Van'dan Erzurum'a gelen öğrencilere, deprem travmasını atlatıp, eğitimlerine adapte olabilmeleri için psikoeğitim veriliyor. Erzurum Valiliği, Kriz Merkezi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde düzenlenen program kapsamında, il genelinde okullardaki psikolojik danışmanlık ve rehber öğretmenlere, depremzede öğrencilere destek olmaları için seminer veriliyor.
Eğitim seminerini tamamlayan öğretmenler, okullarındaki depremzede öğrencilere psikoeğitim vererek, onların eğitimlerine adapte olmalarına destek veriyorlar.
BİLGE AÇIKLAMA YAPTI
İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, açıklamada, deprem bölgesi Van'dan Erzurum'a şu ana kadar 356 öğrencinin geldiğini belirterek, bu öğrencilerin farklı okullara kaydının yaptırıldığını söyledi.
Öğrencilerden 51'inin pansiyonlu okullara kaydedildiğini anlatan Bilge, "174 öğrencimiz, Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde aileleriyle birlikte barınmakta, 131 öğrencimiz de Erzurum'daki akrabalarının yanında kalmakta. Öğrencilerimizin ilimize intikal ettiği gün müdür yardımcımız tarafından kayıtları yapıldı" dedi.
DEPREM TRAVMASINI ATLATACAKLAR
Öğrencilerin biran önce deprem travmasını atlatıp, derslerine adapta olabilmeleri için rehber öğretmenleri gözetiminde eğitim verildiğini vurgulayan Bilge, şunları kaydetti:
"Gebze'de 99 depremini ben de yaşadım. Depremin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Depremden sonra üç yıl geçmesine rağmen araç sesinden bile deprem olduğunu hissetmek, insanı altüst edebiliyor. Bu nedenle onların psikolojilerini çok iyi anlıyorum. Yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri için rehber öğretmenlerimizle birebir görüşerek, kısa zamanda travmayı atlatmalarına yönelik çalışma başlattık. Bakanlığımız tarafında bu tür vakalarda kullanılmak üzere formatör öğretmenler yetiştirildi. Bu öğretmenlerimiz, ilimizdeki rehber öğretmenlerimizin tamamına seminer veriyor. Öğretmenlerimiz de aldıkları eğitimle birlikte öğrencilere ve veliye terapi uyguluyor."
ÖĞRENCİLERE DESTEK
İnsanların mutlu olması için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Bilge, "Velilerle, öğrencilerimizle sürekli görüşüyoruz. Kucak açarak, onların yaşamış olduğu bu sıkıntıyı unutmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Depremzede öğrencilerimizin arkadaşlarıyla kaynaşması bizi mutlu etti. Onlara anne-baba şefkatiyle yaklaşıyoruz" diye konuştu.
ÜCRETSİZ DERSANE HİZMETİ
Öğrencilere ücretsiz dershane hizmeti de verdiklerini anlatan Bilge, şöyle dedi: "356 öğrencimizden bize başvuru yapan 28 öğrencimizi, dershanelerle görüşerek, ücretsiz kaydını yaptırdık. Depremzede öğrencilerimizin en büyük hedefi, arzu ettiği üniversiteye, okula kavuşmasıdır. Böyle bir sıkıntı yaşadıkları halde içinde bir burukluk, 'bu deprem olmasaydı ben bu üniversiteyi kazanırdım, dershane imkanım da olurdu" demesinler diye, onları ücretsiz olarak dershaneye kaydettik. Gerek mezun, gerekse son sınıfta okuyan öğrencilerimizin tamamına bu imkan sağlandı. Onların sevinmesi bizi de mutlu etti."
ÖĞRETMENLERE SEMİNER
Öğretmenlere psikoeğitim semineri veren Merkez Başöğretmen İlköğretim Okulu rehberlik öğretmeni Abdurrahman Akgün de Van'dan gelen depremzede ailelere yönelik önce bir program yaptıklarını belirterek, daha sonra da çocuklara yönelik bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Depremzede çocukların kaydının yaptırıldığı okullarda görev yapan psikolojik danışman ve rehber öğretmenlere psikoeğitim verdiğini anlatan Akgün, eğitim verdikleri öğretmenlerin, öğrencileriyle bu çalışmaları yürüteceğini vurguladı.
Akgün, "Amacımız, depremzede öğrencilerin ve ailelerinin travma ve travma sonrası stres tepkileri konusunda bilgilendirme yapmak ve onların bu tepkilerini normalleştirmeye çalışmak, yaşama biraz daha normal tepkilerle geri dönmelerini sağlamaktır" şeklinde konuştu.
EĞİTİMİN AMACI
Ilıca Yavuz Selim Anadolu Lisesi rehber öğretmeni Bilgün Gökmen ise depremzede öğrencilerle daha yakından ilgilenebilmek için psikoeğitim seminerine katıldığını belirtti.
Öğrencilere, travma sonrası yaşadıkları olaylarla ilgili daha kolay günler geçirmelerini sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Gökmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her birimiz aldığımız eğitim sonrasında okullarımızda, burada öğrendiklerimizi uygulayarak, öğrencilerimizin normal yaşama daha kolay geçişlerini sağlamaya çalışacağız. Tabii öğrencilerimizin her birinin yaşadığı olaylar farklı. Çok ağır şekilde deprem anını yaşayanlar da hafif şekilde atlatanlar da var. Şu anda eğitimlerine devam etmeleri onları bir nebze de olsa rahatlatmış. Ama tabii bu deprem travmasını yaşamış olmaları okula uyumu biraz zorlaştırıyor. Biz elimizden geleni yapacağız."