Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İlhan Aydın, Erzurum’da 2010 yılında Erzurum il genelinde 183 tüketici şikayetini değerlendirmeye aldıklarını bildirdi.
Erzurum’da tüketicilerin hak arama her geçen yıl biraz daha artıyor. Erzurum Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İlhan Aydın, 940 lira ile 2 bin 400 lira arasındaki şikayetleri kendilerinin, bu rakamın altındaki şikayetleri ise, merkez ilçelerin değerlendirdiğini kaydederek, 2010 yılına ait istatistik rakamları açıkladı. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne, şikayet büyüklüğüne göre 183 başvuruyu değerlendirdiklerini belirterek, bu başvurulardan 133’ünü tüketici lehine sonuçlandırdıklarını kaydetti.
HAK ARAMA BİLİNCİ GELİŞTİ
Şikayet başvurularından 21’nin tüketici aleyhine sonuçlandığını, geri kalan 29 başvurunun ise, değerlendirilmek üzere 2011 yılına devredildiğini anlatan Aydın, şikayetlerde her yıl olduğu gibi, 2010 yılında da, elektronik ve beyaz eşyanın başı çektiğini dile getirdi. Tüketicilerin en çok şikayet konusu ettikleri hususun, kapıdan satışlar ve elektronik eşyalar olduğuna dikkati çeken Aydın, Erzurum’da tüketici bilincinin, birçok ile göre yükseliş kaydettiğini bildirdi. Aydın, “Vatandaşlarımız, aldıkları ürün ya da hizmetlerle ilgili olarak birtakım haklara sahip olduklarını unutmasınlar. Memnun olmadıkları hizmet ya da ürün alımlarıyla ilgili olarak tüketicilerin şikayet hakkı bulunuyor.” dedi.
ŞİKAYET KONULARI
Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Aydın, dayanıklı tüketim malları, cep telefonları, beyaz ve kahverengi eşyalar ve bilgisayarlarla ilgili olarak kuruma ulaştırılan tüketici şikayetlerinin yanında, kredi kartlarının kullanımını ilgilendiren başvuruların da bulunduğunu belirterek, “Bankaların kredi kartlarından yıllık olarak aldıkları aidatlar da şikayet konusu haline getirilebiliyor. Vatandaşlarımızın bu yönde de şikayet hakları var.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’da en çok karşılaşılan şikayetlerden bir diğerinin ise, kapıdan satış olduğunu dile getiren Aydın, bu satış yönteminin, tüketiciyi en fazla zarara uğratan satış metodu olduğunu belirtti. Aydın, vatandaşları bu konuda uyararak, kapıdan satışlara itibar etmemelerini istedi. İlhan Aydın, “Bütün risklerine rağmen kapıdan alışveriş yapılırsa, özellikle tarihsiz ve eski tarihli sözleşmeleri imzalamamaya özen gösterilmelidir. Hangi ürün olursa olsun, 7 gün içinde hiçbir gerekçe gösterilmeden satın almaktan cayılabilir. Ancak, cayma bildirimi sözlü değil, mutlaka iadeli taahhütlü mektup veya noter aracılığı ile yapılmalıdır. Veya tüketici hakem heyetine başvurulmalıdır.” şeklinde konuştu.