Erzurum’un 1946 ile 1960 yılları arasını kapsayan yakın siyaset tarihi, Dr. Recep Murat Geçikli’nin kaleminden kitap haline getirildi. “1946-1960 Yılları Arasında Erzurum’da Siyasi Hayat” adını taşıyan kitap, Ankara Atatürk Araştırma Merkezi tarafından bastırılırken, eserde, Erzurum’un yakın geçmişindeki önemli siyasi olaylar anlatılıyor. Beş ana bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde, Demokrat Parti’nin Erzurum’daki ilk etkinlikleri, 1946 Erzurum’u, seçim hazırlıkları, Demokrat Parti ile CHP’nin uzlaşması ele alınıyor.
Yurt genelindeki siyasi gelişmeler ve Erzurum’daki siyasi yansımalarının işlendiği ikinci bölümde, 1947 ile 1950 yıllarını kapsayan zaman dilimine ışık tutulurken, kitabın üçüncü bölümünde ise, Erzurum’da Demokrat Parti’nin zaferi ve yansımaları söz konusu ediliyor. “1946-1960 Yılları Arasında Erzurum’da Siyasi Hayat” adını taşıyan eserin dördüncü bölümü, 1954 ve 1957 devresindeki son büyük zafer ele alınırken, beşinci ve en son bölümde ise, 1957 ile 1960 yıllarını kapsayan 4 yılın Erzurum’daki geçiş süreci değerlendiriliyor.
1946 yılından 1960 darbesine kadarki seçim davranışlarının işlendiği kitapta, önemli milletvekillerinin görüşlerine de yer veriliyor. Kitapta, Doğu’nun genelinde olduğu gibi, Erzurum’daki din ve parti ilişkilerine de temas eden Geçikli, Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşu ve faaliyete geçmesini de ele alıyor.
Kitapta, Demokrat Parti’nin Atatürk Üniversitesi’nin faaliyete geçirilmesi yönünde verdiği mücadeleye değinilirken, Erzurum Milletvekili Fethullah Taşkesenlioğlu’nun isminin de karıştığı siyaset-cemaat ilişkisi, ilk elden bilgilerle aktarılıyor.
Eserli ilgili olarak son değerlendirmeyi yapan Yazar Dr. Recep Murat Geçikli, şunları kaydediyor: “Erzurum, Atatürk’ün direktifleri ve ilkeleri doğrultusunda eski hareketliliğini korumuştur. Aynı zamanda Cumhuriyet kavramının da ilk defa ifade edildiği yer olmuştur. Erzurum, 1923 ile 1946 dönemi de, araştırma konuları içinde yeri aldı. Bu arada daha fazla bilgilere sahip olduğumuz 1946 ile 1960 çok partili dönemde de siyasi hareketlilik devam etmesine rağmen, araştırma konuları içerisinde yeteri kadar yer verilmedi. Bu eser, böyle bir boşluğu doldurmak niyetiyle metodik olarak şekillendirilmiştir.”
Öte yandan yine Erzurumlu tarihçilerden olan ve şimdi Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu’nun da, “Cumhuriyet Devrinde Erzurum’da Siyasi Hayat” adlı eserin de, basılmak üzere Atatürk Araştırma Merkezi’ne teslim edildiği öğrenildi. Geçikli dışında, Erzurum’un yakın tarihine ilişkin olarak kültür hayatına eser kazandıranlar arasında Prof. Dr. Enver Konukçu ve Haluk Selvi de bulunuyor.