Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Kaya Oltu UBF vizyonunu paylaştı
Kaya Oltu UBF vizyonunu paylaştı
Sekmen: ‘Her can bize emanet’
Sekmen: ‘Her can bize emanet’
ESKİ öğrencileri bilgilendirdi
ESKİ öğrencileri bilgilendirdi
ETSO’da bölgesel istişare gündemi
ETSO’da bölgesel istişare gündemi
HABERLER>EKONOMÄ°
17 Aralık 2010 Cuma - 04:11

Bu zenginliği HES'ler bitirecek mi?

Erzurum Çoruh Vadisi ve devamı niteliğindeki vadiler, “mikro klima” ve “biyoçeşitlilik” açısından özelliğiyle dünyanın en zengin 25 ‘Ekolojik Bölge’sinden birisi olarak tanımlanıyor.

Bu zenginliği HES ler bitirecek mi?

Erzurum Çoruh Vadisi ve devamı niteliğindeki vadiler, “mikro klima” ve “biyoçeşitlilik” açısından özelliğiyle dünyanın en zengin 25 ‘Ekolojik Bölge’sinden birisi olarak tanımlanıyor. 
Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve zengin olduğu kadar da, tehlike altında olduğunu saptadığı Çoruh Vadisi’nde, aynı zamanda Türkiye’deki akarsular içerisinde debisi en yüksek olan Çoruh Nehri bulunuyor. Ülke sınırları içerisinde 420 kilometresi bulunan Çoruh Nehri’nin ortalama yüzde 3 eğimle aktığı bilinirken, nehrin geçtiği ve devamı niteliğindeki vadi tabanının ise, önemli özellikleri bulunuyor. Tüm vadi boyunca rastlamanın mümkün olduğu meyilli araziler ‘mikro klima’ niteliği taşırken, bölgede biyoçeşitliliğin de yoğun olduğu belirtiliyor. Çoruh Vadisi ve devamı niteliğindeki vadiler, kendine özgü iklim şartları, sahip olduğu jeolojik ve jeomorfolojik çeşitlilik sayesinde doğa koruma açısından olağanüstü öneme sahip bir bitki örtüsünün ortaya çıkmasına sebep olurken, bölge, dünyada benzer özelliklere sahip 25 ‘Ekolojik Bölge’ arasında bunuyor. Uluslararası Çevre Koruma Örgütü, Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli bölgelerden birisi olarak tarif edilen Çoruh Vadisi, aynı zamanda yeryüzünde sınırlı sayıda bulunan ‘Gen Koruma Alanı’ özelliğini de taşıyor.
Dünyadaki üç önemli arı ırkından birisi olan ‘Apis Mellifera Caucasica’ adlı Kafkas arısının saflığının bozulmadan korunduğu tek yörenin Çoruh Vadisi olduğu bilinirken, vadi, bu özelliği dolayısıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ilan ettiği ‘Gen Koruma Alanları’ arasında bulunuyor. Çoruh Vadisi’nin biyoçeşitlilik açısından sahip olduğu zenginlik, bununla da sınırlı kalmıyor. Anadolu’da göçmen kuşların kullandıkları iki güzergahtan birisi olan Çoruh Vadisi, 2005 yılında da UNESCO’nun da dikkati çekti. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın girişimleriyle 29 Haziran 2005’te UNESCO tarafından ‘Biyosfer Rezerv Alanı’ ilan edilen Çoruh Vadisi’ne, Dünya Sağlık Örgütü’nce de, “Temiz Çevre” statüsü kazandırıldı.
Ekolojik özelliklerinin dışında Erzurum’a turizm açısından da gelecek vaat eden Çoruh Vadisi, rafting başta olmak üzere tracking ve diğer doğa sporlarına uygun fiziki yapısıyla da tanınmaya başladı. Doğu Anadolu Turizmini Geliştirme Projesi (DATUR) adı altında son yıllarda binlerce yabancı turisti ağırlayan Çoruh Vadisi, Uzundere ve Tortum başta olmak üzere, yörede pansiyon turizmine de önayak oldu. Halen Çoruh Vadisi’ndeki doğal güzelliklerin turizme kazandırılması noktasında Atatürk Üniversitesi tarafından da çeşitli projeler yürütülüyor.
 

 
Nice yıllara üstad...
 
Erzurum gururlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayiciye isyan ettirdiler
ERÇİMSAN, ERGAZ’ın kurucularından Erzurum’un önde gelen eski sanayicilerinden ...
Böyle sendikacılık olur mu?
Türk-İş’e bağlı Harb-İş Sendikası’nın Erzurum Şube Başkanı Hamza Akyüz, ...
Cindilli hayırla anılıyor...
ETSO Yönetim Kurulu eski Bakanı Muammer Cindilli döneminde başlatılan, ...
 
Vergide denetmen sayısı artırıldı
Erzurum Vergi Daire Başkanlığı’nın vergi denetim kadrosuna taze kan takviyesinde ...
Nahcivan yatırımcı bekliyor
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ekonomi Kalkınma Bakanlığı Dış İlişkiler Müdürü ...
Zam yapmaya bahane mi yok
Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava, sebze-meyve fiyatlarına ...
 
Turizm ekmek kapısı oldu
2011 Kış Oyunları ile dünya turizmine kucak açacak olan Erzurum, sadece ...
Geçim derdine maliye korkusu eklendi
Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekler Federasyonu (DASİDEF) Yönetim ...
Erzurum ekonomisine yeni soluk..
Erzurum Genç Girişimciler Derneği (ERZURUMGİAD), resmen kuruldu. Erzurumlu ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva