Erzurum'da önceki gün meydana gelen 2 öğretmenin hayatını kaybettiği, 9 öğretmenin yaralandığı kazanın ardından, eğitim sistemindeki servis minibüsleri tartışma konusu oldu.
Erzurum'da önceki gün meydana gelen 2 öğretmenin hayatını kaybettiği, 9 öğretmenin yaralandığı kazanın ardından, eğitim sistemindeki servis minibüsleri tartışma konusu oldu. Okullarda tekli eğitime geçilmesiyle eğitim sektöründeki problemlerin ortadan kalkacağını belirten Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, servis sürücülerinin de özel eğitimlerden geçirildikten sonra görevlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İKİLİ EĞİTİM
İkili eğitimin Türkiye ile birlikte çok az sayıda ülkede uygulandığını anımsatan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, okulların bir fabrika zihniyetiyle birden fazla eğitim programı uygulamak zorunda kaldıklarını söyledi. İkili sistem açısından aceleci bir anlayışın ortaya çıktığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, "Okullarda tekli eğitime geçilirse hem öğrencilerimiz, hem de eğitimdeki diğer personel açısından rahatlama olacak. Eğitim geniş bir zaman dilimine yayıldığı için sıkıntılar ortadan kalkmış olacak. Programlar ve öğrenciler rahatlayacak. Sabah erkenden uyanma sıkıntısı ortadan kalkmış olacak. Bunun için okulların ve sınıfların sayısının artırılması gerekiylor. Eğitim programlarının da tekli öğretim sistemine göre hazırlanmasıyla bu problemi çözebileceğiz. Tekli eğitimle sabah erkenden işe gidişleri, öğrencilerin erkenden kalkışlarını, ailelerin onlara verecekleri hizmetler ile çocukların uykularını tam alamamaları gibi problemler de devre dışı kalacaktır" diye konuştu.
EHLİYET ALMAK SERVİS KULLANABİLİR ANLAMINA GELMİYOR
Eğitim sektörünün içine giren servis sisteminin de iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, ehliyeti olanların servis sürücüsü olmaması gerektiğini ifade etti. Batı ülkelerinde servis sürücülerinin özel denetimler ve eğitimlerden geçirildiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Küçükali, "Eğitim sektöründe servisçilik sisteminin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Araçların sürücülerin denetlenmesi, ekstra sertifikaların verilmesi bu anlamda ve servisçiliğe kalite getirecektir. Bizde batılı ülkelere göre kanunlarda sıkıntı yok. Ancak denetim ve uygulamada problem var. Batı ülkelerinde servisler özel denetimlerden geçiyor. Sadece ehliyet almak servis aracı kullanabilir anlamına gelmiyor. Servis sürücüsü olabilmek için ekstra bir takım belgeler almak ve bir takım hizmet içi eğitimlere de tabi tutularak gerçekleştiriliyor. Servis sürücüsü olacak arkadaşların trafikte sinirlenmemesi, öfkeye kapılmaması, acele etmemesi konusunda testlere tabi tutulmalı. Ondan sonra direksiyon başına geçmelerine izin verilmeli" dedi.