Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
HABERLER>GÜNDEM
8 Ekim 2010 Cuma - 04:02

Korkut'tan alkışlık icraat

Yakutiye Belediyesince tarihi Erzurum Evlerinin korunması ve restorasyonu için yeni bir proje başlatıldı.12 uzmandan oluşan ekip, Yeğenağa Mahallesinde içinde konaklarında bulunduğu Karanlık Kümbet sokakta 20 civarında eski Erzurum evin üzerinde proje çalışması yapıyor. Başkan Korkut, “Geçmişimiz geleceğimizin aynasıdır. Eski eserlerimize gerekli önemi vermek bizim borcumuz” dedi.

Korkut tan alkışlık icraat

Yakutiye Belediyesince tarihi Erzurum Evlerinin korunması ve restorasyonu için yeni bir proje başlatıldı.12 uzmandan oluşan ekip, Yeğenağa Mahallesinde içinde konaklarında bulunduğu Karanlık Kümbet sokakta 20 civarında eski Erzurum evin üzerinde proje çalışması yapıyor. Başkan Korkut, “Geçmişimiz geleceğimizin aynasıdır. Eski eserlerimize gerekli önemi vermek bizim borcumuz” dedi.
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, tarihe saygı çerçevesinde önemli bir projeye daha imza atıyor. Yegenağa Mahallesi Karanlık Kümbet sokakta içerisinde ünlü konaklarında bulunduğu 20 tarihi yapı projeleri hazırlanarak yaşatılacak. Eski evler için Bimtaş’dan şehir plancı, mimar ve restarasyon uzmanları getirtilerek proje çalışmaları başlatıldı. Başkan Ali Korkut, “Eski eserlere sahip çıkmak bizim borcumuz. Onlar bizim geçmişimiz ve aynamız. Geçmişimizi yaşatırsak, geleceğimizi de kurtarmış olacağız. Karanlık Kümbet sokakta tescillenmemiş olduğu halde önem arz eden yapılar bulunuyordu. Bunların tescil edilmesini sağladık. Konaklar, eski evlerle ve bulundukları sokak için proje hazırlatıyoruz. Buralar için lokanta, kafetarya ve butik otellerin yer aldığı düşüncemiz var. Eski eserlerin içerisinde insan yaşarsa, eser ayakta kalabiliyor. İnsansızlığa terkedilmiş bütün eserler yok olup gidiyor. Bizim de amacımız bu değerlerimizi yarınlara taşıyabilmek” dedi.
 Yakutiye Belediyesi’nin projesi çerçevesinde çalışmaları yürüten ekip, Nemlioğlu konağında gördükleri kırlangıç tavana hayran kaldılar. Restoratör Nergis Başkaya, Erzurum’a gelmeden eski Erzurum evleri üzerine araştırma yaptığını belirterek, “Nemlioğlu konağına girince hayranlığımı ve sevincimi gizleyemedim. Muhteşem bir şey. Biz millet olarak tarihimize yeteri kadar önem vermiyoruz. Erzurum’da böyle bir şey çok önemli. Bunda Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un mimar olması ve tarihi eserlere karşı duyarlılığının rolü var. Yapılan şey gerçekten çok kıymetli ve değerli” diye konuştu.
Yeğenağa Mahallesi Karanlık Kümbet sokakta başlatılan çalışmalarda proje hazırlayan ekibi en fazla Nemlioğlu konağı ile Topçuoğulları konağı etkilemiş. Konak içerisindeki tandır evleri üzerindeki kırlangıç tavan, diğer işleme sanatları hayranlık uyandırıyor. Ekip başkanı Nergis Başkaya, “Restore ve restorasyon ölçülendirmelerini yaptığımız eserlerle ilgili çalışmalarımızı tamamladıktan sonra projelendirme işlemine başlayacağız. Günümüze kadar gelen fakat ilgisizlik ve duyarsızlık sonucu bu değerlerimizi yapacağımız çalışmalarla koruma altına alarak şehrinize ve ülkemize kazandırmış olacağız. Burada olduğu gibi eski eser yoğun sokaklarda sokak sağlıklaştırması biçiminde neler yapabiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz. Sokak sağlıklaştırma projemiz, ama yalnızca resim olarak güzelleştirme değil. Bu tür yapıları da restore edip günümüz yaşantısına katılmasını temin etmek. Bu amaçla fonksiyon araştırması yapılması lazım. Erzurum için bu çalışmalar yeni. Başkanın bu konudaki duyarlılığı, çok umut verici diye düşünüyorum. Bu duyarlılığın tüm Erzurum genelinde gelişmesini diliyorum.” dedi.
 

 
Aziziye yenileniyor..
 
Gençlerden Erbakan'a dastek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye yenileniyor..
Aziziye Belediyesi kış sezonuna araç parkını genişleterek girecek. Aziziye ...
Böyle inşaat olur mu?
Erzurum'da 2011 Kış Oyunları'na sayılı günler kala çalışmalarda son rötuşlar ...
Cumhuriyet değerlerini gezerek tanıdılar
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından ...
 
Cengiz, durmak bilmiyor
Aziziye Belediyesi, hizmet girmemiş mahalle ve sokak bırakmamak için yoğun ...
Başar, sonunda başardı
Erzurum istikametine demiryolu ile seyahati tercih edenler, artık konaklama ...
Talep durdu, kerestecilik tükendi
İnşaat sektöründeki durgunluktan yakınan kerestecilik sektörü, 2010 yılından ...
 
Ahi Evran rahmetle anılacak
23. Ahilik Haftası kutlamalarının başlamasına az bir zaman kala, Belediye ...
AKUT'tan tarihi atılım
Erzurum Topyolunda tarih canlandırılacak. 96 yıldır kullanılmayan tarihi ...
Kara, Meclisi ikna etti
Erzurum İl Genel Meclisi Başkanı ve meclis katip üyesi organlarını meclis ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva