Geçtiğimiz yıl tavana vuran maliyetler ve TOKİ uygulamaları yüzünden sönük kalan inşaat sektörü, umduğunu bu yıl da bulamadı. Erzurum’da inşaat sektörü, beklentilerini bu yıl da karşılayamadı. Son iki yıldır başta demir olmak üzere maliyetlerin tavana vurmasına sebep olan inşaat malzemeleri, yılsonuna doğru ucuzlasa da, sektöre hareket kazandırmaya yine yetmedi.
CİDDİ DURGUNLUK
Erzurum’da inşaat sektörüne yönelik malzemeleri pazarlayan Hayrettin Aydemir isimli işletmeci, yaz ortasına gelinmiş olunmasına rağmen, inşaat sektörünün çok ciddi bir durgunluk içerisinde olduğunu söyledi. Aydemir artan maliyetlerin sektörü ciddi biçimde sekteye uğrattığını kaydetti.
MALİYET KRİZİ
Aydemir, “Yılsonuna doğru demir fiyatlarında ciddi anlamda düşüş olmuştu. Biz, 2009 inşaat sezonu için umutlanmışken, elimiz yine boş kalmıştı. Sonrasında yaşadığımız ekonomik kriz ve TOKİ inşaatları, 2010 yaz sezonunu da öldürdü. Manzara gösteriyor ki, Erzurum’da inşaat sektörü açısından 2010 yılı da kayıp yıl olarak değerlendirilecek.” diye konuştu.
HAYALLER SUYA DÜŞTÜ
Sadece kendisinin değil, sektöre yönelik hizmet veren bütün iş kollarının aynı sıkıntıyı yaşadığını anlatan Aydemir, “Durgunluk yüzünden insanların çeki yazılmış, senetleri protesto olmuş. İnşaat yapan yok ki, malzeme de alan olsun. Bu yıldan çok umutluyduk, hayallerimiz yine suya düştü.” dedi.
ESNAF SEYİRCİ
Şimdilik pazarladıkları ürünlerin, sadece bakım ve onarım işi için gerekli olan inşaat yapı elemanlarından oluştuğunu kaydeden Aydemir, “Vatandaş geliyor, üç-beş çimento alıyor, birkaç yüz adet tuğla alıyor, iki parça demir alıyor, o kadar. Bununla da ne çark döner, ne Erzurum’un yüzü güler. Biz bu yıldan çok umutluyduk, ama olmadı. İnşaatlar ağır-aksak ilerliyor.” yorumunu yaptı.
SEKTÖRDE NAKİT SORUNU
Sektördeki durgunluğun çalışanları mağdur ettiğine vurgu yapan esnaf Aydemir, “
Bırakın inşaatlara malzeme alınmasını, inşaatlarda çalışanlar bile paralarını almakta güçlük çekiyor. Çünkü piyasada nakit para yok. Para olmadığı için yeni konutlara da talep yok. Esnaf borçlu, inşaatçı borçlu, müteahhitler borçlu. Kimseler halinden memnun değil. Akşama kadar çimento torbaları bize bakıyor, biz de onlara bakıyoruz.” diye konuştu.
//KAMU İHALELERİ
TOKİ tarafından yürütülen konut uygulamalarının, Erzurum’daki sektöre en ağır darbeyi vurduğunu ileri süren Aydemir, bunun dışında kamu eliyle yürütülen yapım işlerinin hep belli başlı firmalara bırakılmasından da rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Aydemir, “Bir torba çimentoyu bu yıl 6 ile 7 TL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuyoruz. Fiyatlar ucuz, fakat iş yok. Böyle nereye kadar idare edeceğiz, orasını Allah bilir.” ifadelerini kullandı.