KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor PFDK’ya sevk edildi
Erzurumspor PFDK’ya sevk edildi
Atama kararları yayınlandı
Atama kararları yayınlandı
'Gazze'de can kaybı 47 bin 518'e yükseldi'
'Gazze'de can kaybı 47 bin 518'e yükseldi'
Erdoğan gündemi değerlendirdi
Erdoğan gündemi değerlendirdi
2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu
2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu
HABERLER>EKONOMÄ°
4 Şubat 2025 Salı - 06:00

Erzurum 2025’e 7’inci sırada başladı

**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın ilk ayında 2 milyon 205 bin dolar değerinde ihracatın gerçekleştirildiği açıklandı. İl, Bölge illeri ihracat değerleri sıralamasında 7’inci oldu.

Erzurum 2025’e 7’inci sırada başladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan bu yılın ilk ayında 2 milyon 205 bin dolar değerinde ihracatın gerçekleştirildiği açıklandı. İl, Bölge illeri ihracat değerleri sıralamasında 7’inci oldu.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TİM verilerine göre Ocak ayında Erzurum’dan 2 milyon 2025 bin dolar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 6 milyon 188 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 12 milyon 884 bin, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 60 milyon82 bin dolarlık ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN PAYI

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan analize göre, Erzurum’un ocak ayı ihracat değeri, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 35,63, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 17,11, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 3,66’lık pay oluşturdu.

BAZI BÖLGE İLLERİ VERİLERİ

Ocak ayında Malatya’dan 32.6 milyon, Elazığ’dan 8.2 milyon, Erzincan’dan 3.9 milyon, Iğdır’dan 3.8 milyon, Van’dan2.6 milyon, Hakkari’den 2.5 milyon, Erzurum’dan 2.2 milyon, Ağrı’dan 2.1 milyon dolar değerinde ihracat kaydedildi.

TÜRKİYE 21,2 MİLYAR DOLARLA EN YÜKSEK OCAK AYI İHRACATINA İMZA ATTI

En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv, 3 milyar dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi 2,5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi.

Özellikle emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü kaybetmesine rağmen 2024'te ihracatını yüzde 2,5 artırmayı başaran Türkiye, 2025'e de rekorla başladı. Türkiye, 21,2 milyar dolarla en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirdi.

Ocak ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Trabzon'da açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun da katıldığı toplantıda konuşan Mustafa Gültepe, 2025'e 280 milyar dolarlık ihracat hedefi ile başladıklarını hatırlattı. Hedefe ulaşabilmek için bu yıl ihracatı yaklaşık yüzde 7 artırmak durumunda olduklarını belirten Gültepe, şöyle devam etti:

PARİTE OCAK AYINDA İHRACATA 473 MİLYON DOLAR EKSİ YAZDIRDI

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, ocak ayında 21,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artıdayız. Hizmet ihracatımızın ise 9,4 milyar dolar civarında geleceğini öngörüyoruz. Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv, 3 milyar dolarla 2025'e de yine ilk sırada başladı. Otomotivi, 2,5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla hazır giyim, 1 milyar 250 milyon dolarla çelik ve 1 milyar 220 milyon dolarla elektrik-elektronik takip ediyor. Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 46 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara şeklinde sıralandı.

Ocak'ta bin 90 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Bin 90, son yılların en düşük sayısı. Buna rağmen yeni firmalarımızdan gelen 117 milyon dolarlık katkı oldukça önemli. Rekabetçiliğimizin zayıflamasına bağlı olarak ihracata ilginin azaldığını görüyoruz. Bu durumu ihracatımızın geleceği açısından büyük bir risk olarak değerlendiriyoruz. Geçen ay birim ihracat 1,47 dolara gerilerken, parite de ihracatımızı 473 milyon dolar negatif etkiledi. Geçen ay en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya yine ilk sırada yer aldı. Almanya'yı ABD, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Irak izledi. 51 ülkede yüzde 50'nin, 101 ülkede yüzde 10'un üzerinde ihracat artışı kaydettik. Genel tabloda ise 128 ülkeye ihracatımızı artırdık. Slovenya ve Ürdün'e ihracatta bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştık.”

FINDIĞI BİR MEMLEKET MESELESİ OLARAK ELE ALMAK DURUMUNDAYIZ

Mustafa Gültepe, 2024'te Trabzon'dan bir önceki yıla göre yüzde 27'lik artışla 1 milyar 356 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Trabzon'dan geçen yıl 142 ülke ve bölgeye ihracat yapıldığını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fındık, balık, balık yağı, savunma ve havacılık sanayi, tomotiv yan sanayi ürün gruplarında Trabzon'un önemli bir ihracatı var. Fındık bu coğrafyanın en önemli gelir kaynaklarından biri. Aynı zamanda da en önemli ihraç ürünü. Ama fındıkta risklerin arttığını da görmek durumundayız. Ton bazında fındık ihracatındaki küresel payımız yüzde 63'ten yüzde 58'lere geriledi. 10 yıl önce neredeyse hiç fındık ihraç etmeyen Şili, önemli bir ihracatçı ülke oldu. ABD ve Gürcistan'ın fındık ihracatı her geçen yıl artıyor. Fındığı bir memleket meselesi olarak ele almak durumundayız. Her şeyden önce dönüm başına verimi artırmalıyız. Diğer taraftan fındığa daha fazla değer katmanın yollarını bulmalıyız. Fındığın yanı sıra Trabzon'un ürün çeşitliliğini imalat sanayiyle güçlendirmeliyiz.”

2025'TE YİNE YOĞUN BİR HEYET PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Güncel gelişmeleri de değerlendiren Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:

“2025'e 280 milyar dolar ihracat hedefiyle başladık. Hedefe ulaşabilmemiz için ihracatımızı yüzde 7 artırmalıyız. Mevcut potansiyelimizle daha fazlasını da yapabiliriz. Ama geçen yıl rekabetçiliğimize zarar veren tabloyu hiç değilse bu yıl değiştirmeliyiz. Yani enflasyonla kur arasındaki dengeyi kurmalıyız. Tabi, dünyadaki jeopolitik gelişmeleri de göz ardı edemeyiz. Biliyorsunuz ABD bizim en büyük ikinci ihracat pazarımız. Donald Trump'ın ikinci başkanlık döneminin mutlaka ticaretimize yansımaları olacak. Suriye'deki gelişmeleri de yakından takip edeceğiz. Diğer taraftan bu yıl da ihracatçı birliklerimizle yoğun bir heyet programı gerçekleştireceğiz. Evet 280 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmemiz için biz tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz.”

BAKAN BOLAT’IN DEĞERLENDİRMESİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025'e ihracatta çifte rekorla başladıklarını belirterek, "Ocak ayında çifte rekor geldi. İlk rekorumuzu ocak ayı mal ihracatımızda gerçekleştirdik. Tarihin en yüksek ocak ihracatımız 21,2 milyar dolara yükseldi. Bu, yüzde 5,8'lik artışa tekabül etmekte." dedi.

Ticaret Bakanı Bolat, verileri Trabzon'da açıklıyor olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Türkiye Yüzyılı'nı Ticaretin Yüzyılı yapmak üzere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği vizyon kapsamında, yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırma, dış ticaret açığı ile cari açığı sürdürülebilir şekilde azaltma hedefleri doğrultusunda, dengeli ekonomik büyüme ve halka refah artışı sağlamak üzere büyük gayretle çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin her tarafında eserler, hizmetler yaparak, Türk halkının yaşam standartlarını yükseltme hedefinde olduklarına işaret eden Bolat, dünyanın son yıllarda zorlu sınamalarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Bolat, bu çerçevede dünya ekonomisinde, ticaretinde bir durgunluk olduğuna dikkati çekerek, dünya ticaretinde büyüme oranının tarihsel ortalamaların altında kaldığını aktardı.

Bakan Bolat, 2023'ten bu yana ülkelerin oldukça büyük bir mücadele verdiğini belirterek, şunları kaydetti: "ABD'nin Kanada, Meksika ve Çin'e karşı uygulamaya başladığı ilave gümrük vergisi artışları ve buna karşı alınan misilleme tedbirleri dünya ticareti açısından belirsizlik ve karışıklık anlamında risk unsuru barındırmakta. Bu zorlu konjonktürde dahi ülkemizde uygulanan ekonomik programın olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Pandeminin ilk ortaya çıktığı 2021 yılında dahi büyümeyi başaran Türkiye ekonomimiz 2024'te ilk 9 ayda da yüzde 3,2 oranında büyüme sağlamayı başardı. Böylece Türkiye ekonomisi son 17 çeyrektir aralıksız büyüme trendini sürdürmekte ve 2024'teki ilk 9 aylık yüzde 3,2 büyümenin 1,9 puanlık katkısı net mal ve hizmet ihracatından gelmektedir. İhracatçılarımız Türkiye'nin ekonomik büyümesine büyük katkı vermekte."

"2024'TE E-İHRACATIMIZIN DEĞER OLARAK TOPLAMI 6,4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

Geçen yılki dış ticaret başarıları hakkında bilgi veren Bolat, Türkiye'nin mal ihracatında dünya toplam ihracatından aldığı payı yüzde 1,08'e, hizmetler ihracatındaki payını da yüzde 1,35'e yükseltmeyi başardığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Mal ihracatı olarak baktığımızda 31 vilayetimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı, 55 vilayetimizde ihracatımızı artırdık. İhracatçı firma sayımızda büyük bir artış yaşandı, 180 bin 544'e yükselttik. İlk kez ihracat yapan firmalarımız toplam ihracatımıza 7 milyar dolar katkı sağladı. 220'den fazla ülkeye/bölgeye 12 bin 806 ürün ihraç ettik. 61 ülkeye, 7 coğrafi bölgeye rekor ihracat gerçekleştirdik. 2024 yılında 1 milyar doların üstünde ihracatı gerçekleştirilen fasıl-başlık sayısı 53 oldu. Fasıllara göre ihracatta 41 fasılda tarihin en yüksek ihracatını yapmayı başardık. 2024 yılında orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payı yüzde 41,1'e yükseldi. İhracatımızın yüzde 94,1'i sanayi ürünleridir. E-ticarete geçilen süreçte e-ihracatımızın değer olarak toplamı 6,4 milyar dolara ulaştı, toplam ihracattaki payı yüzde 2,7 oldu."

"2025 YILINA İHRACATTA ÇİFTE REKORLA BAŞLADIK"

Bakan Bolat, "2025 yılına ihracatta çifte rekorla başladık. Ocak ayında çifte rekor geldi. İlk rekorumuzu ocak ayı mal ihracatımızda gerçekleştirdik. Tarihin en yüksek ocak ihracatımız 21,2 milyar dolara yükseldi. Bu, yüzde 5,8'lik artışa tekabül etmekte." dedi.

ABD seçimlerinin ardından iş başına geçen hükümetin tarifeleri güçlü bir şekilde kullanacağının anlaşıldığına dikkati çeken Bolat, şunları kaydetti: "Nitekim Kanada ve Meksika'ya yüzde 25, Çin'e yüzde 10 olmak üzere ilave tarife düzenlemesi devreye konulmuştur. Bu ve benzeri misilleme tedbirleri karşısında biz de ülke olarak, ülkemizin menfaatlerini korumak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Avro-dolar paritesinde dolar lehine bir gelişme gözlenmekte. Türkiye'nin ihracatının yüzde 50'sinden fazlasının Avrupa bölgesine yapıldığını düşündüğümüzde, geçen yıl ocak ayında ortalama 1,09 olan parite bu yıl ocak ayında 1,04'e gerilemiştir. Bu gerilemenin bize dolar bazında yaklaşık 484 milyon dolar kayıp getirdiğini ifade etmek isterim."

"SON 20 AYIN 13'ÜNDE AYLIK İHRACAT REKORLARINI KIRDIK"

Ömer Bolat, "Son 20 ayın 13'ünde aylık ihracat rekorlarını kırdık. Ocak ayında mal ithalatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,2 oranında artış ile 28,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Sevindirici olan, genelde 2 yıl önce özellikle aylık 30 milyar dolar ve üstünde gerçekleşen ithalat rakamımızı 30 milyar doların altında tutmayı başardık. İthalattaki artışta ekonomik faaliyetlerdeki canlanmanın etkisini de gözlemlemekteyiz. Nitekim ithalattaki artış önemli oranda, yüzde 68'i ara malı ithalatından kaynaklanmıştır. Toplam ithalattaki 2,7 milyar dolarlık artışın 1,8 milyar doları ara malı ithalatından gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Ocak ayında dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,2 artış ile 7,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Bolat, ocakta ihracatın ithalatı karşılama oranının geçen yılın aynı ayına göre 3 puanlık bir azalışla yüzde 73,4 olduğunu söyledi.

"SON 20 AYIN 13'ÜNDE DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ AZALDI"

Bolat, verilerin sanayinin hızlandığını gösterdiğini bildirerek, "Son 20 ayın 13'ünde dış ticaret açığımız azaldı. Kırdığımız bir diğer rekor, yıllıklandırılmış mal ihracatımızda olmuştur. 2025 Ocak ayında son 12 ayda yıllıklandırılmış mal ihracatımız, 263 milyar dolara yükselmiştir. Hedefimiz her ay aylık ihracatta artış rekoru kırarak toplam ihracatımızı yükseltmeye çalışmak." diye konuştu.

Ocak ayı itibarıyla yıllıklandırılmış mal ithalatının yüzde 2,2 azalışla 346,7 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Bolat, böylelikle mal ithalatında son 1 yılda 7,9 milyar dolar net düşüş sağlandığını söyledi.

Neticede yıllıklandırılmış dış ticaret açığının, geçen yılın aynı ayına göre 14,6 milyar dolar azalarak, son 1 yılda ocaktan ocağa 83,7 milyar dolara gerilediğini dile getiren Bolat, "2025 Ocak ayı itibarıyla ihracatımızın ithalatı karşılama oranı son 12 ayda yüzde 75,9'a yükselmiştir. 2024 Ocak itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72,3 idi. Böylece dış ticaret açığımızda ve ihracatın ithalatı karşılama oranında önemli iyileşmeler sağlandı." bilgisini verdi.

"AB'YE İHRACATIMIZ YÜZDE 6,9 ORANINDA ARTTI VE 8,9 MİLYAR DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ"

Bakan Bolat, bölgesel ihracat verileri hakkında da bilgi verdi. Bu yıl ocakta en önemli ticaret ortaklarından AB'ye ihracatın yüzde 6,9 arttığını ve 8,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Bolat, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yıllıklandırılmış bazda baktığımızda ise paritedeki düşüşten en çok etkilenen ülke grubu olmasına rağmen, AB'ye yıllık ihracatımızın 109,1 milyar dolarlık rekor bir düzeye ulaştığını görüyoruz. AB'nin son 11 ayda dünyadan ithalatının yüzde 4,2 gerilediği bir ortamda, ülkemizin bu pazara ihracatının artıyor olmasının öneminin altını çizmek isterim."

Bolat, ocak döneminde en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkenin ise sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, BAE ve Irak olduğunu bildirdi.

Ticaret Bakanı Bolat, Avrupa Birliği'nin son bir yılda ithalatının yüzde 4,2 gerilediğini, buna rağmen Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki olumlu konjonktür ve ticaret diyaloğunun yeniden başlatılmasının, yapılan görüşmelerin, bu anlamda ihracatçıların da Avrupa pazarlarında daha etkin olduğunu gösterdiğini anlattı.

"İhracatçılarımızın Avrupa Birliği pazarlarında başarılı olduğunu görüyoruz. Yıllık ihracatımız 109,1 milyar dolara yükseldi." diyen Bolat, Türkiye'nin ihracatındaki ilk 5 ülkenin Almanya, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak olduğunu belirtti.

Bakan Bolat, hizmetler ticaretinde olumlu gelişmeler olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Biliyorsunuz 2023 yılını 89 milyar dolar hizmetler ihracatıyla tamamlamıştık. 2022 yılını 89 milyar dolar, 2023 yılını 106 milyar dolarla kapadıktan sonra 2024 yılında 11 ay itibarıyla 113,7 milyar dolarlık rakama ulaştık. Hedefimiz 110 milyar dolardı. Hedefimizi aşarak inşallah hesaplarımıza göre 115,6 milyar dolarlık rakama ulaşacağız. Bu da yüzde 8,5'lik artış demektir. 61 milyar dolar fazla veriyoruz hizmetler ticaretinde. 82 milyar dolara kadar düşürdüğümüz mal ticaretindeki açığımızı hizmetler ticaretindeki fazlayla da kapatarak, cari işlemler dengemize de çok önemli iyileşme sağlamaktayız. Cari işlemler tablosunda ilk 11 ayda sadece 5,6 milyar dolarlık cari açıkla 2024 yılının 11 ayını gerçekleştirdik ve tahminimiz 10 milyar doların altında kalacak. 10 gün sonra Merkez Bankamız ödemeler dengesi aralık verilerini açıklayacak. Cari işlemlerde inşallah milli gelirin yüzde 1'inden daha düşük bir rakamda cari işlemlerimizin 9 milyar dolar civarında yılı kapatacağını göreceğiz. Yüzde 1'in altına gelecek."

İhracatın, ekonominin olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Bolat, "Ticaret Bakanlığı ve hükümet olarak ve her fırsatta 'ihracat' diyen ve ihracatçıların önünde dünyayı dolaşan, yeni pazarlar arayışında bizlere liderlik eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte bu noktalara, bu seviyelere yaklaştık." dedi.

Bolat, 2002'ye kıyasla 7,5 kattan fazla artışla mal ve hizmet ihracatında büyük başarı yakaladıklarını dile getirdi. 2024 hedefinin 390 milyar dolar olarak belirlendiğini aktaran Bolat, "Bunu Allah'ın izniyle 400 milyar dolara tamamlamak için var gücümüzle hep birlikte çalışacağız." diye konuştu.

"FİNANSMANA ULAŞIM VE FİNANSMANIN MALİYETİ KONUSUNDA DA ÖNEMLİ ÇABALARIMIZ VAR"

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde 2025 yılı ihracat eylem planını açıkladıklarını kaydeden Bolat, 77 aksiyondan oluşan eylem planında yeni destek mekanizmaları, projeler, ticaret diplomasisinin güçlendirilmesi, gümrük süreçlerinin kolaylaştırılması ve ihracat finansmanına getirdikleri yeniliklerle ihracatçıların yanında yer almaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Bolat, ihracatçıların önemli sorunlarının başında gelen finansmana ulaşım ve finansmanın maliyeti konusunda da önemli çabalarının olduğunu ve bu kapsamda aldıkları kararlar olduğunu ifade etti.

İhracatçının bir numaralı finansman dostu olan Türk Eximbank sermayesini 4 katı arttırdıklarını belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaklaşık 13 milyar Türk lirasından 56 milyar Türk lirasına çıkardık ve Türk Eximbank ihracat kredisi ve ihracat kredi sigortasıyla 48,7 milyar dolar ihracatçılarımıza finansman desteği sağladık. Bu yıl bu rakamı 50 milyar doların üzerine çıkaracağız. Yine faaliyetlerine başlayan Türk Ticaret Bankası kısa süre içinde 12 milyar liralık ihracatçılara finansman sağladı. Bunu bu yıl inşallah 200 milyar liraya çıkaracağız. Kredi kullanan ihracatçı sayısını yükseltme hedefimiz var. Şube sayısı da 11'e çıkacak. İhracatçılarımızın, Türk Ticaret Bankası'ndaki imkanlardan da faydalanmaları önemli.

İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) var. İhracatçılarımıza bugüne kadar 88,7 milyar liralık kredi kefaleti sağladı. Bu da çok önemli bir destekti. Finansman maliyetine bakacak olursak biliyorsunuz finansman maliyeti yüzde 35'e yükselmişti. 26 Aralık 2024'te Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ortak çalışmasıyla bu ihracat reeskont kredinin maliyeti yüzde 35'ten yüzde 29,93'e düşürülmüştü. Yaklaşık 6 puanlık bir indirim sağlandı. 23 Ocak'ta bir iyileşme daha yapıldı ve finansman maliyeti reeskont kredilerinde yüzde 28,35'e düştü."

Bolat, enflasyondaki gerilemeye paralel olarak politika faizlerindeki düşüşle genel finansman maliyeti ve ihracat reeskont kredisinin finansman maliyetlerinin çok daha düşeceğini anlatan Bolat, "Açıklanan enflasyon verilerindeki sevindirici geriye gidiş de bizleri ümitlendirmişti. Çabalarımızın, politikalarımızın doğru yolda olduğunu göstermektedir. TÜFE yıllık bazda yüzde 44,38'den yüzde 42,12'ye gerilemiştir. Aylık bazda da geçen yıl ocakta yüzde 6,70'lik bir artış vardı. O da yüzde 5,03'e gerilemişti. Ocak ayları maaş artışlarının olması hasebiyle ve genel yılın başlangıcı olması sebebiyle birçok sektörde fiyat artışlarının istemeyerek olsa yaşandığı bir süreç olmakla beraber aldığımız tedbirlerle hem TÜFE'de hem yurt içi üretici fiyatları endeksi YÜFE'de enflasyonun geriye doğru trendini devam ettirdiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Enflasyonda, Merkez Bankasının ve Orta Vadeli Programın yıl sonu hedefinin yüzde 21 olduğuna işaret eden Bolat, "Bu aylardan itibaren enflasyondaki aşağı iniş sürecinin hızlanacağını hep beraber göreceğiz. Bunun yanında ihracatçılarımıza reeskont kredi limiti günlük 300 milyon liraydı Haziran 2023'te. Şu anda 4 milyar lira günlük limit. Hatta ihracatçılarımız bunu dolduramıyorlar. 2,5-3 milyar lira seviyesinde kalıyor." dedi.

 
‘Can Erzurum’ Projesi hayata geçiriliyor
 
Erzurum’da bir yılda 841 bin 291 çağrı alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek: Ocakta yıllık enflasyon yüzde 42,1’e geriledi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerini değerlendirerek, ...
Yılmaz’dan enflasyon açıklaması
Yılmaz, "Yıllık enflasyon oranının önümüzdeki aylarda da düşmeye devam ...
Ocak ayı TÜFE en'leri açıklandı
Ocak ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte fiyatı en çok ...
 
Şubat ayı kira artış tavanı belli oldu
Şubat ayı için kira artış tavan oranı yüzde 56,35 olarak gerçekleşti.
Yıllık enflasyon yüzde 41.12 oldu
Ocak ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 42,12, aylık yüzde 5,03 arttı.
Erzurum’dan 148.7 milyon dolarlık dış ticaret
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da 2024 yılı bütününde 58 ...
 
Yılmaz enflasyonla mücadele sürecini paylaştı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Enflasyonla mücadelemiz kararlılıkla ...
TZOB tarımsal ürün fiyatlarını değerlendirdi
Bayraktar, "Ocak ayında markette 41 ürünün 23’ünde fiyat artışı görülürken ...
Sosyal konut seferberliği başlıyor
Kurum’un imzasıyla 81 ilin valiliklerine sosyal konut yapılabilecek arazilerin ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva