Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
HABERLER>GÜNDEM
9 Şubat 2024 Cuma - 10:43

Eğilmez: ‘Türk karşıtı güçler hep kaybetmiştir’

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Savaş Eğilmez, Türk tarihinde yaşanan iktidar mücadelelerinde, Türk zıttı güçlerin her zaman hazin sonu yaşadığını ifade etti.

Eğilmez: ‘Türk karşıtı güçler hep kaybetmiştir’

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Savaş Eğilmez, Türk tarihinde yaşanan iktidar mücadelelerinde, Türk zıttı güçlerin her zaman hazin sonu yaşadığını ifade etti.
Hunlardan günümüze Türk tarihinin yüzlerce defa iktidar mücadelelerine sahne olduğunu ve bu mücadelelerin sonunda doğal olarak bir tarafın kazandığını, bir tarafın da kaybettiğini belirten Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Savaş Eğilmez, “Türk tarihinde iktidar için verilen büyük uğraşların sebepleri ve tarafların kullandıkları yöntemler için birçok madde sıralayabiliriz. Ama bu iktidar mücadelelerinde aynı yöntemi kullanan bazıları, mücadele sonunda büyük bir hayal kırıklığı yaşamışlardır. Büyük bir hüsrana uğrayıp, itibarlarını, servetlerini, ailelerini hatta zaman zaman hayatlarını kaybeden iktidar namzetlerinin ibret verici ortak bir noktaları vardır. Binlerce yıllık Türk tarihi içerisinde söyleyeceğimiz şart ve durum içerisinde olan iktidar taliplilerinin başarılı olduğu tek bir örnek bile yoktur” şeklinde konuştu.
Bu ortak özelliğin ve ibret verici gerçeğin manidar olduğunu vurgulayan Eğilmez, "Bu hep kaybetmiş olanların iktidarı ele geçirmek uğruna, yönetmeye talip oldukları devletin ve milletin içerideki ve dışarıdaki düşmanlarıyla muhtelif seviyelerde iş birliği içerisinde olmaları şeklinde ifade edebiliriz. Üstelik bu gerçeklik, Türk tarihi içerisinde sadece sınırlı periyotlar için geçerli değildir. Bahsettiğimiz durum hem İslam öncesi hem de İslami dönem Türk tarihinin tümünü kapsamaktadır" dedi.

"Türklerin bilge kağanları, uyarılarını taşlara yazdırdı"
Büyük Hun Devleti’nde kardeşi Çiçi Kağan’a karşı taht mücadelesine giren Hohanyeh, milattan önce 51 yılında Hun Türklerinin en büyük düşmanı Çin desteğini almak için Çin imparatorunun himayesine girdiğini hatırlatan Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Savaş Eğilmez, konuşmasına şöyle devam etti:
“Sonuçta Çin Seddi'nin dışına yerleştirilmiş ve bir anlamda Çin topraklarını Türk saldırılarına karşı koruyan bir komutan pozisyonuna düşmüştür. Başka bir örnek de Türk tarihinin en önemli devletlerinden biri olan Göktürk Devleti’nden verebiliriz. 580'li yıllarda İşbara ve Apa Kağan arasında şiddetli bir taht mücadelesi başlamış, İşbara, Çin desteğini alarak tahtı ele geçirmek istemişse de başarılı olamamış ve 587 yılında hayatından olmuştur. Benzer durumların Türkler arasındaki olumsuz etkileri o kadar yoğun hissedilmiştir ki, Türklerin bilge kağanları uyarılarını taşlara yazdırmıştır. Göktürklerden günümüze kadar gelen Orhun Abideleri'nde, dışarıdaki düşmanla ya da onların içerideki taşeronlarıyla iş birliğinin Türk milleti açısından yıkıcı etkilerine dikkat çekilmiştir. Göktürk Devleti’nin bölünüp 50 yıl süren fetret devrini yaşamasında etkili olan sebeplerden biri de iktidarı ele geçirmek uğruna Çin desteğini alan Türk beylerinin isyanları olmuştur."

Taht için mücadelelerde dış destek arayışları
Aynı durumların benzerleri Türk-İslam kültür ve medeniyetini tesis eden ve bir anlamda dünya tarihini değiştiren Büyük Selçuklu Devleti’nde de yaşandığını anlatan Eğilmez, “Selçukluların en kudretli bey ve komutanlarından biri olan İbrahim Yınal, anne bir kardeşi Sultan Tuğrul’a karşı taht kavgasına girişmiştir. İbrahim Yınal bu girişiminde türlü yolları mübah görerek, Selçukluların en büyük düşmanlarından biri olan Fatimilerin desteğini almıştır. Fakat hayallerine ulaşamayarak trajik bir son yaşamış, hatta canından olmuştur. İbrahim Yınal bu yaptıklarıyla devletin kuruluşuna olan katkılarını unutturmuş, asırlar öncesinden günümüze kadar isyankârlığı ile anılmıştır. Dünya tarihinin en güçlü devletlerinden biri olan Osmanlı Devleti’nde de çok defa taht için mücadeleler yaşanmış ve tarafların bazıları dış güçlerden de destek almıştır. Örneğin 1402 yılında Ankara Savaşı'nda, Osmanlı Hükümdarı Yıldırım Bayezid, Timur karşısında yenilmiş, esir düşmüş ve bir süre sonra da hayatını kaybetmiştir. Bu elim olaylardan sonra oğulları arasında taht kavgaları başlamış ve Osmanlı Devleti Fetret Devri'ne girmiştir. Bu mücadele de oğullardan Çelebi Süleyman Bizans ile anlaşmış ve sonuçta başarısız olup hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.

“Hiçbir plan başarılı olmadı”
Türk tarihi boyunca iktidar mücadeleleri yaşandığını ve bu mücadele içerisinde bulunan bazı aktörler çözümü dış güçler ve onların bağlantılarında aradığını ifade eden Eğilmez, “Fakat bu yola başvuranlardan biri dahi başarılı olamamış ve büyük trajediler yaşamışlardır. En son PKK/YPG terörü örgütü ve Fetullahçı terör örgütü de dış güçlerin maşası olarak ülkemizin birliğini ve bütünlüğünü bozup, yönetimi değiştirmek üzere yıllarca hazırlanmış fakat büyük bir hüsrana uğramıştır. Yüzlerce yıl öncesinden günümüze kadar Türk kültür ve siyasi tarihini inceleyip analiz ettiğimizde, Türk milleti adına veya üzerine yapılacak planların başarıya ulaşabilmesinin ön şartının Türkleri çok iyi tanımak olduğu ortaya çıkmaktadır. Tarih açık ve net olarak Türklerin, ülkeleri üzerinde hesabı olan dış güçlere veya onların taşeronlarına yaslanan kişi ve grupları desteklemediğini onlara, yürümek istedikleri yolu açmadığını hayalini kurdukları hedefe ulaşmalarına izin vermediğini göstermektedir. Şunu çok net olarak ifade edebiliriz ki, bu coğrafyada Türklerin milli ve kültürel değerlerine rağmen sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik, dış politika veya başka bir alan üzerinde herhangi bir planın başarıya ulaşması mümkün değildir” dedi.

 
Denizli Merkezefendi’de Erzurum gündemi
 
Erzurum’da 'Narkogüç - 48' operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da ‘Birlik Oturma’ tarih oldu
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da hane halkı sayısındaki düşüş ...
‘Dersimi Seçiyorum Kur'an'ımı Alıyorum’
Erzurum Müftülüğü tarafından yapılan"Dersimi Seçiyorum Kur'an'ımı Alıyorum" ...
Vali Çiftçi’ye 112 brifingi
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 112 Acil Çağrı Merkez Müdürlüğünde incelemelerde bulundu.
 
Tavlaşoğlu: ‘94 ruhunu yaşatacağız’
Geçtiğimiz hafta Erzurum İlçe adaylarını açıklayan Adalet ve Kalkınma ...
ATAUNİ’de bağımlılıkla mücadele gündemi
Çeşitli kurum ve kuruluşlar, Atatürk Üniversitesinde “Bağımlılıkla Mücadele ...
Erzurum Büyükşehirler içinde 29’uncu sırada
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum Büyükşehirler içinde nüfus bakımından ...
 
Erzurum’da ortanca yaş 30,2’ye yükseldi
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum Ortanca yaş ülke sıralamasında ...
'Türkiye yardım elini uzatmaya devam ediyor’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Katar Vakıflar ve İslam İşleri ...
Kızılay Erzurum’da aşevi kuracak
Erzurum’da kurulması planlanan aşevi için yetkililer bir araya geldi.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva