Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
MEB’den yeni bir ilk
MEB’den yeni bir ilk
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
HABERLER>GÜNDEM
1 Temmuz 2010 Perşembe - 06:30

Milli Park sayısı üçe çıktı

'Allahuekber Dağları Milli Parkı’ ile ilgili olarak hazırlanan Gelişim Planı’nın müzakere toplantısı Erzurum’da yapıldı.Tortum Şelalesi, Aziziye Tabyaları’ndan sonra Allahü Ekber Dağlarıyla birlikte Erzurum’da Milli Park sayısının üçe yükseldiği açıklandı.

Milli Park sayısı üçe çıktı

Tortum Şelalesi, Aziziye Tabyaları’ndan sonra Allahü Ekber Dağlarıyla birlikte Erzurum’da Milli Park sayısının üçe yükseldiği açıklandı.‘Allahuekber Dağları Milli Parkı’ ile ilgili olarak hazırlanan Gelişim Planı’nın müzakere toplantısı Erzurum’da yapıldı. Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıya, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Milli Parklar Daire Başkanlığı yetkilileri, Milli Park sınırlarının geçtiği bölgelerdeki belediye başkanları, kaymakamlar, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile muhtarlar katıldı.

//TORAMAN SUNUM YAPTI

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, Sarıkamış Ormanları ile Allahüekber Dağları’nı kapsayan 22 bin 980 hektar büyüklüğündeki alanın, 19 Kasım 2004 tarih ve 25618 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edildiğini hatırlattı. Toraman, “Sarıçam ağaç türünün bu bölgede en yüksek rakımda yayılış göstererek, optimal kuruluşta saf sarıçam meşcereleri oluşturması ve Allahüekber Dağları’nda 1914 ile 1915 yıllarında Sarıkamış Harekatı olarak bilinen alanı kapsamaktadır.” dedi.

//SARIKAMIŞ ORMANLARI

Türkiye’de, 2 bin 100 ile 2 bin 200 metre yükseklikten sonra başlayan, doğal olarak ağaç bulunmayan yüksek dağ basamağında çayır otları ve bazı ardıç türlerinden oluşan kısa boylu bitki türlerinin yetişmekte olduğunu kaydeden Toraman, “Sarıkamış Ormanları’nı oluşturan Sarıçam bu bölgede optimum yayılıştadır. Yani Alpin zonda en iyi gelişimi gösterir. Kaynak değerlerinden birini oluşturan ormanlık alanlar saf sarıçam meşceresi ve çam türlerinin arasında çok az miktarda titrek kavak ve adi ardıç türleri de bulunmaktadır. Alanın yaban hayatı ise oldukça zengindir.” diye konuştu.

//ALLAHÜEKBER MİLLİ PARKI ALANININ YÜZDE 49’U ERZURUM’DA

Milli park olarak ilan edilen sahanın yüzde 49’una tekabül eden kısmının Erzurum il sınırlarında, yüzde 51’lik kısmının ise, Kars il sınırları içerisinde yer aldığını belirten Muammer Toraman, gerçekleştirilen müzakere toplantısının, Milli Park sınırları içerisindeki sorumlu kurum ve kuruluşlarla birlikte görüşlerin ve taleplerin alınması ve bu talepler doğrultusunda planlama çalışmalarının tamamlanmasını amaçladığını bildirdi.

Toraman’ın ardından söz alan Gelişim Planı Proje Koordinatörü Saffet Atik ise, ‘Allahuekber Dağları Milli Parkı’ ile ilgili olarak gelişim planı hazırlanması işini kendilerinin üstlendiğini belirterek, 2010 yılının Ekim ayında, çalışmayı tamamlayacaklarını kaydetti.

Milletlerin tarihinde acı ve tatlı olayların mutlaka bulunduğunu anlatan Atik, Allahüekber Dağları’nın da, bir destan niteliği taşıyan bir tarihi olaya şahitlik ettiğini söyledi. Atik, “Günümüzdeki Çanakkale Şehitliği’nin önemi nasıl ki büyükse, Allahüekber Dağları da, aynı şekilde tarihi bakımdan büyük bir önem taşımaktadır. Sarıkamış Harekatı’nın yapıldığı bu dağları tanıtmak, burada yaşananları iyi anlamak ve anlatmak gerekiyor.” diye konuştu. Toplantıda daha sonra Milli Park sınırlarının geçtiği ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileriyle görüş alışverişinde bulunuldu.

 
Açılan kapanandan çok ama...
 
KPSS'de son başvuru 2 Temmuz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Açılan kapanandan çok ama...
EESOB Başkanı Fırat, 2010 yılının Haziran ayı sonuna kadar Erzurum’da ...
Akan son yolculuğuna uğurlandı
Kalp krizi sonucu bugün hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı (DHA) Erzurum ...
Basın ilan Kurumu geliyor
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basını Daha Güçlü Hale Getirmeyi ...
 
Çareyi satmakta buldu
Erzurum'da 70 milyon dolara kurulan ve dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut ...
Dumlu’ya Seyirlik Mesire Alanı
Yakutiye Belediyesi, Hilalkentin ardından Dumlu’da da seyirlik mesire ...
GAZETECİ AKAN'I KAYBETTİK!
Doğan Haber Ajansı Erzurum büro muhabiri Tevfik Akan çalıştığı iş yerinde ...
 
Fırıncılar kendilerini savundu
Erzurum’da bir süre önce ekmek fiyatlarına yapılan zam, vatandaştan tepki ...
Sarızeybek'ten şok değerlendirme
Emekli Albay Erdal Sarızeybek, Başbakan Erdoğan’ın İsrail politikasını ...
Tortum Yolunda Trafik Kazası
Erzurum’da meydana gelen trafik kazasında bir kişi hayatını kaybederken sürücü yaralandı.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva