Halk kültürünün yaşatılması ve geleceğin usta sanatçılarının yetiştirilmesi amacıyla 50 yılı aşkın bir süredir Erzurum’da faaliyet gösteren derneğin, birçok sanatçı yetiştirdiğini vurgulayan Alparmak, “Bir zamanlar kurslarımıza kayıt için araya hatırı sayılır kişiler sokulurdu. Fakat son yıllarda açmayı planladığımız kurslar için kursiyer bulamıyoruz. İnsanımız kendi öz kültüründen uzaklaşıyor, kültürel zenginliklerini terk ediyor.” diye konuştu.
Bugüne kadar onlarca nota ve bağlama kursu açtıklarını anlatan Alparmak, her yaştan genç öğrencilere dernek olarak eğitim vermeye çalıştıklarını belirterek, artık kurs sayısıyla birlikte kursiyer sayısının da düşüş kaydettiğini dile getirdi. Halk türküleri ve halkoyunlarının, milli kültürün bir parçası olduğunu ve mutlaka yaşatılması gerektiğini vurgulayan Başkan Alparmak, özellikle gençlerin halk kültüründen uzakta ve bomboş yetiştirildiklerini ifade ederek, “Kültürümüze sahip çıkması gereken yine bizleriz. Biz bunu yapmadıktan sonra başkası gelip de, bizim kültürümüz için mücadele etmez.” diyerek, kursiyer bulunamadığı için kurs açamama gibi bir durumla karşı karşıya kalmış olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti.
Halk kültürünün en zengin biçimde yansıtıldığı unsurların başında halkoyunlarının geldiğine dikkati çeken Cahit Alparmak, bazı belediyeler ve sınırlı sayıdaki kurum dışında artık halkoyunları alanında da bir terk döneminin yaşandığını söyledi. Alparmak, “Halkoyunları, saz ve bağlama bizim kültürümüzün birer parçası iken, ilgi artık metal müziğe, gitara ve daha adını yeni yeni duymaya başladığımız müzik aletlerine kayıyor. Bu müzik aletlerinin hiçbirisinin de, bizim kültürümüzle alakası yok. Yeni motifler elde etme ve kültürel zenginliğimize renk katma anlamında bu çalgı aletlerini de kullanalım, ama önceliği her zaman kendi kültürümüze tanıyalım. Erzurum’da halkoyunları ekiplerinin sayısı bir elin parmakları kadar bile değil. Biz gençlerimize ve çocuklarımıza karşılığında beş kuruş para almadan kültürümüzü aşılamaya çalışıyoruz. Gerek gençlerin ilgisizliği ve gerekse ailelerin duyarsızlığı yüzünden maalesef bu amacımıza ulaşamıyoruz. Aklımız belki başımıza gelecek, ama iş işten çoktan geçmiş olacak.” şeklinde konuştu.