Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Türkiye 3 aday gösterdi
Türkiye 3 aday gösterdi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
HABERLER>GÜNDEM
2 Mart 2021 Salı - 14:24

Doğu Anadolu’da yeni kontrollü normalleşme süreci

Doğu Anadolu Bölgesinde bazı yasakların kontrollü olarak kaldırılmasıyla ticari hayat canlılık kazandı, okullar açıldı. Erzurum başta olarak bölge illerinde ders zilleri yeniden çaldı, kahvehanelerde aylar sonra ilk çaylar demlendi.

Doğu Anadolu’da yeni kontrollü normalleşme süreci

Covid19 vaka sayıları düzeyinde, hemen bütün illeri orta ve düşük risk seviyede olan Doğu Anadolu Bölgesinde bazı yasakların kontrollü olarak kaldırılmasıyla ticari hayat canlılık kazandı, okullar açıldı. Erzurum başta olarak bölge illerinde ders zilleri yeniden çaldı, kahvehanelerde aylar sonra ilk çaylar demlendi.

DÜŞÜK RİSKLİ BİNGÖL’DE “YENİ KONTROLLÜ NORMALLEŞME SÜRECİ” BAŞLADI
Koronavirüs (Covid-19) risk değerlendirme haritasında mavi kategoride yer alarak düşük risk iller arasına giren Bingöl'de normalleşme süreci ile uzun süredir kapalı olan esnaflar kapılarını açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci” kararlarını açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine risk gruplarına göre alınacak tedbirlere ilişkin genelge gönderdi.Genelge kapsamında düşük risk grubunda yer alan Bingöl’de esnaflar, saat 07.00 itibariyle dükkanlarını açmaya başladı. Hem genel hazırlık hem de müşteri bekleyen esnaf, vatandaşlardan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması konusunda dikkat istedi.
Pandemi nedeniyle uzun zamandır kapalı oldukların belirten işletmecilerden Aydın Tezel,"1 senedir ülkemizin ve bütün dünyanın içinde bulunduğu bu pandemiden dolayı malumunuz birçok işyerinin kapalı olduğu bir dönemdi. Pandemi çok büyük sıkıntılar yaşandı ama devletimiz bu süreç içinde bizleri unutmadı. Bizlere verilen yardımlardan dolay teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra açtık işyerimizi. Yüzde 50 kapasiteli çalışma düzeni aldık. İnşallah bu hastalık bitecek ve kurtulmuş olacağız” dedi.
Bu başarıdan dolayı sağlıkçılara teşekkür eden Hikmet Satık ise “Kısıtlamalar kalktı ve artık oturabileceğimiz bir ortam oluştu. Kafelerde, lokantalarda, kahvehanelerde. Mutluyuz. Bütün sağlıkçıları ve yetkilere teşekkür ederiz. İnşallah bu pandemi biter daha da mutlu oluruz” diye konuştu.

BİTLİS'TE YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLADI

Bitlis'teki okullarda normalleşmeyle birlikte yüz yüze eğitim başladı.

Korona virüs tedbirleri kapsamında vaka sayılarının düşük çıktığı illerden biri olan Bitlis'teki okullarda bugün itibari ile eğitim başladı. Sabahın erken saatlerinde velileri ile birlikte okulun yolunu tutan çocuklar, bir taraftan heyecanlı bir taraftan da okullarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadılar. Arkadaşlarına sarılamayan çocuklar sınıflarda ders işlemeye başladılar.

Bitlis Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, Şehit Mahir Ayabak İlkokuluna ziyarette bulundu. Gazetecilerle birlikte sınıfları gezen Korkmaz, öğrencilerle ve öğretmenlerle sohbet etti. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Korkmaz, sınıf mevcutlarının 18-20 olduğunu belirterek, “15 Şubat’ta 458 okulumuzu eğitim öğretime açmıştık. Şükürler olsun bu 458 okulumuzda 5 gün okula giden çocuklarımıza rağmen herhangi bir vakaya rastlamadık. Bugünde ilimizdeki diğer okullar eğitim öğretime başladı. Sınıf ortalamalarımız çok güzel bir durumda. 18-21 arasında değişen sınıflarımız var. Bakanlığımızın belirlediği programa göre 5, 6 ve 7’nci sınıflarda 2’şer gün, 8 ve 12’nci sınıflarda da planlamaya göre 3 veya 4 gün eğitim verilecek. YBO ve köy okullarımızda 5’er gün kesintisiz eğitime devam ediyoruz. Çocuklarımız korona virüs ile ilgili bilinç oluşturdular. Her çocuğumuz maskesini takarak mesafesini de koruyor. Okullarımızı da dezenfekte ediyoruz. İnşallah vakalarla karşılaşmayız. Temennimiz sezon sonuna kadar herhangi bir vaka olmadan tamamlamaktır. Yüz yüze eğitimde öğretmenlerimiz daha az yoruluyor. Biz camdan değil, candan eğitimden tarafız. Bütün öğretmen, veli ve öğrencilerimize eğitim öğretim yılımız hayırlı olsun” dedi.

ELAZIĞ’DA YENİ NORMALLEŞME SÜRECİYLE ÇAYLAR YENİDEN DEMLENDİ

Ülke genelinde olduğu gibi deprem bölgesi Elazığ’da da yeni kararların ardından kentte çok sayıda bulunan çay ocakları da kapılarını sabahın erken saatlerinde açtı, çaylar demlenip servisler başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası duyurduğu yeni normalleşme sürecine Elazığ'da da geçildi. Orta risk grubunda bulunan kentte yoğun olarak bulunan çay ocakları da sabahın erken saatlerinde kapılarını açtı. Bir çok iş yeri gibi müşterilerini ağırlayan çay ocaklarında ilk temizlikler yapıldı. Sosyal mesafe kuralına dikkat edilen çay ocaklarına vatandaşlar işe gitmeden önce çaylarını içip simitle kahvaltılarını yaptı.

Dün akşam alınan kararları yakından takip ettiklerini belirten çay ocağı işletmecisi Abdullah Doğrusözlü, “Dün bir karar aldılar, çok güzel oldu. Bizler de haberi aldıktan sonra sabah gelip dükkanımız açtık temizlik yaptık. Alınan kararlara göre mesafeli olacağız. Böyle daha güzel oldu, inşallah böyle devam eder. İnşallah, hastalık da biter ve bundan kurtuluruz” dedi.

Uzun bir aradan sonra dükkanlarını açmanın memnun edici olduğunu dile getiren işletmecilerden Nusret Algün, “Pandemiden dolayı devletimizden Allah razı olsun bazı desteklerde bulundu ve biz de faydalandık. Kararın alınması tabi ki iyi oldu ama milletimiz pandemi yokmuş gibi yine de maskesiz dolaşıp dışarıda kalabalık oluşturuyor. Biz de tedbirlere elimizden geldiğince uyuyoruz. Yan yana oturtmuyoruz” diye konuştu.

Çay ocağına gelen vatandaşlardan Yılmaz Kılıç ise“ Allah, ülkemize zeval vermesin bu üç ayların yüzü suyu hürmetine hastalıkları bertaraf etsin. Bu günlerimize şükür. Bu hastalıktan dolayı esnaflarımız uzun bir zamandır mağdur oldu. Allah, cümlesinin yardımcısı olsun. Kısmen de olsa esnaflarımıza yardımcı olundu. Cumhurbaşkanımız kararından esnaflar dükkanlarını açtıktan sonra yüzde elli olmasından da memnunuz. Allah, cümlesine hayırlı kazançlar nasip eylesin” şeklinde konuştu.

HAKKARİ HALKINDAN VALİ AKBIYIK’A NORMALLEŞME TEŞEKKÜRÜ

Hakkari’de sabah saatlerinden itibaren esnaf iş yerlerini açarak müşteri almaya başlarken, vatandaşlar da kontrollü normalleşmeden dolayı Vali İdris Akbıyık’a teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam duyurduğu kafe, restoran ve benzeri işletmelerin 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite müşteri alımı kararı üzerine Hakkari’de sabah saatlerinde işletmelerde ilk müşteriler alınmaya başlandı. Sabah saatlerinde hazırlıklarını yapan kafe, restoran ve lokanta işletmecileri, normalleşme sevinci yaşadıklarını belirtti.

Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü ekipleri de caddelerde uygulama yaparak, GBT sorgulamalarının ardından sürücülere maske uyarısında bulundu.

Hakkari Valiliğinin almış olduğu sıkı korona virüs tedbirlerinin meyvelerini vermeye başladığını ifade eden Kanaat Önderi Hasan Öztunç, normalleşme sürecine büyük katkısı olan Vali İdris Akbıyık, güvenlik güçleri ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Hakkari’nin sosyal medya fenomenlerinden Sergen Özatak ise “Bütün esnafın gözü aydın, normalleşme süreci başladı. Allah’a binlerce şükür herkes iş yerlerini açtı. Burada istiyoruz ki bütün alem maske taksın, maskesiz gezmesin. Riske atmayın kendinizi. Pandemi bitmiş değildir. Bu bir normalleşme ama halkıma sesleniyorum maskesiz dolaşmayın” ifadelerini kullandı.

ARDAHAN'DA YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLADI

Yüz yüze eğitimde ders zili çaldı. Ardahan'da öğrenciler, sınıflara aktı. Okullarda sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyan öğrenciler, herkesten alkış aldı.

Ortaokul 8. sınıf öğrencisi Aykut Yıldız (13), okullar açıldığı için yaşadığı sevinci dile getirerek, "Okulların başlaması bizim için gerçekten çok iyi oldu. Canlı derslerde sürekli ekrana bakmaktan gözlük numaralarımız yükseldi. Okul başladığı için mutluyuz. İnşallah hep açık durur" diye konuştu.

Korona virüs nedeniyle uzun bir süredir okullarından uzak kalan öğrenciler, bugün itibari ile okullarına, öğretmen ve arkadaşlarına kavuştu.

IĞDIR’DA OKULLAR DEZENFEKTE EDİLDİ

Iğdır’da başlaması planlanan yüz yüze eğitim öncesi okullarda dezenfekte ve temizlik çalışması yapıldı.

Korona virüs salgını nedeniyle ara verilen ve yeniden başlaması planlanan yüz yüze eğitim öncesi okullar dezenfekte edildi. Iğdır’da Covid-19’a karşı dezenfeksiyon çalışmaları 59 okulda devam ediyor.

Iğdır Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “En değerli hazinelerimiz olan çocuklarımız için önce sağlık. Covid-19 salgınının seyrine göre ilimizde açılması muhtemel 59 okulumuzda, evlatlarımızın daha sağlıklı bir ortamda eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için dezenfekte çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz” denildi.

MALATYA’DA DA ÖĞRENCİLER DERS BAŞI YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni korona virüs önlemleri ve bazı kısıtlamaların kaldırılması kararından sonra Malatya’da öğrenciler okula merhaba dedi

Kabine tarafından Malatya’nın Orta Risk Grubu’nda yer alan iller arasında sayılmasından dolayı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak karar aldı. Karardan sonra bu sabahtan itibaren öğrenciler okulda ders başı yaptı.

Malatya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararında, “İlimiz genelinde 2 Mart Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere bazı kararlar alınmıştır. Okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, İlkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada 2 gün, Ortaokul 5, 6, 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, Ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, Lise hazırlık 9. 10. ve 11. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, Lise 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitime başlanmasına, Özel gereksinimli öğrenciler için hizmet veren Özel Eğitim Okul ve sınıfların tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime başlamasına, Liselerdeki sınavların 8 Mart Pazartesi gününden itibaren salgın tedbirleri çerçevesinde yüz yüze gerçekleştirilmesine, Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarında mevcut kararların uygulanmaya devam edilmesine, Yüz yüze eğitim kapsamı dışındaki uygulamalarda uzaktan eğitime devam edilmesine, yüz yüze eğitime katılımın veli rızasına bağlı olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir” denildi.

MUŞ’TA OKULLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLADI

Korona virüs tedbirleri kapsamında risk değerlendirme haritasına göre düşük riskli iller kategorisinde yer alan Muş'ta yüz yüze eğitim başladı.

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, normalleşmeyle birlikte Fatih İlkokulunda program düzenledi. Sosyal mesafe kurallarına göre sıraya giren öğrenciler, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra sınıflara alındı. Teneffüs arasına çıkan çocuklar, uzun bir süredir bir araya gelememenin burukluğunu kartopu oynayarak geçirdi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Muş İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, kasım ayında ara tatilden hemen sonra vaka sayısının artması nedeniyle uzaktan eğitime geçildiğini söyledi. Uzaktan eğitimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla sonlandırıldığını kaydeden Kıvanç, “Okullarımızı dezenfekte ettik. Bugün ülkemiz genelinde ve mavi kategoride bulunan ilimizde yüz yüze eğitime başlanmış bulunmaktayız. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Umarım bir daha sekteye uğramayız. Yüz yüze eğitimi ve öğrencilerimizi son derece özlemiştik. Öğretmen arkadaşlarımız da çocukları özlemişlerdi. Bugün bir araya geldiler ve özlemlerini giderdiler. Hepimiz son derece mutluyuz. Seyreltilmiş sınıflarda eğitim haftanın 2 günü devam edecek. Bahçe cıvıl cıvıl” dedi.

TUNCELİ’DE ESNAF, ERKEN SAATLERDE KEPENKLERİNİ AÇTI

- Koronavirüs’te “Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci” kapsamında orta risk grubunda bulunan Tunceli’de esnaf, uzun bir aradan sonra ilk defa iş yerlerini açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüste “Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci” kararlarını açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine risk gruplarına göre alınacak tedbirlere ilişkin genelge gönderdi.Genelge kapsamında ortak risk grubunda yer alan Tunceli’de esnaflar, saat 07:00 itibariyle dükkanlarını açmaya başladı.Hem genel hazırlık hem de müşteri bekleyen esnaf, vatandaşlardan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması konusunda dikkat istedi.

Uzun süre sonra ilk defa dükkanını erken saatte açtığını belirten Özgür Elcan, “İlimiz orta risk grubunda yer alıyor. Uzun süreden beri ilk defa işyerimizi bu saatte açtık. Maske ve hijyen kurallarına uyuyoruz. Herkesin de uymasını bekliyoruz. Memleketimize hayırlı olsun” dedi.

VAN’DA ÖĞRENCİLERİN YÜZ YÜZE EĞİTİM SEVİNCİ

Düşük risk grubunda yer alan Van’da öğrenciler, korona virüs tedbirleri kapsamında yüz yüze eğitime başladı.

Dün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında alınan kararlar doğrultusunda eğitim öğretimde il bazlı olarak yerinde karar uygulamasına başlanıldı. Van’da okulların yüz yüze eğitime başlaması nedeniyle İpekyolu ilçesine bağlı Özgün Coşkun Haydaroğlu İlkokulunda tören düzenlendi. Burada İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in ders zilini çalmasıyla öğrenciler uzun bir süreden sonra yüz yüze eğitime başladı. Burada bir açıklamada bulunan Vali Bilmez, bin 400’ün üzerinde okulda 310 bin öğrencinin tekrar okullarıyla buluştuğunu ifade ederek, “Dersler kısaltılmış ve belli sınıflar tam gün eğitim yaparken, diğer sınıflarda haftada iki gün yüz yüze eğitim, 3 gün de uzaktan eğitim görecekler. Bütün okullarımız eğitim öğretime hazır durumda. 19 bin öğretmenimiz, öğrencilerimizi bugün okullarında beklemekte. İlk kez çocuklarımız okullarını ciddi anlamda özlemeye başladılar. O yetmedi, öğretmenlerimiz de işin doğrusu çocuklarını, öğrencilerini özlemişlerdi. Bugün onların buluşmasına tanık olduk. İnşallah mavi olan kentimizin rengini bundan sonra hep mavi tutacağız. Bu çocuklarımızın okula gidebilmesi için, iş yerlerimizin açık olabilmesi için Vanlı hemşehrilerimizi pandemi kurallarına özellikle uymaya davet ediyorum. Maske, mesafe ve temizlik konusunda dikkat olunması gerekir. Son dönemdeki olaylarımızın büyük bir kısmını, gizli yapılan taziyelerden kaynaklandığını tespit ettik. Taziye konusunda lütfen yasaklara, kurallara uyalım, Van’ımızın mavi rengini daim kılalım” dedi.

Okulların açılmasına çok sevindiklerini ifade eden öğrenciler ise korona virüs noktasında uyarılarda bulundu. Birinci sınıf öğrencisi Sevgi Dursun, “Ben arkadaşlarımı, öğretmenlerimi gördüğüm için çok mutluyum. Yüz yüze eğitim daha güzel. Çünkü arkadaşlarımın hepsini görebiliyorum. Herkes sosyal mesafeyi korusa, temizliğe uysa her yerin kapanmasına gerek kalmaz. Bence her yer açılsın, herkes sosyal mesafeye uysa daha iyi olur. Üç kurala uymamız lazım. Maske, mesafe ve temizlik. Herkes bu üç kurala uysa dünya çok temiz olur ve korona virüs olmaz” ifadelerini kullandı.

 
Erdoğan ve Bahçeli’ye dua, FETÖ’ye beddua
 
Uyuşturucu satıcısı 3 kişi tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ve Bahçeli’ye dua, FETÖ’ye beddua
Erzurum’da yaşayan 90 yaşındaki Hatice Danabaş’ın Cumhurbaşkanı Recep ...
Anaların evlat nöbeti 548’inci gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
Erzurum Orta Risk grubunda yer aldı
Erzurum 28 ille birlikte orta risk grubunda yer aldı. İlde 65 yaş ve üzeri ...
 
Kamuda mesai saatlerine ilişkin genelge yayımlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı "Covid-19 Kapsamında Kamu Kurum ...
‘İslam’ı doğru tanıtmalıyız’
Yurt dışında görev yapacak din görevlilerine hitap eden Diyanet İşleri ...
Kardeş Kılıçdaroğlu ağabeyini HDP'den istedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kardeşi ...
 
Aziziye’den yenilenebilir enerji yatırımı hamlesi
Aziziye Belediyesi, yenilenebilir enerji alanında Erzurum’u yepyeni bir ...
Sağlıklı nesiller için ‘Yeşilay Hep Benimle’
Yeşilay Erzurum Şube Başkanı Salih Kaygusuz, 1-7 Mart Yeşilay Haftası ...
Erzurum HAKSEN taleplerini açıkladı
HAKSEN Konfederasyonu Bölge Başkanı İlim Gödekmerdan, döner sermaye sistemi ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva