Erzurum Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili adayı Ahmet Palandöken, ekonomide rekabetin itici gücü olan KOBİ’leri güçlendirerek, kalkınma hızını artıracaklarını söyledi.
Maksutefendi Mahallesi’ndeki bir cenaze evine taziye ziyaretinde bulunduktan sonra kent merkezinde seçmi gezilerini sürdüren CHP birinci sıra Milletvekili adayı Ahmet Palandöken, Türkiye’de kakınmanın yolunun Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) gereken desteğini verilmesinden geçtiğini, girişimcinin ve aile işletmelerinin gelişmesi için elverişli bir iş ortamı oluşturacaklarını kaydetti.
CHP’NİN KOBİ YAKLAŞIMI
Yapısı uygun olan KOBİ’lerin bilgiyi ürüne dönüştürebilme kapasitelerinin güçlendirilmesini ve üretim yöntemleri geliştirmelerini kolaylaştırarak dış rekabet güçlerini artırmalarına imkan sağlanacağını belirten Milletvekili adayı Palandöken, “KOBİ’leri küresel rekabet ortamının etkili aktörleri olarak hazırlayacağız. Dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan yenilenebilir enerji ve iklim değişikliğini önleme gibi çevre politikalarını ilgilendiren konulardaki fırsatları görüp değerlendirebilmeleri için KOBİ’lere yol göstereceğiz. Ticari amaç kapsamında özellikle gelişmiş ülkelere gidecek KOBİ’lere vize kolaylığı sağlanması amacıyla girişimler başlatacağız. KOBİ’lerin mallarının dış pazarlarda tanıtılmasına katkı sağlayacak fuarlara katılmalarını özel teşvik sistemiyle destekleyeceğiz” diye konuştu.
KOBİ’lere, ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz işletme kredisi verileceğini anımsatan Palandöken, “KOBİ’ler için Kredi Garanti Fonu uygulamasına etkinlik kazandıracağız. KOBİ’lere sağlanan kredi olanaklarının yeni kredi ve finansman yöntemleriyle, hızla artırılmasını hedef alacağız. HALKBANK’ı, KOBİ’lerin ve esnafın ihtisas bankasına dönüştüreceğiz. Başta KOSGEB olmak üzere, KOBİ’ler için araştırma, teknoloji, finansman, pazarlama, satış, proje yönetimi, belgelendirme ve marka yaratma danışmanlığı yapan kurumları etkinleştireceğiz. KOBİ’lerin kendi öz varlıklarıyla gerçekleştiremeyecekleri AR-GE, teknoloji ve yenilik (inovasyon) çalışmalarının, üniversiteler ve devlet desteğiyle gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER) ve İş Geliştirme Merkezleri’nin (İŞGEM) etkinliklerini artıracağız. Teknolojik olanakları paylaşma ve iyileştirme, ölçek ekonomilerinden yararlanma amacıyla belirli sektörlerde, aynı işkolunda faaliyet göstermekte olan KOBİ’lerin birleşmelerini özendirecek ve dış rekabet gücüne kavuşmalarını destekleyeceğiz. Sistemik kriz nedeniyle iflas etmek zorunda kalan, iş ahlakına bağlı işletmelere ikinci bir şans vereceğiz. Yeni istihdam yaratılması için, yeni iş kuran ve yeni iş sahaları açan girişimcileri özel kredilerle destekleyeceğiz. Risk Sermayesi uygulamasını yaygınlaştırıp, sermayesiz girişimcilerin önünü açarak istihdam oluşturmalarını sağlayacağız. Kişisel becerilerini girişimciliğe dönüştürmek isteyen kadınlara, İş Kurma Kredisi ve Pazarlama Desteği verecek kendi hesabına çalışan girişimci kadınların kredi olanaklarını genişleteceğiz. Genç İş Kur Programı’yla iş kurmak isteyen gençlere, TÜBİTAK ve KOSGEB üzerinden proje ve danışmanlık hizmeti vereceğiz ve finansman desteği vereceğiz” diye konuştu.