Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Aydemir: 'Başbağlar katliamını unutmayacağız'
Aydemir: 'Başbağlar katliamını unutmayacağız'
TÜED seçime gitti
TÜED seçime gitti
Erzurum’da 3 bin 979 araç devredildi
Erzurum’da 3 bin 979 araç devredildi
Sefa Akgün ve Mustafa Akbaş 'Erzurumspor' dedi
Sefa Akgün ve Mustafa Akbaş 'Erzurumspor' dedi
Bolat’tan girişimciliğe destek müjdesi
Bolat’tan girişimciliğe destek müjdesi
HABERLER>GÜNDEM
2 Ağustos 2011 Salı - 11:16

Doğu’da Ramazan coşkusu

Van'da, yaz sıcağında kilometrelerce yol kat ederek yaylalara çıkıp koyunları sağan ve yörede 'Berivan' olarak isimlendirilen kadınlar, alınlarında oluk oluk akan tere rağmen hem koyunlarını sağıyor hem de oruçlarını tutuyorlar.

Doğu’da Ramazan coşkusu

Bitlisli iş adamlarının sponsor olduğu iftar çadırına 7'den 70'e herkesin katılması bekleniyor. Bitlis Belediyesi, Ramazan ayının dopdolu geçmesi için 29 gün boyunca her gün farklı bir etkinlik hazırladı. İftarın açılmasıyla birlikte Bitlisliler çadırda iftarlarını açtıktan sonra Belediye tarafından hazırlanan etkinliklerde Ramazanı coşkuyla kutlayacaklardır. Programlarda konferanslar başta olmak üzere çocuklar için çeşitli aktivitelere kadar birçok gösteri yer alırken. Kur'an-ı Kerim tilavetinin yanı sıra, Mehmet Seyitoğlu, Mesut Dağdağan ve Cemal Kuru'nun dini sohbetleri de olacak. Ayrıca tüm bu etkinlikler boyunca Belediye tarafından esnaflarımıza tahsis edilen satış stantları ile süslenecek.
Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Ramazan ayının her gününü farklı etkinlikler ile kutlayacaklarını belirterek "11 Ayın sultanı Ramazan ayının coşkusunu tüm halkımızla birlikte yaşamak için her gün önce iftar çadırında buluşacağız ardından her günü farklı bir etkinlik olmak üzere çeşitli etkinliklerde buluşacağız. Tüm halkımızın Ramazan ayını tebrik ederken, iftar çadırımıza ve etkinliklerimizde buluşmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.
MİLLETVEKİLİ KARAKELLE’DEN RAMAZAN AYI KUTLAMA MESAJI
AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle Ramazan ayının başlaması dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Milletvekili Karakelle mesajında; “Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en üst düzeye çıktığı, sevgi, saygı ve kardeşlik duygularının daha da güçlendiği Bir Ramazan ayını daha idrak ediyoruz. Oruç ayı olan Ramazan ayı bünyesinde, bir çok hikmeti, güzellikleri barındırır. Şöyle ki Oruç; insanın azim, sebât, kanâat, metânet ve sabır gibi ahlâkî güzelliklere sahip olmasına, aç kalarak nimetlerin kıymetini bilmesine ve bu vesîle ile yoksulların halini düşünüp onlara merhamet ve şefkat hisleriyle yaklaşmasına sebep olur Bütün bu özellikleriyle Ramazan, dinî duygularımızın kuvvetlendiği, nefislerimizin kontrol altına alındığı, yardımseverliğin zirve yaptığı bir zaman dilimidir. Sevgi, saygı ve kardeşlik duygularının daha da güçlendiği, birçok güzellik ve hikmetlerle dolu, rahmet ve mağfiret ayıdır.Geçmiş yıllarda olduğu üzere bu yılda da Erzincan’ımızda ramazan ayı bütün güzellikleriyle, bütün yardımseverlik duygularıyla ve en üst düzeydeki manevi iklimiyle gönülleri kaplayacaktır.Yüce Mevlâ’dan Ramazan Ayı’nın, aziz hemşerilerimize, milletimize, tüm İslâm alemine hayırlar getirmesini, insanlığın hidayet ve barışına vesile olmasını dilerim ” dedi.
 EĞİNLİOĞLU’NDAN RAMAZAN AYI KUTLAMA MESAJI
AK Parti Erzincan İl Başkanı Salih Eğinlioğlu Ramazan ayı dolaysıyla kutlama mesajı yayımladı.
Eğinlioğlu mesajında; “Barışın kentinde, yeni bir Ramazan Ayı’nı daha karşılıyor olmanın sevincini hep birlikte yaşıyoruz.Toplumsal dayanışma, paylaşma, kardeşlik ve sevgi bağlarının yoğunluk kazandığı, manevi duyguların arttığı, milletçe birlik ve beraberliğin daha da güçlendiği mübarek Ramazan ayını millet olarak karşılamanın mutluluğu içindeyiz.Bu kutsal ayın anlamını, birlik ve beraberlik anlayışıyla artıran ve önemli hasletler olan sevgi ve hoşgörünün sosyal yardımlaşma ve dayanışma içerisinde geliştirilmesinde tüm çalışanların gerekli hassasiyeti göstereceklerine inancımız tamdır.Erzincan’da birlik ve dayanışmanın, paylaşmanın, hoşgörünün arttığı bu ayda, tüm hemşerilerin sağlık ve huzur içinde esenlikli bir Ramazan Ayı geçirmelerini diliyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum .” ifadelerine yer verdi.
SARIKAMIŞ’TA RAMAZAN YARDIMI
Kars’ın Sarıkamış ilçesi’nde Ramazan ayı dolayısıyla ihtiyaç sahibi, kimsesiz ve engelli insanların bulunduğu 300 aileye gıda yardımı yapıldı.
İlçe Müftülüğü, Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kızılay Sarıkamış Şubesi Başkanlığı tarafından başlatılan Ramazan yardımı kampanyasıyla hazırladıkları kuru gıda paketlerini, ilçe merkezi ve köylerde belirledikleri yardıma muhtaç, kimsesiz ve engelli vatandaşların bulunduğu 300 aileye dağıttı.
Sarıkamış Kızılay Şube Başkanı Mir Hasan Taş, İlçe Müftülüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kızılay Şubesi olarak mübarek Ramazan ayı nedeniyle başlattıkları yardım kampanyasının gerekli olduğunu belirtti. ilk etapta 300 aileye yardım yapıldığını ve Ramazan ayı boyunca gıda yardımlarının süreceğini ifade eden Mir Hasan Taş, "İçinde makarna, nohut, mercimek, pirinç, bulgur, yağ ve şeker gibi gıdalardan oluşan 20 kilogramlık kuru gıda paketlerinin dağıtımını yaptık. İlk etapta kuru gıda paketleriyle dağıtımını tamamlandı. Daha sonra 800 gramlık kavurma kutularını da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştıracağız” dedi.
Sarıkamış İlçe Müftüsü Hamdi Uzunharman ise, İslam dininde yardımlaşmanın çok önemli olduğuna değinerek; “Amacımız bu mübarek ayda kimsesiz, yaşlı, yardıma muhtaç kişi ve ailelere bir nebze olsun katkı sağlamak. Kurumlar arasında böyle bir dayanışma olması bizi gururlandırmıştır. Sarıkamış halkı ve diğer kurumlarımızın da yardım kampanyaları düzenlemesini bekliyoruz” diye konuştu.
Sarıkamış Şehitler Mahallesi’ndeki gıda dağıtımına İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen,İlçe Müftüsü Hamdi Uzunharman,Kızılay Sarıkamış Şube Başkanı Mir Hasan Taş ile Kızılay ekipleri katıldı.
MALATYA'DA RAMAZAN DENETİMİ
Malatya'da Ramazan ayı nedeniyle gıda denetimlerine ağırlık verildi.
Malatya Belediyesi Zabıta ve Veteriner Müdürlüğü ekipleri, Ramazan ayı nedeniyle vatandaşların daha rahat ve huzurlu bir şekilde alış veriş yapmalarını sağlamak için denetimlerini artırdı. Ramazan ayının ilk günü denetimlere bizzat katılan Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, "Zabıta ve Veteriner Müdürlüğü ekiplerimiz yılın 12 ayı denetimlerini sürdürmektedir. Ancak Ramazan ayı nedeniyle bu denetimlerimizi daha da artırdık" dedi.
Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı Bozkurt, "Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunmanın arzusu ve gayreti içerisindeyiz. Bugün Zabıta Müdürümüz Halil Fırat ve Veteriner Müdürümüz Sadık Özelçi ile birlikte Kasap Pazarındaki esnaflarımızın denetimlerini yapıyoruz. Bu denetimlerimiz aralıksız devam edecektir" diye konuştu.
Alican Bozkurt, vatandaşların sağlıklı, hijyenik, güzel, uygun ve daha kaliteli ürünler tüketmeleri için denetimleri sürdürdüklerini ifade ederek, "Fırınlarımız, kasaplarımız, manavlar, bakkallar ve marketlerimiz tek tek denetlenecektir" şeklinde konuştu.
RAMAZANDA BERİVAN OLMAK
Van'da, yaz sıcağında kilometrelerce yol kat ederek yaylalara çıkıp koyunları sağan ve yörede 'Berivan' olarak isimlendirilen kadınlar, alınlarında oluk oluk akan tere rağmen hem koyunlarını sağıyor hem de oruçlarını tutuyorlar.
Van'ın Çatak ilçesine bağlı Görentaş köyünün yaylaları, Ramazan ayına rağmen berivanların zorlu yaşam mücadelesine sahne oluyor. Hava sıcaklığının 30 dereceye kadar çıktığı kentte, berivanlar kilometrelerce yol kat ederek yaylalara çıkıyor. Öğle güneşinde yaylada bekletilen koyunları sağan berivanların alınlarında adeta oluk oluk akan ter ise dikkatlerden kaçmıyor. Ramazan ayı olması nedeniyle oruç tuttuklarını ve büyük zorluk yaşadıklarını ifade eden berivanlar, yörede en iyi bilinen Görentaş peynirinin üretimini yaptıklarını söyledi. Günde ortalama 80'er koyun sağlıklarını ifade eden berivanlar, kızgın yaz güneşine rağmen bu işi yapmaları gerektiği söylediler.
Zaman zaman hayvanların ayak darbeleri sonucu sağılan sütün dükümle ihtimalinin da yaşandığı yaylada, koyunları kırpma işi de yapılıyor.
RAMAZANA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ
 Van İl Sağlık Müdürlüğü Dr. Orhan Çetinkaya, yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan ayında vatandaşları yeterli ve dengeli beslenmeleri konusunda uyardı.
Bu yıl Ramazan ayının sıcak günlere rastlaması nedeniyle oruç tutacak vatandaşlara beslenmeye ilişkin uyarılarda bulunan Dr. Orhan Çetinkaya, oruç tutanların sağlıkları için iftar ve sahur mönüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği söyledi. Rahat bir Ramazan geçirmenin yenilecek yemeklerin miktarına, çeşidine, yeme sıklığına ve yemek sonrası uyulması gereken bazı küçük önlemlere bağlı olduğunu belirten Dr. Çetinkaya, Ramazan ayında sıvı alımının çok önemli olduğunu, iftar ve sahur arasına dağıtılmış şekilde günlük 2 litre su içilmesini önerdi. Bu miktarı ağır işlerde çalışan kişilerde daha da artırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Çetinkaya, "Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmakta, buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Yemeklerin seçiminde ise çok yağlı, tuzlu, aşırı tatlı besinlerle kızartmalardan kaçınmak gerekir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli gıdalar tercih edilmelidir" dedi.
"SAHURDA BESİN DEĞERİ YÜKSEK GIDALAR TÜKETİN"
İftar yemeğinin yavaş yavaş, küçük porsiyonlar halinde ve iyice çiğneyerek yenilmesini öneren Dr. Çetinkaya, "Çorba, kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan sonra ana öğünün yenmesi boş mideyi birden yemekle doldurmanın oluşturabileceği sağlık sorunlarını engellemek açısından önemlidir. İftar sonrası hemen yatılmaması ve hafif egzersiz yapılması gerekir. Pek çok kişinin Ramazan ayında sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce sahur niyetine yemek yedikleri biliniyor. Bundan dolayı aç kalma süresi artacağından bu kişilerde gün içinde kan şekeri düzeyinde düşüşler gözlenebileceği ve böylece metabolik hız düşeceği, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalma ortaya çıkacaktır. Bu durumun açlık hissinde artmaya, sonuçta iftarda aşırı yemek yemeye yol açacaktır. Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı yemek yemeyi engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi önemlidir. Protein içeriği yüksek olan yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur" ifadelerini kullandı.
"ŞEKER HASTASI VE HAMİLE OLANLAR İÇİN ORUÇ TUTMAK CİDDİ RİSK TAŞIR"
Şeker hastalığı, hamilelik, 9 yaşın altındaki çocuklar, kalp, karaciğer ve böbrek hastası olanlar için oruç tutmak ciddi risk taşıdığını hatırlatan Dr. Çetinkaya, "Lif oranı zengin besinlerin tüketimiyle kabızlık problemi de önlenmiş olur. Açlık sonrası hızlı ve fazla yemek yemenin kalp krizi riskini ve mide-bağırsak şikayetlerini arttırdığı unutulmamalıdır. Şeker hastalığı, hamilelik, 9 yaşın altındaki çocuklar, kalp, karaciğer ve böbrek hastası olanlar için oruç tutmak ciddi risk taşımaktadır. Oruç tutmayı planlayan tüm hastaların doktoruna danışması uygun olacaktır'' şeklinde konuştu.
GENÇ KAYMAKAMLIĞI'NDAN 753 KİŞİYE RAMAZAN YARDIMI
Bingöl'ün Genç İlçe Kaymakamı Muammer Köken, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürlüğü aracılığıyla ilçedeki 753 kişiye toplam 84 bin 400 TL tutarında nakdi yardım yaptıklarını açıkladı.
Yardımların SYDV Müdürlüğü aracılığıyla belirlenen ailelere dağıtıldığını kaydeden Kaymakam Köken, her aileye 100 TL'den az olmamak üzere yardım yapıldığını ve bu sayede yoksul ailelerin Ramazan öncesi alışveriş yapma olanağına kavuştuğunu söyledi. Ramazan ayının tüm insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde de bulunan Kaymakam Köken, "Bereket ayı Ramazan'da yoksullarımıza bir nebze de yardımcı olabilmişsek, bu bizler için mutluluk kaynağıdır. İmkanlarımız dahilinde bu tür yardımlarımız devam edecektir. Bir kez daha tüm halkımızın Ramazan ayını tebrik eder, güzel, huzurlu ve sağlıklı günler geçirmelerini temenni ederim" diye konuştu.

 
Ağustos sıcağında et kuyruğu
 
Aydın göğsümüzü kabarttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alo Fetva Hattına yoğun ilgi
Erzurum Müftülüğü, “Alo Fetva Hattı” ile dini konularda merak edilen hususlara ...
Tepki için Alican'a yürüdüler
Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİM-DER) Başkanı ...
100 aileye ramazan desteği
Kimse Yok mu Derneği Erzurum Şubesi Ramazan süresince ihtiyaç sahibi 100 ...
 
Aziziye'de Ramazan Coşkusu
Aziziye Belediyesi, ilçenin dört bir tarafında gerçekleştireceği etkinliklerle, ...
Babasına son kez baktı
Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde jandarma trafik timine düzenlenen saldırıda ...
Yakutiye'de ufuk turu
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, kentsel dönüşüm ve cazibe merkezi ...
 
Yılmaz çiftçilerin sevincini paylaştı
Erzurum’un Pasinler ilçesinde Tarımsal Destekleme Kooperatifi tarafından ...
B.Ü. Erzurum'un nabzını tuttu
Mastercard ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan ve ekonomik, ...
Hayırlı Ramazanlar..
Erzurum'da vatandaşın rahatça ibadet edebilmeleri için camilerin elektrik, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva