KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Sağlık çalışanlarından Gazze yürüyüşü
Sağlık çalışanlarından Gazze yürüyüşü
Emniyet Müdürlüğü öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet Müdürlüğü öğrencileri bilgilendirdi
Oltu Devlet Hastanesi güncelleştiriliyor
Oltu Devlet Hastanesi güncelleştiriliyor
Erdoğan ailesi yasta
Erdoğan ailesi yasta
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - MKE Ankaragücü: 0
HABERLER>EKONOMÄ°
19 Nisan 2011 Salı - 12:56

Aziziye'de tarım seferberliği

Aziziye Ziraat Odası’nın, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen “ Erzurum Aziziye (Ilıca) Koşullarında Sertifikalı Patates Yetiştiriciliği’ Projesi’nin eğitim ve tanıtım programı gerçekleştirildi.

Aziziye de tarım seferberliği

Milli Eğitim Bakanlığı Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde gerçekleştirilen, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, Erzurum Tarım İl Müdürü Mustafa Altun’un katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman bu yıl itibariyle 3 projenin hazırlığını bitirdiklerini belirterek destek istedi.
KARAMAN DESTEK İSTEDİ
Karaman,” Sivil toplum kuruluşu olarak bizim görevimiz çiftçimizin daha kaliteli ürün ve bol kazanç elde etmesini sağlamaktır. 2012 itibariyle 12 mühendis 4 veteriner istihdam etmeyi amaçlıyor, bu ve bunun gibi projelerimize hükümetimizden destek bekliyoruz“ dedi.
ALTAN’IN SUNUMU
Programda bir konuşmada KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan yaptı. Dünya standartlarında üretim yapabilmek, ve piyasada diğer ülkelerle rekabet edebilmek için verimliliğin artırılmasının şart olduğunun altını çizen Rıfat Altan, “Rekabet edebilmek için tarımda verimliliği artırmamız lazım. Verimliliği nasıl artıracağız? Atalarımızdan babalarımızdan gördüğümüz verimsiz tarım tekniklerini uygulamak yerine, daha sorgulayıcı, daha modern teknikleri uygulayacak şekilde bölgemizin iklimine, toprak yapısına uygun sertifikalı tohumları kullanmak suretiyle tarımda verimliliği artıra bilir ve bu şekilde de rekabet gücümüzü artıra biliriz. Bizim bundan sonra yapmamız gereken verimli tohum cinslerini kullanmak. Bu proje bu anlamda bir ilk olacak. Çiftçilerimiz bundan böyle daha verimli tohumlar kullanacak. Yüksek rakımın vermiş olduğu bir avantajımız var sertifikalı tohumun merkezi olabilir. Bunu hedeflemeliyiz. İnşallah bu proje bir başlangıç olur.” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Proje Koordinatörümüz Ziraat Mühendisi Arif Coşkun tarafından proje hakkında bilgiler verildi.
COŞKUN PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
66 çiftçinin en az 1ton tohum alacağı ve tohumun ekiminden hasadına kadar ki süreçte kullanılacak makine ve ekipmanın proje kapsamında sağlandığını belirten Arif Coşkun şu bilgileri verdi:
“Aziziye Ziraat Odası Başkanlığımız olarak Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın 2010 Yılı TTS Mali Destek Programı kapsamında uygulamasına başladığımız "Erzurum Aziziye (Ilıca) Koşullarında Sertifikalı Patates Tohumu Yetiştiriciliği" projemizle; 66 üreticimize 1. kademe sertifikalı patates tohumu odamız tarafından verilecek olup üreticinin emeği ve bu iş için ayıracağı tarla arazisi üretimde değerlendirilecektir. Her üretici için proje bütçemiz kapsamında en az 1 ton tohum verilecektir. Üretim sezonu sonunda üreticimizden projemizin önümüzdeki yıllar sürdürülebilirliği için vermiş olduğumuz tohum belli bir miktar ilave ile geri alınacaktır. Diğer üretim miktarı olduğu gibi çiftçinin kendisinin olacaktır. Projemiz kapsamında patates dikim makineleri, patates çapalama makineleri ve patates sokum makineleri ücretsiz olarak çiftçilerimizin ihtiyaçlarına verilecektir. Bu makinelerin tümü projemiz kapsamında alınmıştır. Üretim sezonu boyunca proje ekibimiz üreticilerin her türlü teknik hizmetlerinde yanında olacaktır. Bu hizmetin akışı için projemiz kapsamında 4x2 hizmet aracı alınmıştır. Akaryakıt ve diğer harcamalar için projemiz bütçesine gerekli tahsisatlar yapılmıştır. Odamız hizmet binasında projemizin yürütülmesi sürecinde hizmet verilecek özel proje ofisi düzenlenmiş olup mobilya mefruşatları, bilgisayarlar ve diğer ihtiyaçlar projemiz kapsamında alınmışlardır.
PROJENİN HEDEF VE AMACI
Projemizin ana hedefi ve amacı; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sertifikalı tohum yetiştiriciliğini düzenleyen yasal mevzuatlarına uygun olarak bölgemizde sertifikalı patates tohumu yetiştiriciliğine altyapı hazırlamaktır. Bu maksatla Türkiye'de faaliyet gösteren tohumculuk sektörleri ile gerekli işbirliği koordinasyonu başlatılmıştır. Projemizin yaklaşık bütçesi 312 bin 979 lira 12 kuruştur. Bu miktarın yüzde 85'lik kısmı KUDAKA tarafından hibe olarak karşılanmaktadır.”
EĞİTİM PROGRAMIDA BAŞLADI
Öte yandan projeyle birlikte başlayan çiftçi eğitim programıyla da çiftçiler eğitilecek.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konunun uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Canan Kaya tarafından verilecek eğitimin yanı sıra Aziziye Ziraat Odası’ndan Ziraat Mühendisi Fatma Göçebe tarafından da projenin çiftçiler tarafından daha anlaşılabilir halde izahatları ve teknik detayları sunulacak.
5 günlük eğitim sonunda programa katılan çiftçiler sertifika alacak.

 
Ucube 9 parçaya bölünecek
 
PMYO'dan sanat açılımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yapılandırmada başvuru rekoru
Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 6111 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının ...
Şimşek Kars'a atandı
Erzurum Defterdarı Osman Şimşek Kars’a atanırken yerine Rize Defterdarı ...
OSB sorununa çözüm arayışı
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, Erzurum “Organize ...
 
Esnafa şeker yaklaşım
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Şekerbank, işletmelere bankacılık ...
Gel çık işin içinden..
Yediden yetmişe kamuya borcu olan herkesin dikkatini çeken ‘Torba Yasa’yı, ...
Torba Yasa'da bilgilendirme adımı
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen, “6111 Sayılı Torba ...
 
Pancar üretimine endişeli yaklaşım
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “Erzurum’da ...
Kalkınmada proje adımı
Uzundere Belediyesi tarafından yürütülen, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ...
Yapılandırmada yüzde 65'lik başarı
Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak yürürlüğe ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva