KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tekin St. Petersburg'da Türk öğrencilerle buluştu
Tekin St. Petersburg'da Türk öğrencilerle buluştu
Çiftçi Üçlü Mekanizma Toplantısında konuştu
Çiftçi Üçlü Mekanizma Toplantısında konuştu
Otyakmaz'dan Sekmen'e ziyaret
Otyakmaz'dan Sekmen'e ziyaret
‘86 milyonun tamamına hizmet etmek için varız’
‘86 milyonun tamamına hizmet etmek için varız’
Erzurumspor FK şampiyonluk kupasını aldı
Erzurumspor FK şampiyonluk kupasını aldı
HABERLER>GÜNDEM
30 Nisan 2026 Perşembe - 01:41

Aydemir: 'Kut’ül Amare zaferi diriliş ruhudur'

Kut’ül Amare’nin 110’uncu yılı dolayısıyla yapılan değerlendirmede zaferin tarihî anlamı, şehitlerin fedakârlığı ve millî hafızadaki yeri vurgulandı.

Aydemir:  Kut’ül Amare zaferi diriliş ruhudur

Önceki dönem milletvekillerinden, Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Aydemir, Kut’ül Amare Zaferi’nin yalnızca askerî başarı olarak okunamayacağını, bunun millet iradesinin cephede yazdığı tarih olduğunu söyledi. Aydemir, 29 Nisan 1916’da 147 gün süren kuşatma sonunda İngiliz kuvvetlerinin teslim alınmasının, dönemin en büyük askerî kırılmalarından biri olduğunu ifade etti. Kuşatma sonunda 13 bini aşkın İngiliz-Hint kuvvetinin esir alındığını, bu tablonun dünya harp tarihinde ağır sonuç doğuran gelişmeler arasında yer aldığını hatırlattı.  

Aydemir, Kut’ül Amare’nin Çanakkale ile aynı irade hattında okunması gerektiğini vurguladı. Nurettin Paşa’nın başlattığı savunma hattı, Halil Paşa komutasında zafere dönüştü diyen Aydemir, bu direnişte yalnız cephe taktiğinin değil, iman, sabır ve lojistik direncin de belirleyici olduğunu değerlendirdi.

İngiliz yardım kuvvetlerinin defalarca sonuç alamadığını hatırlatan Aydemir, Dicle hattında yürüyen mücadelede Osmanlı kuvvetlerinin üstünlüğünü koruduğunu, Julnar ikmal girişiminin ele geçirilmesinin de kuşatmanın kırılma anlarından biri olduğunu ifade etti.  

Aydemir, bu zaferin yalnız geçmişi anma günü olmadığını, millet hafızasının diri tutulduğu tarih bilinci olduğunu söyledi. Şehitlerin adının yalnız törenlerde anılarak korunamayacağını, genç kuşaklara aktarılacak tarih şuuru ile yaşatılması gerektiğini vurguladı.

ŞEHİTLER İÇİN ANMA VURGUSU

Kut cephesinde verilen kayıpların yalnız sayıdan ibaret görülmeyeceğini belirten Aydemir, binlerce Mehmetçiğin Irak cephesinde ağır şartlarda mücadele verdiğini, şehadetlerin bu zaferin asli zemini olduğunu ifade etti. Osmanlı kuvvetlerinin ciddi kayıplar verdiğini, ancak teslim olmayan iradenin zaferi kurduğunu da hatırlattı.  

Aydemir, Kut’ül Amare’nin uzun yıllar kamu hafızasında geri planda bırakıldığını, bunun tarih açısından eksiklik oluşturduğunu değerlendirdi. Son yıllarda yapılan anma programlarını önemli bulduğunu söyledi ve bu zaferin yalnız hatırlanan değil öğretilen tarih olması gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarih bilincine yaptığı vurguların bu hafızanın yeniden güçlenmesinde etkili olduğunu ifade eden Aydemir, Kut’ül Amare ruhunun bağımsızlık iradesini besleyen kaynaklardan biri olduğunu söyledi.

Aydemir’e göre Kut’ül Amare, emperyal yürüyüşün durdurulduğu eşiktir. Bu zafer, bir cephe kazanımından öte, milletin kendi kaderine sahip çıktığı tarihî beyan niteliği taşımaktadır.

Bugün yapılacak kutlama ve anma programlarında yalnız zaferin değil, o zaferi kuran şehitlerin emanetinin de konuşulması gerektiğini belirten Aydemir, “Kut’ül Amare, unutulacak bir tarih değil, yaşatılacak millî iradedir” şeklinde konuştu.

 
Aras'ta bahar coşkunluğu
 
Erzurumspor FK şampiyonluk kupasını aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aras'ta bahar coşkunluğu
Doğu Anadolu Bölgesi'nde karların erimesi ve etkili olan bahar yağmurları, ...
Ülke genelinde soğuk hava ve yağışlar etkili olacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü ...
ATAUNİV projelerine ulusal ve uluslararası destek
Atatürk Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilimsel çalışmalar, ulusal ...
 
Eski hükümlü kendi işinin patronu oldu
Erzurum'un Karaçoban ilçesinde yaşayan eski hükümlü, devlet desteğiyle kendi işinin patronu oldu.
Tortum Şelalesi baharın gelişiyle coştu
Erzurum'un doğa harikalarından Tortum Şelalesi, baharın gelmesi ve karların ...
DSİ Erzurum proje verileri açıklandı
Vali Aydın Baruş, Devlet Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğüne ziyarette bulunarak ...
 
Palandöken Geçidi'nde karla mücadele mesaisi
Erzurum'u Tekman ilçesine bağlayan ve bölgenin en kritik geçiş noktalarından ...
ASKON yönetiminden Tarıkdaroğlu’na ziyaret
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Erzurum Şube Başkanı Yavuz ...
ATAUNİV'den sağlık yatırımı
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, aynı gün iki önemli açılışa ev sahipliği yaptı.
 
YAZARLAR
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
Yurdagül’ün Tokadı: Babasının Malı Değil!
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Darfur’da kan, Sakarya’da çelik, futbolda utanç
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva