KARAN’IN SUNUMU
Prof. Dr. Karan, burada yaptığı konuşmada, ülkemizin kriz döneminde ekonomisinin önemli ölçüde küçüldüğünü ancak güçlü olan bankacılık sektörü sayesinde kötüye giden ekonominin hızla iyileştiğini söyledi.
Ekonominin gelişmesine rağmen işsizlik oranlarında istenilen başarının elde edilemediğini anlatan Karan, "Birçok ülkede gençlerdeki işsizlik oranları yüzde 6-7 civarında iken, ülkemizde bu oran yüzde 25'lere yaklaşmıştır. Verimlilik endeksi ortalamasına göre de ücretler düşmüştür. Yani kişilerin ekonomik paydan elde ettiği ücrette büyüme olmamıştır" dedi.
TÜİK VERİLERİ
TÜİK verilerine göre ülkemizde yoksulluğun arttığını dile getiren Karan, ülkemizdeki milyarder sayısının ise 2001 yılında 5 iken bun sayının bu yıl 38'e ulaştığını belirtti.
Türkiye'deki gelir dağılımının kötü olduğunu savunan Karan, ülkemizin ihracatı ile ithalatı arasında da dengesizlik olduğunu dile getirdi.
ERZURUM EKONOMİSİ
Erzurum ekonomisine de değinen Prof. Dr. Karan, şunları kaydetti:
"Erzurum'da tarım ve hayvancılık önemli bir yere sahip. Ancak son yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle bölgede hayvancılık eritilmiş. Son zamanlarda da turizm Erzurum'un parlayan yıldızı oldu. Kış turizmi projeleri sayesinde kentin geliştiğini görüyoruz. Erzurum sanayi ve hizmette ise daha alt seviyelerde. Yine işsizlik oranının da kayıt dışı çalışan nüfusun da fazla olduğu değerlendiriliyor."
ERZURUM VE TURİZM
Erzurum'da turizmin gelişmesi için devletin büyük yatırımlar yaptığına dikkati çeken Karan, "Diğer sektörlerin de ihmal edilmeden, turizmin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun yanında verilmesi gereken eğitim, en az turizm yatırımı kadar önemli" dedi.
KARCIOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
A.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, İİBF öğretim üyesi Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu da plaka numarası olan 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında Erzurum'a önemli yatırımların yapıldığını vurguladı. "Kente çok ciddi tesisler yapıldı" dense de aslında olimpiyatlara ev sahipliği için tesislerin yeterli olmadığını belirten Karcıoğlu, "Mesela bazı spor salonları 2 bin, 3 bin kapasiteli. Bunların en az 5 bin, 6 bin kapasiteye çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.
ÖNCE KALİTE
Kaliteden taviz vermeden üreten bir toplum olunmamız gerektiğini vurgulayan Karcıoğlu, ilin en önemli geçim kaynaklarından olan hayvancılığın son 20 yılda öldürüldüğünü, artık dışa bağımlı hale geldiğimizi belirtti.
Meraların bölünmesi, canlı hayvan ithalatı gibi nedenlerden dolayı hayvancılığın gerilediğini anlatan Karcıoğlu, "Tarım, hayvancılık, eğitim, sağlık ve turizm dikkate alınarak, genel yatırımlar yapılmalıdır. Her yatırım da kısa süre içerisinde paraya dönüştürülmelidir" şeklinde konuştu.