Türk basın mensuplarıyla birlikte oluşturulan kafileyle bugün Erzurum'a gelen kış sporlarında uzman yabancı gazeteciler, açılış seremonisinin yapılacağı Cemal Gürsel Stadı'ndan başladıkları turda, oyunlar için yapılan salonların yanı sıra atlama kulelerini gezdi.
Almanya, İsviçre, Norveç, Güney Kore, Hırvatistan, Kanada, İtalya, Polonya ve Rusya'dan gelen Dünya Spor Yazarları Birliği’ne üye gazeteciler, tesislerin son halini gözlemleyip yetkililerden bilgiler aldı. Erzurum'da bulunan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül de tesis gezisi sırasında gazeteci heyetiyle bir araya geldi.
Erzurum 2011 Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz ve Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintımar'ın da eşlik ettiği gazeteci heyeti, Akgül ile röportaj yaptı.
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Akgül, Erzurum'da şu an yüksek kesimler dışında kar olmadığı ifade edilerek, oyunların yapılacağı tarihteki hava şartlarının nasıl olacağı yönündeki soruya verdiği yanıtta, "Erzurum'a kar yağar öyle düşünüyoruz. Kar yağmazsa suni kar sistemleri devreye girecek, onlar da devreye giremezse bu sefer taşıma karla da olsa biz bu organizasyonu gerçekleştiririz'' dedi.
Meteoroloji verilerini saat saat takip ettiklerini anlatan Akgül, tesislerde şu anda buz alanlarında ve atlama kulesinde herhangi bir sıkıntı olmadığını, sadece kar alanlarında böyle bir sıkıntının olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bütün kar alanlarında suni kar sistemlerimizi de kurduk. Ancak yine kar yapabilmemiz için ısının belli bir noktaya düşmesi gerekiyor. Maalesef Erzurum'da her sene bu dönemlerde baktığımızda, geceleri eksi 20'lere kadar dayanan hava sıcaklıkları vardı. Bu sene böyle değil. Hava soğuk olmadığı için suni kar da yapamıyoruz. Ama en azından oyunların yapılacağı tarihte havanın daha soğuk olacağını biliyoruz. Eğer kar yağmasa bile suni kar sistemlerimizi çalıştırarak kar problemini de aşacağımızı düşünüyoruz. Yüksek bölgelerde sıkıntımız yok, kar var. Eğer suni kar sistemleri de çalışmazsa taşıma karla yapacağız. Bunun bir denemesini yaptık atlama kuleleri için. Yükseklerden kamyonlarla kar taşıdık. Atlama test yarışlarını gerçekleştirdik. Dilerim o hale gelmeyiz. Daha önümüzde bir aydan fazla zaman var. Erzurum'a kar yağar öyle düşünüyoruz. Kar yağmazsa suni kar sistemleri devreye girecek, onlar da devreye giremezse bu sefer taşıma karla da olsa biz bu organizasyonu gerçekleştiririz diye düşünüyorum."
Yapılan tesislerin, oyunlardan sonra Türkiye'de kış sporlarının gelişmesi anlamında büyük bir atılım gerçekleştireceğine inandığını anlatan Akgül, tesislerin kesinlikle atıl durumda kalmayacağını, dolu olacağını ifade etti. Türkiye'nin kış sporlarında çok az sayıda sporcusunun olduğunu, daha önce bu anlamda bir yatırım yapılmadığını hatırlatan Akgül, Erzurum'da yapılan yatırımların tamamının sportif olduğunu aktararak, oyunlar bittikten sonra bu tesislerde kendi programlarını uygulayacaklarını ve sporcu sayısını artıracaklarını kaydetti.
Yurtdışından da Erzurum'a kamp yapmaya gelecek sporcular olacağını anlatan Akgül, "Bunun için şimdiden bir ekip oluşturuyoruz. Çevremizdeki ülkelerde olmayan tesislere sahip olacağız. Onları buraya getirerek buraları dolu dolu yaşatmak istiyoruz. Bundan sonra Erzurum bizim için bir sportif merkez olacak. Kesinlikle bu tesisler atıl kalmayacak, dolu dolu olacak" ifadelerini kullandı.
Akgül bir soru üzerine de tesislerin maliyetine yaklaşık olarak 500 milyon lira para harcandığını, 100 bin ile 120 bin lira arasında bir harcamanın da organizasyon için yapılacağını kaydetti. Tesisleşme anlamında sıkıntının kalmadığını, organizasyonun satın almalarını gerçekleştirdiklerini anlatan Akgül, ''Her şey yolunda gidiyor. Biz Erzurum olarak hazırız" dedi.