listesinde

National Taiwan University Ranking listesinde Zirai Bilimler alanında 267. olan Atatürk Üniversitesi, hayata geçirdiği projeler ışığında; bölgenin tarım ve hayvancılık sektöründeki potansiyeli ile küresel üretim ve ticaretteki payını artırması için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye ve bilimsel çalışmalar üretmeye devam ediyor.

Önümüzdeki eğitim dönemi itibarıyla 63. kuruluş yılını kutlayacak olan Atatürk Üniversitesi başta; Ziraat, Veteriner ve Su Ürünleri Fakülteleri olmak üzere Bitkisel Üretim, Gıda ve Hayvancılık ile Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezleri öncülüğünde mevcut akademik-idari-araştırma gücünü, doğacak ihtiyaçlar neticesinde kuracağı yeni birimler ile daha da güçlendirerek ve sektör aktörlerini-paydaşlarını da dâhil ederek, Üniversite-Sanayi iş birliği çerçevesinde faaliyetlerini arttırmayı planlıyor. Bu sayede, örgütlü hayvansal üretimle sağlıklı gıda üretilmesinde anahtar rol oynayan, rekabet gücü yüksek, üreticisinin refah düzeyini artırabilen, ulusal ekonomiye katkı sağlayan, sürdürülebilir bir hayvancılık sektörünün oluşmasına önemli ölçüde destek veriyor.

Tarım ve Hayvancılıkta Yeni Modeller Üzerinde Çalışılıyor

Bu kapsamda ilgili birimlere ziyaretlerini sıklaştıran Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, hafta sonlarını bu merkezlerin gelişimine ayırıyor. Eksiklikleri yerinde görmek ve takibini yapmak üzere; Bitkisel Üretim, Gıda ve Hayvancılık Merkezlerini, Yarı Olimpik Yüzme Havuzunuzu, Süt ve Ekmek Fabrikası ile Manej Alanını (At Çiftliği) ziyaret eden Rektör Çomaklı, birim yöneticileri ve personeli ile bir araya gelerek talep ve önerileri dinliyor. Bu incelemeler neticesinde ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi adına atılan adımları hızlandırdıklarını ifade eden Rektör Çomaklı, konuyla ilgili birtakım değerlendirmelerde bulundu.

Tarım ve hayvancılıkta yeni modeller üzerine çalıştıklarını ve bu anlayışa uygun teknoloji hamleleri yaptıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Çomaklı, üniversitemiz öncülüğünde Erzurum’da yerli hayvan ırklarının geliştirilmesi, genetik ıslah ile nitelikli ırkların kazandırılması, hayvan sağlığının korunması ve et-süt veriminin arttırılması, hayvansal sanayiye dayalı katma değer yaratılması amaçları ile uyumlu olarak; çiftçi eğitimi ve çiftlik yönetimi, hayvan yetiştiriciliği ve hayvancılığa dayalı sanayi alanları üzerine yoğun bir mesai harcandığını söyledi.

“Tarımsal Eğitimin Niteliği ve Kurumsal Kültürü Büyük Önem Taşıyor”

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli ziraattır” sözü ile tarım sektörünün ülke ekonomisindeki önemine ve katkısına vurgu yapan Rektör Çomaklı, günümüzde de istihdam ve ihracat olanağı sağlama, üretim değeri oluşturma, gelir kaynağı ve endüstriye ham madde sağlama ve ulusal beslenmeye destek olma gibi pek çok temel konuda çözüm üretmeye devam edeceklerini belirtti.

“Bu noktada tarım sektörünün 'bilimsel bilgi temeline dayalı' olması önem kazanmıştır” tespitinde bulunan Çomaklı: “Bilimsel araştırmalar ortaya koymuştur ki; teknolojinin gelişmesi ile bitkisel üretim çeşitlenirken verimde de kayda değer artışlar gözlenmiştir. Biz bir taraftan tarımsal üretimimizi büyütürken, bir taraftan da tarımsal sanayimizi katma değeri yüksek üretim yapan bir içeriğe kavuşturmalıyız. Bu anlamda, tarımsal eğitimin niteliği ve kurumsal kültürü büyük önem taşımaktadır. Amaç, üretimi kaliteli kılmak ve daha az alanda büyük üretim gücü yakalayabilmektir. Tarım ve hayvancılık üzerine yoğunlaşan fakülte ve birimlerimizin yapmış oldukları çalışmaları bu nedenle oldukça önemsiyorum. Erzurum ve bölgemizin sektördeki potansiyeline tekrar kavuşması için projeler geliştirmeye, tasarlanan bu projeleri de hayata geçirmeye azami gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Bu nedenle küreselleşen dünyada, gelişimini sürdüren tarım sektörünün dikkatle izlenmesi, desteklenmesi ve taşıdığı önem nedeniyle rekabet edebilirliğinin sağlanması gerektiğine işaret eden Rektör Çomaklı, bu noktada tarım ve hayvancılık sektörünün 'bilimsel bilgi temeline dayalı' olmasının önem kazandığını, teknolojinin gelişmesi ile sektörel bazda üretimin çeşitlendiğini, verimde de kayda değer artışların gözlendiğini sözlerine ekledi.

Sektörün Önemli Aktörleri ile İş Birlikleri Kuruluyor

Yeni nesil üniversite kapsamında planlanan birçok çalışmayı hayata geçirdikleri bilgisini paylaşan Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy, Alvar Mahallesi KUDAKA Teknik Destek Projesi Eğitim Programı (2019) kapsamında 60 kadın ve 60 erkek olmak üzere 120 çiftçinin uygulamalı olarak mahallerinde eğitildiğini, müdürlük arazilerinde yürütülecek araştırmalarda ise öğretim üyelerine en uygun çalışma iklimini oluşturmak için bütün imkânların seferber edildiğini söyledi.

Deneme alanında tam otomasyon sulama sistemi kurularak öğretim üyelerinin imkânlarına sunulduğunu aktaran Merkez Müdürü Aksoy, bölge tarımında önemli aktörler ile iş birliklerine gidilmeye başlandığını, bu kapsamda Albayrak Grup ile imzalanan protokolle (2018-2023) bölgeye uygun şeker pancarı çeşit denemesinin ve üretim periyodunu kısaltacak Ar-Ge çalışmalarının yapılmaya başlandığını vurguladı.

Teorik ile Pratik Eğitim Bir Arada Yürütülüyor

Gıda ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (GHUAM) ziyaretinde Rektör Prof. Dr. Çomaklı ile bilgi paylaşımında bulunan Merkez Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yaprak, mevcut durumda 176 baş sığır varlığına sahip olduklarını, 2 tane sağmal ahır, bir genç hayvan ahırı, bir besi ve bir de buzağı ahırının hizmet verdiğini aktardı. Otomatik sağım sistemiyle çalışmalarını yürüttüklerini, sistemin aynı anda 24 hayvanın sağımını otomatik olarak yapabildiğini söyleyen Prof. Dr. Yaprak, bilimsel araştırmaların yanında, hâlihazırda 46 sağmal inek ile süt üretiminin yapıldığına dikkat çekti.

 
ATAUNİ’de uygulanan model yaygınlaştırılacak
 
Palandöken Belediyesi eğitimde vizyon büyüttü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAUNİ’de uygulanan model yaygınlaştırılacak
SAÜ Vakfı Özel Okulları yanında Erzurum Atatürk Üniversitesi Okullarında ...
ATAUNİ’den soğuk test merkezi açılımı
Atatürk Üniversitesi; yaptığı bilimsel çalışmalar ve geliştirdiği projeler ...
Üniversite kontenjanları belli oldu
Bu yıl üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarında eğitim görecek ...
 
Doktora öğrencilerine müjde
TÜBİTAK ile YÖK arasında imzalanan iş birliği protokolü, meyvelerini vermeye ...
Erbaş: “200 bin hocamızla seferber olmuş durumdayız”
Diyanet İşleri Başkanlığının yaz Kur'an kursları başladı. Diyanet İşleri ...
ATAUNİ’de, “Kırk Yılın Rekoru: Teşekkür Töreni”
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın göreve geldiği ...
 
Yapraklı ve Karabulutlu dekanlığa atandı
Erzurum Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Sağlık ...
ETÜ Ekibi Varda Skyteam finalde
“Varda SkyTeam Uzay ve Havacılık Takımı” Teknofest Teknoloji Yarışması ...
230 genç sanatçı mezuniyet sevinci yaşadı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 2018-2019 Akademik Yılı ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva