Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>EKONOMÄ°
5 Nisan 2018 Perşembe - 15:37

Ekonomide mart bereketi

Rapora göre ihracattaki gelişmeler dikkat çekerken, enflasyonun tek haneye düşme beklentisinin de devam ettiği görüldü.

Ekonomide mart bereketi

Medya Takip Merkezi (MTM), tarafından Ekonomi Gazetecileri Derneği için yapılan araştırmada, Mart ayı ekonomi başlıkları belirlendi. Rapora göre ihracattaki gelişmeler dikkat çekerken, enflasyonun tek haneye düşme beklentisinin de devam ettiği görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, 2017 yılında 2013'ten beri en hızlı yıllık büyümeye imza attı.

Medya takip merkezi verileri

Medya Takip Merkezi, Mart ayı ekonomi karnesini açıkladı. Rapora göre en çok konuşulan ekonomi başlığı, geçtiğimiz ayda olduğu gibi dolar kuru oldu. Dolar, ay boyunca medyada 109 bin 991 haberde yer aldı. Konuşulan diğer bir başlık ise vergi oldu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi dairesiyle ilgili işlemleri elektronik ortamda interaktif olarak yapma imkanı getirdiklerini belirtti. 29. Vergi Haftası kapsamında gerçekleştirilen İnteraktif Vergi Dairesi'nin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Ağbal, 2017'de vergi gelirlerinde olağanüstü başarı yakaladıklarını söyledi. Mart ayında vergi ile ilgili medyaya 103 bin 845 haber yansıdı.

İHRACAT REKOR KIRDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Mart ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artarak 15 milyar 106 milyon dolara yükseldi. Böylece 2018 Mart’ı, ihracat tarihindeki en yüksek rakama ulaşılan ay oldu. Ayrıca tarihte ilk defa aylık ihracat 15 milyar dolar barajını aşmış oldu. İhracatta hedef yıl sonunda 170 milyar doların üzerine çıkmak oldu.

MTM tarafından hazırlanan raporda, ekonominin önemli başlıklarından olan ihracat, ay genelinde 94 bin 727 haberle medyada yer aldı.

İSTİHDAM EDİLEN KİŞİ SAYISI ARTTI

TÜİK verilerine göre istihdam sayısı 2017 yılı Aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine oranla 1 milyon 619 bin kişi arttı. Özellikle finans, ilaç, perakende ve eğitim sektörleri hareketli bir ilk çeyrek yaşamış oldu. Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 24’ten yüzde 19,2’ye geriledi. Yine de 15-24 yaş arası gençlerin beşte biri hâlâ işsiz. Genç nüfusta ne eğitimde ne de istihdam piyasasında olanların oranı da yüzde 24,8’den yüzde 23,1’e sınırlı geriledi.

İstihdam ile ilgili değerlendirmede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye'de 7 milyonu aşan oranda istihdam sağlandığını belirterek, 5 yılda 5 bin kadına daha istihdam sağlanacağını ifade etti. Bu başlıklar çerçevesinde istihdam, 78 bin 699 haberin konusu oldu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 7,4 BÜYÜDÜ

TÜİK, 2017 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 7,4 büyürken yılın son çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 7,3 oldu. Türk ekonomisinin büyümesi ilgili konuşan İTO Başkanı Öztürk Oran, "Türkiye büyümede 7 yıldızı yakaladı. Yükselen ekonomilerin kutup yıldızı artık Türkiye'dir" dedi.

IMF, Türkiye’ye yönelik 2018 ve 2019 büyüme tahminleri yüzde 4,3’e yükseltirken, Dünya Bankası Türkiye için büyüme tahminini yüzde 4-5 arasında ılımlı bir şekilde olabileceğini açıkladı. Ekonomide büyüme başlığı, 58 bin 601 haber ile en çok konuşulan ekonomi başlılarından oldu.

Türkiye ekonomisin önemli başlıklarından olan faiz ve enflasyon da medyanın yakından takip ettiği konular içerisinde yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’yi faiz belasından, faizi aşağı indirmek suretiyle enflasyondan kurtaracağız" açıklamasını yaptı.

Faiz indirimiyle enflasyonun tek haneli rakama düşmesi ve düzenlemelerin hayata geçmesiyle artık faiz ve enflasyon birbirini tetiklememesi bekleniyor. Faiz başlığı 37 bin 571 haberde ye alırken, enflasyon 31 bin 805 haberin konusu oldu.

İŞ DÜNYASININ BASINDAN EN ÇOK KONUŞULAN İŞ KADINI GÜLER SABANCI OLDU

İş dünyasının tanınmış isimlerinden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, medyada hakkında en çok haber çıkan iş kadını oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl ilki düzenlenen 'Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar' Ödül Töreni’nde jüri başkanı olarak katıldı. Sabancı, kadınların yönetsel becerilerine değinerek enerji sektöründe de kadın erkek eşitsizliğinin yaşandığını ifade etti. İş kadını Sabancı, yazılı basında hakkında çıkan 174 haber ile listenin ilk sırasında yer aldı.

İŞ DÜNYASININ BASINDA EN ÇOK KONUŞULAN İŞ ADAMI AYDIN DOĞAN OLDU

Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Medya Grubu bünyesindeki tüm yayın organları ve Türkiye’nin en büyük medya dağıtım şirketi Yaysat’ın satışını gerçekleştireceğini duyurması, medyanın gündemine bomba gibi düşmüştü. Konuyla ilgili bir süre sessiz kalmayı tercih eden Aydın Doğan, daha sonra veda mektubu yayımladı. Hem konuyla ilgili yaptığı açıklamaları hem de hakkında çıkan haberler ile yazılı basında en çok konuşulan iş adamı oldu.

 
“Büyük Doğu’nun Atlıları” yayımlandı
 
‘Yeter ki yüzünüz gülsün’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan 24 ülkeye ihracat
Erzurum’dan bu yılın mart ayında 16, yılın ilk üç aylık bölümünde ise ...
TÜFE’de Erzurum farkı
Erzurum, Doğu Anadolu illerini kapsayan 4 istatistik bölge içinde aylık ...
Çoruh Havzası Projesi’nde 2018 gündemi
Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında 2017-2019 yılları ...
 
Bankalara POS cihaz ücreti çağrısı
Bankaların esnaf üzerinden çifte kazanç sağlamaması gerektiğini vurgulayan ...
Alim İş Zirvesini değerlendirdi
Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu’nun (TUGİK) düzenlemiş olduğu ...
Ergüney önerilerini paylaştı
ETSO Başkan Adayı Zafer Ergüney, eleştiriler ve çözüm önerilerini açıklamaya devam ediyor
 
Erzurum’dan Karesi’ye talep
Yılmaz, "Samsun’dan, Diyarbakır’dan, Erzurum’dan, Türkiye’nin her yerinden ...
Erzurum mart ayını rekorla kapattı
Erzurum ihracatta mart ayını rekorlarla kapattı.
Erzurum araç varlığında yüzde 0.54’lük artış
TÜİK İller bazlı Trafiğe kayıtlı araç sayısı şubat ayı verilerini paylaştı
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva