Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
İliç kazası Araştırma Komisyonu  toplandı
İliç kazası Araştırma Komisyonu toplandı
Gazze'de can kaybı 34 bin 789'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 789'a yükseldi
'Temsilci Genç'ler açıklandı
'Temsilci Genç'ler açıklandı
Kurtulmuş’tan yeni bir dünya sistemi mesajı
Kurtulmuş’tan yeni bir dünya sistemi mesajı
Büyükşehir’den barınak açıklaması
Büyükşehir’den barınak açıklaması
HABERLER>GÜNDEM
17 Aralık 2010 Cuma - 04:19

Gönülleri birleştiren gelenek

İslam tarihinde dönüm noktası olabilecek olayların yaşandığı Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü'nde hüzün ve sevinç bir arada yaşanırken, Nuh'un gemisindeki erzakı sembolize ederek yapılan aşure ise ön plana çıkıyor.

Gönülleri birleştiren gelenek

İslam tarihinde dönüm noktası olabilecek olayların yaşandığı Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü'nde hüzün ve sevinç bir arada yaşanırken, Nuh'un gemisindeki erzakı sembolize ederek yapılan aşure ise ön plana çıkıyor.
Erzurum Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, yaptığı açıklamada, Miladi Takvim'e göre, 7 Aralık tarihi başlangıç kabul edilen, Hicri Takvim'e göre ise yılın ilk ayı olan Muharrem ayının, Müslüman dünyasında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Tarihte, Muharrem ayında çok önemli olaylar yaşandığını belirten Yazıcı, 'Muharrem ayı, tarihteki en önemli olaylardan biri olan Nuh tufanının sona erdiği aydır. Dolayısıyla Allah'a inananların kurtuluşa erdiği aydır. Yine Hazreti Yakup'un, Hazreti Yusuf için ağlamaktan artık görmeyen gözlerinin açıldığı, amansız bir hastalığa kapılan Eyüp peygamberin şifa bulduğu ve Hazreti Musa'nın da Firavunun zulmünden kurtulduğu ay, Muharrem ayı olmuştur' dedi.
Hazreti Peygamber'in Muharrem ayında oruç tutuğuna, Müslümanlar'a da bu ayda oruç tutmayı tavsiye ettiğine işaret eden Yazıcı, bir hadiste de en faziletli orucun, Ramazan ayından sonra Muharrem ayında tutulan oruç olduğunun belirtildiğini ifade etti.
Yazıcı, İslam tarihinde Müslümanlar arasındaki siyasi ihtirasların neticesinde yaşanan Kerbela olayının da Muharrem ayında gerçekleştiğini ve Hazreti Peygamber'in torunu Hazreti Hüseyin'in bu olayda şehit edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
 'Muharrem ayı, Müslümanlar için en kutsal aylardan biridir. Muharrem ayının 10. gününde Müslümanlar, başta Hazreti Hüseyin olmak üzere tüm Kerbela şehitleri için yas tutup, hatim okurken, bir taraftan da Nuh tufanı gibi acı olayların sona ermesi ve inananların kurtuluşa erdiği gün olması nedeniyle bu gemiden kalan erzakı sembolize ederek yapılan Aşure tatlısını pişirerek dağıtırlar.'
Yazıcı, yapılışı her bölgeye göre farklılık gösteren, genel olarak buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi 10'a yakın baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyeceklerin katılmasıyla yapılan aşurenin, özellikle ev kadınları tarafından hazırlanıp, komşularla paylaşıldığını dile getirdi.
Erzurum'da da Kerbela şehitleri için Kuranı Kerim'in baştan sona kadar okunup, camilerde hatim duası edildiğini ve Aşure tatlıları yapıldığını anlatan Yazıcı, bu geleneğinin devam ettirilmesinin büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, 'Aşure Günü, insanları bir araya getiren, buluşturan ve aradaki kırgınlıkları da gideren önemli bir gündür. Evlerde, camilerde insanlarımız toplu olarak Kuran okuyup hatim duaları yaparken, hazırladıkları Aşure tatlılarını da paylaşırlar. Bu gelenek toplumumuzda birlik ve beraberliği pekiştirmede önemli bir rol oynamaktadır' diye konuştu.
 

 
Turizmde Daşhane konsepti
 
Köyler ulaşım çilesi çekiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nice yıllara üstad...
Türk Halk Müziği sanatçısı, ‘Türkü Paşası’ Raci Alkır, 60’ıncı sanat yılını ...
Teşekkürler Balcı..
Her görüşten okuyucunun kitap bulabildiği ve düzenlediği kültürel etkinliklerle ...
Sağlık hizmeti böyle olur..
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Evde Bakım Hizmet Birimi, yoksul ve yatalak ...
 
Çocuk gelişimine sergi katkısı
Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Hemşirelik ve Bakım Hizmetleri ...
Ehli beyt aşkına...
Muharrem ayı nedeniyle Erzurum İl Müftülüğü ile Kimse Yok Mu Derneği Erzurum ...
Aşure etkinliğinde birlik mesajı
Bitlis'in Tatvan Kaymakamlığı ile Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ...
 
Erzurum'da uluslararası ilham
Londra 2012 Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları kapsamında oluşturulan ...
Gürgür'den etnik fitne uyarısı
Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür, PKK terör örgütünün ifade edemediği ...
Şükür, Dadaşlık ölmemiş..
Erzurum'da halk otobüsü sürücüsü Selahattin Dumlu'nun araçta bulduğu çantadan ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva