Dünya'da deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte 7. parkı olan Erzurum'daki Ata Botanik Parkı, parlayan güneşin de etkisiyle adeta kartpostalları andırmaya başladı. Bölgenin birçok noktasından toplanan çeşitli çiçek ve bitkilerin bir arada toplandığı Ata Botanik Park’ta, sıcak geçen yaz mevsiminde de peyzaj mimarlığı eğitimi alan öğrencilere staj imkanı sunuluyor. 2 yıl önce görkemli bir açılışla hizmete sokulan ve 1 milyon 700 bin TL’ye mal olan Ata Botanik Park’ta, pembesinden beyazına çeşitli akasya türleri, köknar, ladin, çam, ardıç, mazi türleri, ıhlamur, meşe türleri, üvez, sumak, huş türleri, süs meyveleri, erik, vişne, armut, kiraz, dut, elma, kızılcık, kuşburnu gibi onlarca bitki türünü barındıran bahçede, dünyanın yüksek rakımlı bölgelerinden getirilen nadir türler de yer alıyor.
//PARK ERZURUM’LA ÖZDEŞLEŞTİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü yetkilileri, 2005 yılında projesi hazırlanan ve 2006 yılında çalışmalarına başlanan Ata Botanik Parkı’nın, Erzurum’a ayrı bir anlam kattığını belirterek, parkın içerisinde gezi, koşu yolları ile kapalı ve açık oturma alanlarının da bulunduğunu dile getirdiler. Drenaj, aydınlatma ve otopark altyapı çalışmalarının da tamamlandığı Botanik Park’la ilgili olarak bölüm yetkilileri, “Parkımızda meşe, çam, ladin ve ıhlamur gibi birçok ağaç türü ile 100'e yakın bitki türü yer alıyor. Ayrıca, Türk bahçesi, yem endüstri alanı, fidanlık, sera ve tıbbi bitkilerin de bulunduğu bahçelerimiz var. Parkımızı her yıl daha da büyüterek, ilimize gelecek olan yerli ve yabancı misafirlere farklı gezi alanı sunmanın yanında, hemşerilerimize de yeni bir yaşam alanı kazandırdık.” dediler.
//PARK, AYNI ZAMANDA BİR STAJ MEKANI…
Öte yandan rengarenk çiçeklerle adeta kartpostalları andıran Ata Botanik Park, yerli ve yabancıların ilgi odağı olmakla birlikte, büyüleyici güzelliğiyle öğrencilere staj imkanı da sunuyor. Türkiye’nin değişik üniversitelerinde peyzaj mimarlığı alan öğrenciler de, pratik eğitim almak üzere geldikleri Atatürk Üniversitesi Botanik Park’ta, birbirinden eşsiz bitki türleriyle iç içe olmanın verdiği ayrıcalığı yaşıyorlar. Süz havuzları, gezi yolları ve şadırvanlar gibi yaşam alanlarında aldıkları teorik eğitimi pratiğe dönüştürmeye çalışan stajyer öğrenciler, uygulamalı eğitim noktasında Erzurum’daki Botanik Park gibisini görmediklerini belirterek, “Burası tek kelimeyle bir doğa harikası. Böylesine geniş ve rengarenk bir ortamda daha önce hiç bulunmamıştık. Burası sanki de bir cennet bahçesi gibi duruyor.” diye konuştular.