Açılış konuşmasını yapan Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çiftçi, TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen ve bilim insanlarının yetişmesinde önemli bir basamak görevi gören Ortaöğretim Öğrencilerine yönelik Araştırma Projeleri Yarışması Bölge sergisinin bir yenisi açmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
BÖLGE SERGİSİ AÇILIŞI
Çiftçi, çağımızda bilgi üreten toplumların, her durumda, daima kazançlı çıktıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Bilgi üretebilmek için de araştıran insanlara ihtiyaç vardır. Türkiye, bu toplumlar arasında kendisine yer edinebilmek için çaba sarf etmektedir. Bu çabalardan birisi, geleceğimiz olan sevgili gençlerimize bilimsel araştırma yapma zevkini ve mutluluğunu tattırmaktır. Bu konuda TÜBİTAK, önemli bir görev üstlenerek Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) kontrolünde 1968 yılından beri "Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması" düzenlemektedir. Bu yarışmada ortaöğretim seviyesindeki gençlerimize bilimsel araştırma yapma, yapılan bilimsel çalışmaları sunma ve savunma fırsatı verilmektedir. Böylece geleceğin bilim insanları adına bir kıvılcım oluşturması amaçlanmaktadır. Bunun da bilgi toplumu olma yolunda çok kıymetli katkılar sağlayacağı açıktır.”
TÜBİTAK Yarışmanın Türkiye genelinde 12 bölgede yapıldığını anlatan Çiftçi, “Bizim bölgemize bağlı iller Erzurum, Ardahan, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan, Iğdır, Kars, Rize ve Trabzon’dur. Araştırma Projeleri Yarışması Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Temel Fizik, Uygulamalı Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih, olmak üzere 9 dalda yapıldı. Öğrencilerimiz 186 proje üretti. Jüri 54 projeyi bugün burada açtığımız bölge sergisine çağırdı. Bu projelerden 9 tanesi yine jüri üyelerimiz tarafından seçilerek Ankara`ya bölgemizi temsil için gönderilecek.”
KOÇAK: “BİZİ TERCİH EDİN, BİRLİKTE ÇALIŞALIM”
Proje sergisinin açılışını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, öğrencilere hitap ederek, “Aklınıza, hayalinize gelen düşüncelere bir kere sahip çıkmanız gerekir. Fikirlerinizi kendinizin bir malı, yeteneğinizin bir göstergesi olarak kabul ederek ve fikirlerinize güvenerek takip etmelisiniz. Bu sizin kendinize olan güveninizi perçinleyecek ve güveninizi daha da artıracaktır,” uyarısında bulundu.
BİLİMSEL ÇALIŞMA ORTAMI İHTİYACI
Koçak, önEmi olanın bir şeyler düşünmek ve bu düşünceyi icra etmek olduğunu vurguladı. Koçak, şöyle devam etti:“Zaten, icraatların, yeni buluşların temelinde yatan böylesi farklı düşüncelerin, farklı ortamlarda ortaya çıktığını biliyoruz. Bu bakımdan öncelikle kendinize güvenecek, kişiliğinize sahip çıkacak, daha sonra da fikirlerinizi icra edeceksiniz. Fikirlerin ete kemiğe bürünmesi için bilimsel çalışma ortamlarına ihtiyaç vardır. Şu anda okuduğunuz okulların laboratuarları, sizi yetiştiren hocalarınız, daha sonra da üniversiteler ve devletin sunduğu çeşitli imkânlar. Bu imkanları iyi kullandığınız takdirde çok farklı sonuçlara ulaşacağınıza eminim.”
“Geleceğin genç bilim adamlarına söyleyeceğim şunlar” diyen Rektör koçak, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Biz Atatürk Üniversitesi olarak size çağrıda bulunuyoruz: Bizi tercih edin, birlikte çalışalım. Mesleğinizi, ilgi duyduğunuz bilim dalını da çok iyi öğrenin. Öz güven içinde hareket edin. Bugün dünyada bilim ve teknoloji artık çok hızlı bir şekilde üretilebiliyor. Bu nedenle vakit kaybına tahammülümüz yok. Potansiyeli olan gençler olarak sizler çalışmalarınızı bir disiplin altında sürekli bir şekilde sürdürmeniz gerekiyor ki, bilim ve teknoloji üretiminde önde giden ülkelerin arasına katılabilelim.”
Konuşmalardan sonra serginin açılışı yapıldı. Koçak ve beraberindekiler öğrencilerden projeleriyle ilgili bilgi aldı.