Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>EKONOMÄ°
9 Nisan 2019 Salı - 12:58

Erzurum’da ceviz yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor

"Erzurum İlinde Ceviz Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Erzurum'un Uzundere ilçesinde çiftçilere erken don olayına dayanıklı 40 bin ceviz fidanı ile yem bitkisi tohumu dağıtıldı.

Erzurum’da ceviz yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor

Erzurum Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından desteklenen "Erzurum İlinde Ceviz Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Erzurum'un Uzundere ilçesinde çiftçilere erken don olayına dayanıklı 40 bin ceviz fidanı ile yem bitkisi tohumu dağıtıldı.

Uzundere güreş alanında gerçekleşen fidan dağıtım töreninde konuşan Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum'a geldikten sonra yaptığımız planlamalar çerçevesinde hedeflerimize ulaşmaya başladıklarını söyledi.

Bu kapsamda vatandaşlara ve çiftçilere verdikleri sözü yerine getirmeye devam ettiklerini ifade eden Vali Memiş, “Vatandaşlarımıza, çiftçilerimize verdiğimiz sözü yerine getirmeye başladık. Bunun mutluluğunu yaşıyorum ve gerçekten vatandaşlarımıza, çiftçilerimize yönelik somut desteklerde bulunmak beni ziyadesiyle memnun ediyor. Paydaşlarımızla, sayın milletvekillerimizle, Büyükşehir Belediye Başkanımızla, İl Müdürlüğümüzle, bütün İlçe Müdürlüklerimizle yapmış olduğumuz çalışmalarda kendimize bir hedef koyduk, dedik ki biz hayvancılıkta Erzurum’u yeniden bir numara yapacağız. Bunun için neler yapabileceğimiz yönünde bir strateji belirledik. Bu çerçevede bir kaynağa da ihtiyacımız vardı. Kaynak konusunda Allah’a şükürler olsun her zaman olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımız imdadımıza yetişti ve valilik bütçemize belirli bir miktarda ödenek gönderdiler. Biz bu ödeneği doğru yerlere kullanmaya gayret ettik. Hep istişare ettik, hep paylaştık ve akademisyenlere, üniversitedeki hocalara, paydaşlara hep danıştık ve yem bitkisi tohumu bitkisi desteği vermeğe karar verdik. Türkiye’de 81 vilayet içerisinde en fazla yem bitkisi tohumunu dağıtan yer Erzurum oldu. Biz bunu şu sebeple yaptık; hayvancılığın en önemli girdisi yem bitkisi. Yani siz hayvanınızı iyi besleyeceksiniz ki bundan gelir elde edeceksiniz, ürün elde edeceksiniz ve bunu satıp sermayeye dönüştüreceksiniz ve hayvancılığa devam edeceksiniz. Böylece geçiminizi bundan sağlayacaksınız. Biz bunu hesapladık. Daha önce görev yaptığım yerlerde de bunu uyguladım ve netice aldık” şeklinde konuştu.

“Bulunduğumuz coğrafya aslında Karadeniz sınırları içerisine giriyor, Erzurum’a göre rakımı daha düşük ve karakteristik özellikleri de biraz daha farklı” diye konuşan Vali Okay Memiş, şöyle devam etti: “Dolayısıyla bu bölgede siz değerli kardeşlerimizin yetiştirdiği ürünleri dikkate alarak bu bölgeyi de kendine özgü ürünlerle destekledik. Size dağıtacağımız ceviz fidanları Fernor Fernette denilen bir tür. İnce kabuklu, aroması, yağ oranı çok yüksek ve mayıs ayından sonra çiçek açıyor. Mayıs ayında çiçek açtığı için erken dondan da etkilenmiyor. Bunu bütün Türkiye’deki işin uzmanlarına sorarak yaptık. Burada 40 bin fidan dağıttık, seneye de 100 bine tamamlayacağız. Ceviz çok tüketilen bir bitki ama şimdi dağıtacağımız çiftçilerimize şunu söylüyorum; birincisi mutlaka damlama sulama yapmanız gerekiyor çünkü ceviz çok fazla su isteyen bir bitki. İkincisi havuz yapmanız lazım. Bu, al kardeşim ne yaparsan yap işi değil, biz bu işi profesyonelce yapacağız, hiç ziyan etmeyeceğiz çünkü çok ciddi kaynak ayırdık. Bu şekilde dikimini sağlamanızı özellikle istirham ediyoruz.”

Tarımla uğraşan vatandaşların ortaya çıkardıkları ürünlerden övgü ile bahseden Vali Memiş, ziraat mühendislerine de tavsiyelerde bulundu.

Çalışanların sahaya inip çiftçinin yanında olmasını isteyen Vali Okay Memiş, “Bana göre iyi hayvan yetiştiren çiftçi, bir sanatçıdır. Bana göre bir elma, armut ya da ceviz yetiştiren çiftçi bir sanatçıdır. Nasıl ki bir ressamın yaptığı tablo bir sanat eseri ise iyi bir hayvan yetiştiren çitçi, iyi bir ziraatçı da bir sanatçıdır. Son olarak tarımda çalışan arkadaşlarımdan bir ricam ve bir talimatım var. Hem veteriner, hem tekniker hem de ziraat mühendisi kardeşlerim lütfen çiftçilerin yanında olsunlar. Ayağında çizme eksik olmasın, aradığımızda arazide olsunlar. Dairede oturarak, sürekli evrak tanzim edilerek mühendislik yapılmaz, böyle netice alamayız. Bunu özellikle istirham ediyorum. Bu duygularla dağıtacağımız ürünlerin bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Memiş, Uzundere Kaymakamı Hakan Şeker, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ile kurum müdürleri çiftçilere sertifikalarını vererek ceviz fidanı ile yem bitkisi tohumu dağıttı.

Destek olan çiftçiler, proje kapsamında topraklarında ceviz yetiştiriciliği yapacaklarını belirterek, desteklerinden dolayı Erzurum Valiliğine teşekkür ettiler.

 
Boğa güreşlerinde heyecandan kalbi durdu
 
Narman'da ağaçlandırma gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şelale Turizminde Tortum yaklaşımı
Uzundere Kaymakamı Hakan Şeker ve kurum müdürleri ile birlikte şelalenin ...
ASELSAN’dan Anadolu açılımı
Görgün;"Sanayicilerle olan ve ülkenin dağılımdaki iş birliklerini daha ...
Erzurum 24 yılda bin 592 marka çıkardı
Erzurum’dan son 24 yıl ölçeğinde 2 bin 779 marka başvurusu gerçekleşti, ...
 
Hava trafiğinde yüzde 18’lik artış
Erzurum havalimanı bu yılın üç ayında 291 bin 142 yolcuyu ağırladı. Havalimanında ...
Doğulu Besiciler, çetin kış sonrası meraya indi
Muş’ta çetin geçen kışın ardından küçük ve büyükbaş hayvanlar meralarda otlatılmaya başladı.
Erzurum markalaşmada performans artırdı
TÜRKPATENT şubat 2019 dönemi iller marka başvuru dağılımını paylaştı.
 
Erzurum Şubat ayı devir verileri açıklandı
Erzurum’da Şubat 2019 döneminde 2 bin 621 motorlu kara taşıtı el değiştirdi.
Erzurum yine rekor kırdı
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Mart 2019 dönemi Erzurum ihracat değerleri dağılımını paylaştı.
TİM Erzurum sektörel verilerini açıkladı
Erzurum’dan bu yılın mart ayında 15 sektör ihracat gerçekleştirdi.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva