Erzurum’da, 2010 yılının ilk 6 ayında 507 işyeri kapısına kilit vurdu. Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği verilerine göre, 2010 yılının Haziran ayı sonu itibariyle 507 işyeri kapanırken, geçen yılın aynı dönemine göre kapanan işyeri sayısında yüzde 30’luk artış yaşandı. Yine 2010 yılının ilk yarısında 806 yeni işyeri açılmasına rağmen, işyerini kapatan esnaf sayısının daha da artması bekleniyor.
Erzurum Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, 2010 yılının Haziran ayı sonuna kadar Erzurum’da 507 işyerinin kapandığını belirterek, yılın aynı döneminde yeni açılan işyeri sayısının 806 olduğunu bildirdi.
//ESNAF SIKINTILI
Esnafın önemli sıkıntıları olduğunu belirten Fırat, “Erzurum’da kapanan işyeri sayısı artıyor. Alım gücü düşüklüğü bu konuda önemli bir faktör. Halkın alım gücünün düşük olması doğrudan esnafa olumsuzluk olarak yansıyor. Hükümetin ayrıca alım gücünün düzeltilmesine yönelik kararlar almasını istiyoruz. Piyasalardaki durgunluk ve ekonomik istikrarsızlığın olması kredi taleplerini önemli ölçüde artırmış ve piyasalarda tahsilat sorunu oluşmasına neden olmuştur. Esnaf hızla kepenk indiriyor.” dedi. Sadece Haziran ayına ait verilerin bile ekonomideki kötü gidişatı özetlemeye yettiğini dile getiren Başkan Rasim Fırat, bu ay içerisinde yeni açılan işyeri sayısının 91, kapanan işyeri sayısının ise, 74 olduğunu kaydetti.
//FIRAT: DOĞU’DA EKONOMİ KIRILGAN
Erzurum’un da içinde bulunduğu Doğu Anadolu’da, ekonominin kırılgan bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Fırat, “Teşvik yasasının çıkarılmasından sonra batıda onlarca fabrika kurulurken, ikilim şartları ve pazarlama olanakların yetersiz oluşu ile yatırımcı doğuda yatarım yapmayı tercih etmedi. Doğunun şartlarını göz önüne alacak düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Doğunun şartları göz önüne alınarak, alım gücünün düşüklüğü ve üretimsizlik konusunda önlemler artırılmalıdır. Teşvik Yasası, sektörel ve bölgesel esaslara göre düzenlenmek istenmiş, ancak pratikteki eksiklikler kendini yine belli etmiştir. Teşvik yasasındaki eksikler haksız rekabeti artıracak boyutta, bu konuda hükümetin duyarlı olmasını istiyoruz. Doğu ile batı arasında kalkınmışlık farkı her geçen gün artıyor, bu farkın giderilmesi için doğuyu kalkındıracak politikalar hayata geçirilmeli, bu alandaki teşvikler cazip hale getirilmelidir.” diye konuştu.