Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanvekili Hikmet Karaca’nın Cumhuriyet Savcılığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yaptığı suç duyurusu sonrası, Başkan Rasim Fırat ve 7 yönetim kurulu üyesi, ‘Zimmet ve görevi kötüye kullanmak’ suçlarından 5’er yıl hapis istemiyle yargılanmaya başladı. Erzurum Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada ESOB Başkanı Rasim Fırat, ”Bu onurlu kuruluşun bayrağını çamura düşürmeye kimsenin hakkı yok. Veremeyecek hesabımız yoktur. Suçsuzum, beraatimi istiyorum” dedi.
KARACA SUÇ DUYURUSU YAPMIŞTI
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik eski Başkanvekili Hikmet Karaca’nın, 2006 yılı dönemine ait AB hibe programı ücretlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yaptığı suç duyurusu sonrası Cumhuriyet Savcılığı’nca açılan dava, Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. ‘Zimmet ve görevi kötüye kullanmak’ suçlarından 5’er yıl hapis istemi ile açılan davanın ilk duruşmasına ESOB Başkanı Rasim Fırat, 7 yönetim kurulu üyesi ve Hikmet Karaca katıldı. Duruşmada tutuksuz yargılanan ESOB Başkanı Rasim Fırat ve 7 arkadaşı iddianamedeki zimmet ve görevi kötüye kullanma suçları ile ilgili ifade verdi. ESOB Yönetim Kurulu eski Başkanvekili Hikmet Karaca, “Görev yaptığı süre içerisinde hibe edilen paranın nereye harcandığı yönünde bilgilendirilmedim. Hibe edilen para benim babamın parası değil. Ben de Başkan Fırat’tan denetim istedim. Denetime izin vermedikleri gibi beni de üyelikten çıkardılar” dedi
FIRAT İDDİALARI REDDETTİ
Zimmet iddilarını kabul etmeyen ESOB Başkanı Rasim Fırat, kuruşuna kadar veremeyeceği hesabın olmadığını söyledi. Fırat, ”Yönetim kurulu üyemizin bize isnat ettiği bu suçlamayı, kabul etmiyorum. Benim kaldı ki görevi kötüye kullanmam ve zimmete para geçirmiş olsaydım bu durum, daha önce Konfederasyon tarafından görevlendirilen müfettişlerin denetiminde ortaya çıkardı. Yapılan denetimde hakkımızda herhangi kusurlu suç unsuru tesbit edilmedi. Böylelikle zimmet suçlaması ile ilgili suç duyurusunda da bulunulmadı. Zimmetle uzaktan yakından bir alakamız yoktur ve asla olamaz. 2008 yılındaki AB projesine ait olan ve eksik denilen 33 bin Euro’nun faturaları ve ödeme makbuzları bizde bulunuyor. Bunlar dosyamızda. Bu dosyayı mahkemeye sunacağız. Mahkemeden yeniden bir bilirkişi raporunun hazırlanmasını talep edeceğiz. Bu onurlu kuruluşun bayrağını çamura düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Suçsuzum, beraatimi istiyorum” dedi.
Mahkeme heyeti, yönetim kurulu üyelerinin ifadesini aldıktan sonra dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.