Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı; “Türkiye de Özürlülüğe Dayalı Ayrımcılıkla Mücadele Projesi” kapsamında bir sempozyum düzenledi. İlgili tüm kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen sempozyuma, Erzurum’u temsilen de, Beyaz Baston Görmeyenler Derneği başkanı Abdurrahim Kocaoğlu ile Türkiye Kamu-Sen Kadın Kolları Başkanı Meryem Mutlutürk katıldı.
Sempozyumda, engellilerin sorunlarının çözümüne yönelik olarak önerilerde bulunan Kocaoğlu ve Mutlutürk, özürlülüğe dayalı ayrımcılıktan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, sempozyumun temel amacının, Türkiye’de özürlülüğe dayalı ayrımcılıkla mücadele stratejilerinin belirlenmesi ve bilgiye dayalı politikaların oluşturulmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Kocoğlu, “Toplantıda, Türkiye’deki özürlülüğe dayalı ayrımcılığın boyutlarının bilimsel yöntemlerle ortaya konuldu.
Başta 2000/78 nolu AB direktifi olmak üzere, AB politikaları konusunda farkındalığın
arttırılması, eşitlik kurumunun yapılanmasında özürlülük boyutunun nasıl yer alacağı
tartışıldı. AB ülkelerindeki özürlülüğe dayalı ayrımcılıkla mücadelede iyi uygulama örneklerinin paylaşıldığı sempozyumda, ülkemizde farklı ayrımcılık alanlarındaki gelişmelerin ve başvuru mekanizmalarının işlerliği tartışılarak, toplantı sonuçları sonuç bildirgesi olarak kamuoyu ile paylaşıldı.” diye konuştu.
Erzurum’u temsilen katıldıkları toplantının oldukça başarılı geçtiğini kaydeden Kocaoğlu, “Özürlülerin ulaşılırlıklarıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının özürlüler yasasıyla yapması gereken fiziksel düzenlemeler ve sivil toplum örgütlerinin hak eksenli daha bilimsel çalışmalar yapmasıyla ilgili Başbakanlık Özürlüler İdaresinin yönlendirici olması ile ilgili önerilerimiz sonuç bildirgesinde yer almıştır. Ayrıca Türkiye’de ilk defa ilimiz Valiliği bünyesinde oluşturulan ve şu anda da il insan hakları kurulunun alt komisyonu olarak yeniden düzenlenen insan hakları kurulu engelli hakları alt komisyonunun, örnek birim olarak diğer illerde de oluşturulması kararı sonuç bildirgesinde yer almıştır. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın Türkiye’de ilk defa özürlülüğe dayalı ayrımcılıkla mücadele sempozyumunun önemli olduğunu ve ilgili bütün kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Ülke nüfusunun yüzde 12 sini oluşturan özürlülerin tüketici değil üretici bireyler olarak insan hak ve onuruna yakışır bir yaşam sürebilmeleri, bireylerin fiziksel özellikleri ne olursa olsun eşit haklara sahip oldukları gerçeğini unutmamamız ve bu konuda başta devletimiz olmak üzere herkesin bu bilinçle hareket etmesiyle mümkündür.” ifadelerini kullandı.