Güneş Vakfı tarafından 3.’sü organize edilen, Yakutiye Belediyesi’nin katkı sunduğu Türk Dünyası Şöleni, Yakutiye Kent Meydanında görkemli bir açılışla başladı. Bayrak yürüyüşünün ardından, Şölen Yakutiye Kent Meydanında Mehteranın birbirinden güzel marşlarıyla başlatıldı. Mehteranın marşlarını Türk Cumhuriyetlerinden gelen konuklar ve Osmanlı Hanedanından Osman Selahattin Osmanoğlu ilgiyle izlediler. Kazakistan ve Başkurt konukların mehter marşlarına eşlik ettikleri gözlendi. Mehter marşlarıyla başlayan açılış yapılan konuşmalar ile devam etti.
Yakutiye Kent Meydanında, Yakutiye Medresesi önünde açılışı yapılan Türk Dünyası Şöleni, yoğun bir katılım ve halk ilgisine sahne oldu. Şölenin açılışını Mehteran yaptı. Ardından Güneş Vakfı Başkanı Alpaslan Ceylan, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Eyüp Tavlaşoğlu, Vali Sebahattin Öztürk ve Emeki Milletvekili Nevzat Yalçıntaş birer konuşma yaptılar. TRT Haber’den de canlı verilen Şölene, yerel kıyafetleriyle katılan Kazak, Kırgız, Başkurt, Yakut, Kırgız, Tatar konuklar damga vurdular. Halk yerel kıyafetti Türk konuklarla hatıra fotoğrafları çektirdiler. Bu arada alanda Cumhurbaşkanlığı forsunda da yer alan 16 Türk Devlet bayrakları da yer aldı. İki kadın konuk da meydan da Mavi renkli Doğu Türkistan bayrağı açtılar.
CEYLAN’IN SUNUMU
Şölenin açılışında Osman Selahattin Osmanoğlu, kısa bir konuşma yaptı. Güneş Vakfı Başkanı Alpaslan Ceylan, Erzurum’da üçüncüsünü düzenledikleri Türk Şöleninin önemine değindi. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ise konuşmasında Erzurum kültürüne yaptıkları hizmetleri aktardı. Korkut, “Asırlardan beri şehrimizde var olan kültürel mirası korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak biz belediyelere düşen en önemli görevler arasında yer almaktadır. Sınırları içerisinde 300’ün üzerinde tarihi eser ve sivil mimari örneğini barındıran bir belediye olarak kentsel dönüşüm çalışması başlattık. Bu çalışmalar, tarihi eserlerin çevresinin açılması ve şehirle bütünleşmesini sağlamaktadır. Bulunduğunuz meydan bu çalışmalarımızın ürünüdür. Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projemiz tarihe sahip çıkmanın güzel bir örneğidir. Biz Erzurum’un kültürel dokusunu korumayı ilke edindik. Bulunduğumuz alan Türk kültür ve medeniyetinin güzide bir merkezini meydana getiren Erzurum, geçmişten günümüze Anadolu’nun giriş kapısı olmuştur. 14. Yy da ilhanlılar tarafından yaptırılan Yakutiye Medresesi, Osmanlı dönemi camilerinden olan Lalapaşa camii, hemen ötesinde Selkçuklu Ulu Camii, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile adeta Erzurum bir açık hava müzesi özelliği taşımaktadır. Bizler geçmişimizden almış olduğumuz güç ve kuvvetle geleceğe emin adımlarla yürüyecek ve şehrimizi kültürüyle, tarihiyle ve çağı yakalamış modern kentler arasına sokacağımıza yürekten inanıyoruz.
Şölende konuşan Emekli Milletvekili ve Aydınlar Ocağı Başkanlarından Nevzat Yalçıntaş, Erzurum Türk dünyasını birleştiren bir konuma sahip olduğunu söyledi. 2008 yılında son olarak Erzurum’a geldiğini anlatan Yalçıntaş, “Şehri tanıyamadım. Osmanlı’da bir kasaba görünümündeydi. Cumhuriyetle şehirleşti, şimdi anakent olmaya doğru gidiyorsunuz” dedi. Prof. Nevzat Yalçıntaş, Türk Dünyası 21. Asırla bir hakikat olarak ortaya çıktığını hatırlatarak “Sovyetlerin dağılacağını gören tek bir dahi vardı, Mustafa Kemal Atatürk. Atatürk, 1930’larda bu gerçeği görerek Türk Devletinin bugünler için hazır olması talimatını vermiştir. Ancak Atatürk’ten sonra bir ara dönem yaşandı. Allah rahmet eylesin Özal ile süreç yeniden başladı. Erzurum Türk dünyasının önemli bir yerinde. Türk Şöleni bu şehre yakışmış.” Şeklinde konuştu.