Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum İş Dünyası 13.5 milyarlık çek ödedi
Erzurum İş Dünyası 13.5 milyarlık çek ödedi
Yerlikaya Bayrama ilişkin trafik verilerini paylaştı
Yerlikaya Bayrama ilişkin trafik verilerini paylaştı
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu belli oldu
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu belli oldu
Gazze’de can kaybı 37 bin 658’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 37 bin 658’e yükseldi
EKK kararları açıklandı
EKK kararları açıklandı
HABERLER>GÜNDEM
10 Mart 2011 Perşembe - 08:47

Erzurum, evlerini arıyor..!

Cumhuriyet’in ilk yıllarında 300 civarında orijinal tarihi eve sahip şehrimizde bugün ayakta bir tek “Erzurum Evi” kalmadı.Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerince düzenlenen “Erzurum’da kaybolan değerlerimiz: Evler” konulu konferansta Cumhuriyet’in ilk yıllarında 300 civarında orijinal tarihi eve sahip şehrimizde bugün ayakta bir tek “Erzurum Evi” kalmadığı gerçeği vurgulandı.

Erzurum, evlerini arıyor..!

Cumhuriyet’in ilk yıllarında 300 civarında orijinal tarihi eve sahip şehrimizde bugün ayakta bir tek “Erzurum Evi” kalmadı.Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerince düzenlenen “Erzurum’da kaybolan değerlerimiz: Evler” konulu konferansta Cumhuriyet’in ilk yıllarında 300 civarında orijinal tarihi eve sahip şehrimizde bugün ayakta bir tek “Erzurum Evi” kalmadığı gerçeği vurgulandı.
ACI GERÇEK
Açılan resim sergisinde ise daha önce resimleri yapılmış, fakat bugün artık ortada olmayan tarihi Erzurum evleri sergilendi.Kültür Merkezi’ndeki konferansın açılışında konuşan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu, Erzurum’daki tarihi dokunun yeterince korunamadığını belirterek, “Kültürel varlığımız olan ve son bir iki örneği kalan Erzurum evlerini geleceğe taşımak sosyal bir sorumluluktur ve bu sorumluluk hepimizin üzerindedir” uyarısında bulundu.
AKTEMUR’UN KÜLTÜREL KAYGISI
Daha sonra “Erzurum’da kaybolan değerlerimiz: Evler” konulu konferansını veren Güzel sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, tarihi Erzurum evlerinin korunması konusunda yıllardan beri çok sayıda yayın yaptıklarını, makaleler yazdıklarını, yetkilileri uyardıklarını belirterek, “Ne yazık ki, bu çabalarımızın bir sonucu olmadı. Bugün Erzurum’da tarihi Erzurum Evi olarak sadece bir ev ve bir de bir evin yarısı kaldı. Yani elimizde 1,5 ev var. Bu cidden çok üzüntü verici bir durumdur” diye konuştu.
Şu anda ayakta kalan yegâne Erzurum Evi’nin 1867 yılında yapılan “Hanağasıgil Evi” olduğunu ifade eden Aktemur, yarısı kalan diğer tarihi Erzurum evinin ise 1875 yılında yapılan “Somunoğlu Konağı” olduğunu söyledi.
300 EVDEN GERİYE NE KALDI?
Cumhuriyet’in ilk yıllarında şehir merkezinde 300 civarında örnek Erzurum evi olduğunu anımsatan Aktemur, aradan geçen süre içerisinde, bu evlerin kıymetinin bilinemediğini ve tek tek ortadan kaldırılarak yerlerine apartmanların ve otoparkların yapıldığını anlattı.
Hanağasıevi’nin onarımı için hazırlanan ve 200 bin TL tutan projeyi Kültür Bakanlığı’nın fazla bularak onarmaktan vazgeçtiğini hatırlatan Aktemur, “Klasik Erzurum evinin bütün özelliklerini en mükemmel şekilde üzerinde toplayan bu evi olsun kurtaralım” dedi.
Erzurum Evleri’nin nadide süslemelerinin ve eşyalarının hoyratça talan edildiğini de vurgulayan Aktemur, göz önünde cereyan eden bu yağmaya yetkililerin sesiz kalmasını da yadırgadığını ifade etti.
ERZURUM RUHU
“Erzurum, ruhunu ve kimliğini o evlerle koruyordu” diyen Aktemur, şehrin şimdilerde adeta ruhsuz bir görünümü büründüğünü savundu.
Ortaya koydukları çaba sonucu Tokat’ta 300 tarihi evin koruma altına alındığını ve onarıldığını anımsatan Aktemur, Eskişehir’de, Amasya’da, Akçabat’ta, Safranbolu’da da çok sayıda tarihi evin onarılarak bu şehirlerin tarihsel kimliklerinin günümüze taşındığını söyledi.
Kültür ve tarih bilincinin Türk gençliğinde azaldığına dikkati çeken Aktemur, liselerde okutulan “Sanat tarihi” derslerinin kaldırılmasının bunda etkili olduğunu savundu.
Avrupa’nın gelenekle moderniteyi iç içe yaşattığını, çağdaş, ileri toplumların gelenekle yeniliği sentezleyerek günümüze taşıdığını anlatan Aktemur, Erzurum’da öncelikle yerel yönetimlerin, hiç olmaza kalan iki ev için bu duyarlılığı ortaya koyması gerektiğini kaydetti.
Konferanstan sonra Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Sadrettin Er’in hazırladığı ve tarihi Erzurum evlerini gösteren resim sergisinin açılışı yapıldı.
Konferansı dinleyen ve sergiyi gezen Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Ömer İrfan Küfrevioğlu ise Erzurum’un tarihi evlerine sahip çıkılamaması ve evlerin bir bir yok olmasının üzüntü ve hayret verici olduğunu söyledi.

 
Gökçek Erzurum'a geliyor
 
Kar ulaşımı kilitledi
YORUMLAR
Toplam 41 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şeyda 13 Mart 2011 Pazar 21:19

Hocayı eleştirmeye kalkan kişi, saklama adını ünvanını(rumuz girmeyi ad saymıyorum),nasıl olsa hocanın adı, işyeri,ünvanı,tlf.si belli,sende çık ortaya,Tv.de Hocanın karşısında konuş,tabi bilgine güveniyorsan ve bu konularda 120 civarında kitap ve makalesi bulunan birinin karşısında konuşabileceksen. Senin o adlarını bile doğru söyleyemediğin klasi evler hakında hoca geçmişte,planlar çizmiş,makaleler yazmış,bugün de onların korunamayacak düzeyde oluşlarına üzülüyor,korunabilecek 2'si kaldı diyo

Yorumu oyla      0      0  
şeyda 13 Mart 2011 Pazar 21:06

Bir Erzurumlu olarak, Erzurum sevdalısı olarak hocama en içten teşekkürlerimi sunuyorum.Bu arada şehir olarak niye geri kaldığımız da ortaya çıkıyor.Bir bilim adamı çıkıp,konferansında doğruları,Erzurum için yapılması gerekenleri söylüyor.Takdir edeceğimize,ya siyasi olarak kuyruğumuza dokunduğu,ya da bilimsel başarıyı kıskandığımız için yermeye çalışıyoruz.

Yorumu oyla      0      0  
Türkan 13 Mart 2011 Pazar 21:00

Mimarca rumuzuyla girip,kıskançlık ifadelerini döktüren kişi,Aktemur Hoca'nın,"DHA"nca yayınlanan "Doçentin isyanı" başlıklı görüntülü haberini izlersen,hocanın orada Klasik ve korunabilecek düzeyde 2 ev kaldığını,bunda suçluların kimler olduğunu, korunamayacak düzeydekilerin ise,şehre görüntü kirliliğinden başka bir şey katmadığını,net bir şekilde açkladığını görürsün.Keşke bu klasik örneklerin hepsini,safranbolu,odunpazarı,beypazarı,akçaabat gibi ,tarihi sokak olarak korusaydık.Diyor.

Yorumu oyla      0      0  
Celal 13 Mart 2011 Pazar 17:15

Ali Murat Hocam ben bir öğrencinizim ellerinizden öperim..Ağzınıza sağlık..

Yorumu oyla      0      0  
ali'den mimarcaya 12 Mart 2011 Cumartesi 20:45

mimarcaya, kardeşim Zırnıklı vehbi bey evi'nden bahsediyorsun ve harap olduğunu söylüyorsun.Hoca da zaten aynı evin restorasyon düzeyini kaybettiğini ifade etti. Yine Kemal Alkur evi diyorsun, hoca o evin de yangın sonucu iç teşrifatı ve içerideki ahşap unsurlarının ve süslemelerinin tamammen gittiğini anlattı ve gösterdi.Yani hoca tüm özellikleri ile yaşatılabilecek klasik tarzda iki ev kaldı, diğerleri restore edilemeyecek düzeyde harap dedi.Dönüp,dolaşıp hocanın dediklerine geliyorsun.

Yorumu oyla      0      0  
Şükrü 12 Mart 2011 Cumartesi 16:55

mehmet'e ! (1) mesajını gönderen kişiye seseleniyorum, Hocanın ağzından Erzurumda tescil edilmemiş ev var cümlesi çıkmadıki, "Tescil edilmemişmiş, tescil ettiklerinizi ne yaptınız. Yıktılar, yok oldu. E daha neye tescil ettiniz ki?" gibi saçma bir eleştiri yapıyorsunuz. Birincisi tescil edilmemiş ev yok erzurumda,ikincisi bunları tescil etmek hocanın değil, kültür müdürlüğünün görevi.Bunları korumak ve yaşatmak ta, Belediye,kültür müdürlüğü ve Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulunun

Yorumu oyla      0      0  
Feti mimarcaya 12 Mart 2011 Cumartesi 11:04

12 martla erzurum evi bağlantısını konferansa gelseydiniz hocadan öğrenirdiniz.

Yorumu oyla      0      0  
Feti mimarcaya 12 Mart 2011 Cumartesi 11:02

Bugün Erzurum'un kurtuluşu, size erzurum evlerinin 12 martla ne bağlantısı var diye sormuştum, cevabınızı bekliyorum.

Yorumu oyla      0      0  
Ayşe 12 Mart 2011 Cumartesi 02:25

Ya değerli okuyucular!,bırakın artık, şu mimarca mıdır?, ali midir, velimidir, deli midir?, ne söylediğini bilmeyen ve ortaya çıkmaya cesaret edemeyen kişiye, cevap yazmayı. Medeni bir dünyada yaşıyoruz.Haksız eleştiri yapmaya kalkıp, onu da yüzüne gözüne bulaştıran bu kişi,muhatap almaya değer biri olsaydı,Konferans veren hocanın adı sanı belli,fakültesi belli,telefonunu santralden alır, bağlantı kurar,hatta haklıysa onu medya önünde alt ederdi.Buna niye cesaret edemiyor.KISKANIYOOOOOOOOOOOOOR

Yorumu oyla      0      0  
mimarcaya 12 Mart 2011 Cumartesi 02:00

...dur.Tekrar edeğim,kast ettiği de Erzurumlu kimliğini yansıtan klasik tarz evlerdir. Keşke gelip,Konferansı izleseydiniz hocama bu haksız eleştiriler yerine,takdir yazıları yazardınız. Bundan eminim. Ve bence hocamla bir tanışın,bu yanlış ve ön yargılı,ve basının biraz abartıp biraz da çarpıtarak yazdıklarından hareketle oluşan düşünceleriniz,kesinlikle değişecektir.Ben tlf.mi yazıyorum,arayın tanuşmanıza ve yüzyüze konuşmanıza ben vesile olayım.Tlf:05549420408

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avar'dan 'Hangi Dünya Düzeni'
Yaptığı her programı olay olan, belgeselleri ve kaleme aldığı kitaplarla ...
Çat'ta kurtuluş coşkusu
Erzurum’un Çat ilçesinde kurtuluş coşkusu yaşandı. Çat Yatılı Bölge İlköğretim ...
'Kadının sosyal konumu yükseltilmeli'
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Dünya Kadınlar Günü Kutlama Komitesi ...
 
Gerçeği aratmayan tatbikat
Erzurum'da Sivil Savunma Arama Kurtarma ekipleri ile itfaiye tarafından ...
Kadınlar Gününde kriz..
Erzurum'da düzenlenen "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" programında kadınlar ...
Gürsoy kadın sorunlarını anlattı
Eski Cumhurbaşkanlarından Celal Bayar'ın torunu, İstanbul Yeniyüzyıl ...
 
Kadın haklarına siyasi yaklaşım
HAS Parti Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet, 8 Mart Dünya kadınlar günü ...
Umre coşkusu sürüyor
Erzurum’dan 2011 Yılı Organizasyonu kapsamında mukaddes toprakları ziyaret ...
Yol iş'te Kadınlar Günü coşkusu
Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva