Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Çiftçi’den Emine Nine'ye vefa
Çiftçi’den Emine Nine'ye vefa
Gençlere seyahatsever çağrısı
Gençlere seyahatsever çağrısı
DHMİ Haziran ayı Erzurum verileri açıklandı
DHMİ Haziran ayı Erzurum verileri açıklandı
Erzurum kaza sayısında bölgede ilk sırada
Erzurum kaza sayısında bölgede ilk sırada
Bilimin nabzı ATAUNİ’de atıyor
Bilimin nabzı ATAUNİ’de atıyor
HABERLER>GÜNDEM
18 Mayıs 2012 Cuma - 02:35

Erzurum'a nanoteknoloji ufku

Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Türkez, Erzurum’un Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu’nun Nanoteknoloji Üssü olma yolunda önemli bir merkez olabileceğini söyledi.

Erzurum a nanoteknoloji ufku

Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Türkez, Erzurum’un Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu’nun Nanoteknoloji Üssü olma yolunda önemli bir merkez olabileceğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 17-19 Mayıs 2012 tarihleri arasında bu yıl 3.sü düzenlenen Uluslararası Türk Şöleni kapsamında gerçekleştirilen “Bütün Yönleri ile Türk Dünyası Sempozyumu”’nun ilk gününde Atatürk Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Bahtiyar Vahapzade salonunda konuşan Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Türkez Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinde Nanobiyoteknoloji araştırmalarının durumu ve OECD Ülkeleri İle Karşılaştırılması üzerine bir analiz ve değerlendirme sunusu yaptı.
NANO TEKNOLOJİ
19. Yüzyılda tekstil ve demiryolunun, 20. Yüzyılda otomotiv ve Bilgisayar teknolojilerinin insanoğlunun refahını arttıran devrimsel gelişmeler olduğunu, 21. Yüzyılda ise nanoteknolojinin en önemli sanayi devrimi olarak kabul edildiğini belirten Doç. Dr. Türkez, pek çok ülkenin bu teknolojiyi en kritik araştırma alanı olarak gördüğünü ifade etti.
Türkez, konuşmasında başta malzeme ve imalat sektörü, elektronik ve bilgisayar teknolojileri, tıp ve sağlık sektörü, havacılık ve uzay araştırmaları, savunma sektörü ile biyoteknoloji ve tarım olmak üzere pek çok endüstri alanında kullanım potansiyeli yüksek olan bu teknoloji ile enerji maliyetlerinin düşürülebileceği, üretim süreçlerinin kısalacağını ve ulusal gelirin artırılabileceği belirtti.
Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ve OECD ülkelerinde 90’lı yıllardan günümüze kadar yürütülmüş olan araştırma sayılarına ait verilerin ışığında ülkemizin bu teknolojide önemli bir mesafe kat ettiğinin görüldüğü ancak bunun henüz istenen düzeye ulaşmadığını anlatan Doç. Dr. Türkeç, Türk Cumhuriyetlerinin nanoteknoloji araştırmalarına katkılarının oldukça yetersiz olduğu ve söz konusu cumhuriyetlerde bu konuda ciddi farkındalık oluşturulması gerektiği vurguladı.
NANOTEKNOLOJİK ÇALIŞMALARIN ÖZENDİRİLMESİ VE TOPLUMSAL FARKINDALIĞIN OLUŞTURULMASI GEREKMEKTEDİR
Avrupa Birliğinin 6. Çerçeve Programı sayesinde nanoteknoloji araştırmalarına yeniden yapılanma ve ivme kazandırdığını, ülkemiz de ise TÜBİTAK tarafından hazırlanan Vizyon2023 Programı’na öncelikli alanlardan biri olarak alınmış bulunmasının bu konuyu verilen değerin önemli göstergeleri olduğu belirten Doç. Dr. Türkez, “Türk Cumhuriyetleri ile bölgesel, tarihsel ve kültürel açıdan ortak özellikleri bulunan ülkemizin bu konuda kardeş ülkelere rehberlik edebileceğini ve bu yolla asrın teknolojisinin yaygınlaşmasını sağlamasının mümkün olabilecektir. Aralarında kardeşlik bağı bulunan Türk Cumhuriyetleri’nin geleceğin teknolojisinde söz sahibi konuma gelmesini sağlamak, konu ile ilgili uluslararası yayın ve patent sayısını arttırmak, üretilen teknolojilerin endüstriyel uygulamalarda hayata geçirilmesini sağlamak ve dışa bağımlıılığın önüne geçmek ve en önemlisi geleceğin teknolojisinde Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinin etkin rol alabilmelerini sağlamak amacıyla tamamlayıcı unsur olan medyanın desteğiyle nanoteknolojik çalışmaların özendirilmesi ve toplumsal farkındalığın oluşturulması gerekmektedir. Ortak katılımla kurulacak nanoteknoloji araştırma merkezleri ile Türk Cumhuriyetlerinde ortak bilim politikalarının oluşturularak, ülkeler ve üniversiteler arası kalıcı ilişkilerin kurulması önem arz etmektedir. Bu merkezler yoluyla Nanoteknoloji alanında gerekli altyapının oluşturulması, geliştirilecek projelerin sürdürülebilir olması ve araştırma finansman kaynaklarının temin edilmesi mümkün olacaktır. Bu merkezlerde araştırmaları yürütecek bilim adamları yetiştirilerek, eğitim ve araştırma faaliyetleri geliştirilmelidir. Anadolu’daki en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Erzurum’un son dönemlerde bölgesinde saygın yeri olan bir bilim ve eğitim merkezi haline geldiği bu nedenle de ortak nanoteknoloji politikaları doğrultusunda kurulabilecek merkezlerin Erzurum’da olmasının çok isabetli olacaktır”
Doç. Dr. Türkez, 2010 yılında kurulan ve bu yıl Fen Fakültesi bünyesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik ile Matematik, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde Makine Mühendisliği, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat ve İşletme bölümlerine öğrenci alarak eğitime başlayacak olan Erzurum Teknik Üniversitesinin bünyesinde İstanbul ve Ankara'dan sonra Türkiye'nin üçüncü Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi'ni kurulacağını ve bu merkezde nanoteknoloji-nanobiyoteknoloji ve diğer ileri teknoloji alanlarında çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

 
Türk Şöleninde görkemli açılış
 
Dadaşkent kıymete bindi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Şöleninde görkemli açılış
Güneş Vakfı tarafından 3.’sü organize edilen, Yakutiye Belediyesi’nin ...
Koçak Türk Dünyasına seslendi
Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve Atatürk Üniversitesi’nin ...
Bayrak yürüyüşünde milli heyecan
Erzurum’da düzenlenen 3. Uluslararası Türk Şöleni Havuz başından-Yakutiye ...
 
Osmanlılar Sergisi beğeni topladı
Güneş Vakfı tarafından gerçekleştirilen 3.Türk Şöleni etkinlikleri çerçevesinde, ...
Turgutcan'ı duygulandıran jest
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Gençlik Haftası kapsamında ...
'Ovit tarihi adım'
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, “Ovit Tüneli rüyasını ...
 
Müzikte evrensel yaklaşım
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bahar Şenlikleri’, müzik ziyafetiyle devam ediyor.
A.Gazi Vakfından şehide vefa
Abdurrahman Gazi Vakfı’nca 2010 yılında İHH adına yetimhane açmak üzere ...
Yılın Hemşiresi açıklandı
Özel Şifa Hastanesi 'Hemşireler Haftası' nedeniyle yılın hemşiresi ve sağlık çalışanlarını seçti.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva