Atatürk Üniversitesi ile Bakü - Tiflis - Ceyhan (BTC) boru hattı şirketi tarafından yürütülen ‘Sürdürülebilir kırsal kalkınma projesi’ kapsamında Tarım İl Müdürlüğü ve Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) arasında hayvancılığa destek vermek amacıyla bir protokol imzalandı.
DESTEK PROTOKOLÜ
BTC Şirketi tarafından desteklenen, Atatürk Üniversitesi tarafından yürütülen ‘Sürdürülebilir kırsal kalkınma projesi’ kapsamında proje koordinatörlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve DSYB arasında ortak çalışmayı güçlendirmek için yapılan işbirliği protokolü törenine Atatürk Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mükerrem Kaya, Erzurum DSYB Bşakanı Serhat Fıratlıgil, BTC Şirketi Toplumsal Yatırım Programı Danışmanı Ali Kapucu ve proje uzmanları katıldı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Hikmek Koçak, Erzurum’daki hayvancılığa destek vermek amacıyla proje kapsamında bu güne kadar 4 milyon dolarlık maddi destek sağlandığını bildirdi. Prof. Dr. Koçak, “Üniversite ve BTC’nin desteğiyle 200 bin büyükbaş hayvan değişik hastalıklara karşı aşılamaya tabi tutuldu. Yine protokol kapsamında Aşkale ve Şenkaya’da DSYB şubeleri açılarak besiciye teknik destek verilecek” dedi.
KAYA’NIN DEĞERLENDİRMESİ
İmzalanan protokolle BTC Ham petrol boru hattının Erzurum’da geçtiği 63 köyde hayvancılığı geliştirmek amacıyla bir dizi çalışma yapılacağını kaydeden Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mükerrem Kaya, koruyucu aşılama, suni tohumlama, küpeleme, kamu teşviklerinin üreticilere ödenmesi, koruyucu hekimlik ve yeni şubelerin açılması gibi çalışmaların çalışmaların yürütüleceğini söyledi.
Erzurum DSYB, Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Proje Koordinatörlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü arasında yapılan protokolle, 2011’de DSYB’ye toplam 100 bin liralık kaynak aktarılacağını anımsatan BTC Şirketi Toplumsal Yatırım Programı Danışmanı Ali Kapucu, şirket fonlarıyla alınan bir arcında birliğe hibe edileceğini dile getirdi.