Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
TCMB piyasa katılımcıları anketini yayımladı
TCMB piyasa katılımcıları anketini yayımladı
Özvar: 'Türkiye'deki üniversitelerin yüzde 99.8'i dolu'
Özvar: 'Türkiye'deki üniversitelerin yüzde 99.8'i dolu'
Hava platformlarının sayısı artacak
Hava platformlarının sayısı artacak
HABERLER>HAYATıN İÇÄ°NDEN
23 Aralık 2017 Cumartesi - 14:08

Hava kirliliğinde pozitif süreç

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak, yaklaşık 3 haftadır Erzurum’un üzerinde oluşan yoğun hava kirliliği (enverziyon) ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak , “Şu an tehlike arz edecek bir durum yok, ama iyi bir durumda da değiliz” dedi.

Hava kirliliğinde pozitif süreç

Enverziyon denen meteorolojik olayı, “Isınan hava hafif olduğu için yükselir ve sıcak hava yükseldikçe soğur. Fakat bazen bu olay normal seyrinin dışına çıkar ve sıcak hava yükselirken belirli bir yükseklikte kendinden daha sıcak bir hava kütlesi ile karşılaşır” diyerek tanımlayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak,  yaklaşık 3 haftadır bu durumun Erzurum’da net bir şekilde görüldüğünü belirtti. Bu havanın ancak başlayacak bir kar yağışı ya da rüzgârla dağılacağına değinen Şenocak, havanın 15 Ocak’tan sonra rahatlayacağını kaydetti.

Denetimlerin çok sıkı bir şekilde devam ettiğini, adeta vatandaşa nefes aldırmadıklarını belirten Şenocak, bu yıl itibari ile kötü kömür kullanımına rastlamadıklarını, ayrıca neredeyse hiç ihbar almadıklarını vurguladı. Vatandaşların son derece bilinçlendiğine işaret eden Şenocak, “Her ne kadar olursa olsun, bunun adı kömür. Kullanımın azalması şart” dedi.

ENVERZİYON, 3 HAFTADIR ŞEHRİN ÜZERİNDE

Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Şenocak, “Erzurum’un yapısından dolayı oluşan bir meteorolojik olay var adı; Enverziyon. Bunun tanımını şöyle yapacak olursak;  Isınan yani sıcak hava hafif olduğu için yükseliyor ve sıcak hava yükseldikçe soğur. Fakat bazen bu olay normal seyrinin dışına çıkar ve sıcak hava yükselirken belirli bir yükseklikte kendinden daha sıcak bir hava kütlesi ile karşılaşır. Bu olaya sıcaklık terselmesi ya da Enverziyon denir. Bu Enverziyon dediğimiz meteorolojik olaya yaklaşık 3 haftadır Erzurum’un üzerinde oluşmaktadır. Bunu Yıldızkent’e, kayak merkezlerimize doğru çıktıkça daha net görebiliyoruz. İnşallah bir yağışla, ya da kuvvetli bir rüzgârla atabilirsek, Erzurum’un havası eskisi gibi güzel olacaktır. Bu Enverziyon denilen şey meteorolojik bir olay, yani bir nevi kaçınılmaz bir şey. İnşallah bir Kar yağışı yukarıda biriken partikül maddenin, aşağı indirilmesini sağlayacaktır. Tabi bu 1 haftalık, 10 günlük güzel bir hava demek. Yine aynı şekilde çıkacak olan bir rüzgârda Enverziyon’u dağıtma noktasında fazlası ile tekili olacaktır” diye konuştu.

VATANDAŞ BİLİNÇLENDİ

Erzurumlu vatandaşların son derece bilinçlendiğini kayda geçen Şenocak, “Şuanda Erzurumlu vatandaşlarımız son derece bilinçlendi, bundan dolayı teşekkür de ediyorum ama daha fazlasını da istediğimizi belirtmek istiyorum. Kömürden vazgeçip, evin her alanında doğalgazı kullanırsak eğer bunun çözümünü ilimizde sağlayabiliriz. Bizim denetimlerimiz çok sıkı, halkımızda bunun farkında. Geçen haftada kalorifer yakan arkadaşlarımızla bir toplantı gerçekleştirdik.  Nasıl az yakarak, çok ısınmanın mümkün olabileceği hususunda bilgilendirmelerde bulunduk. Ne kadar az kömür kullanımı olursa o kadar iyi bizim için” dedi.

“OCAK 15’TEN SONRA HAVAMIZ DAHA RAHATLAYACAKTIR”

Enverziyon denen olayın genellikle Aralık ve Ocak aylarında oluştuğunu bildiren Şenocak, Ocak ayının 15’inden sonra havanın biraz daha rahatlayacağını ifade ederek, “Tabi yine en kesin çözüm doğalgaza geçmektir, bunun altını çize çize söylemek istiyorum.  Enverziyon dediğimiz bu olay Aralık-Ocak aylarında oluşuyor. Ocak 15’ten sonra havamız daha rahatlayacaktır. Geçen haftalarda bu çok net bir şekilde gözleniyordu. Bundan kaçış yok. Kirliliğin önüne geçebilmek için birde bazı sitelerde farklı sitelerde yakmayı deniyoruz. Kalorifer yakma saatlerini ara ara yapmaya çalışıyoruz ki, hepsi birden yüklendiği zaman nefes alınmıyor. İlk yakıldığı zaman duman yoğunluğu daha fazla oluyor ve bu dakikalar sonra azalıyor. O yüzden de bazı sitelerde belli aralıklarla kalorifer yakımı yapmayı düşünüyoruz. Şuan tehlike arz edecek bir durum yok, ama iyi bir durumda da değiliz” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞA NEFES ALDIRMIYORUZ”

Denetimlerin çok sıkı sürdürüldüğünü dile getiren Şenocak, “Erzurum’da kömürlerimizin hepsini çok sıkı bir şekilde denetledik. Vatandaşa nefes aldırmıyoruz diyebiliriz. Hiçbir aksaklığa, kaçaklığa rastlamadık. Halkımızı da son derece bilinçli bu sene nerdeyse hiç ihbar almıyoruz diyebiliriz. Ama her ne kadar olursa olsun, bunun adı kömür. Kullanımın azalması şart” ifadelerine yer verdi.

 

 
Fırsattan yararlanamadık..!
 
Eser EFT'yi tarif etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Türkiye Şehitleriyle Yürüyor”
Sarıkamış Şehitleri’nin 103’ üncü anma etkinlikleri toplantısı Sarıkamış’ta yapıldı.
En düşük oranlı il Erzurum oldu
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından en çok elektronik ...
Hadis Âlimi Mustafa el-A’zami Hakk’ın rahmetine kavuştu
Dünyada önemli Müslüman araştırmacıları arasında yer alan büyük hadis ...
 
İşler dualarla uğurlandı
Trafik kazasında hayatını kaybeden Narman Halk Eğitim Müdürü Nevzat İşler ...
Çatıyı onarırken yüksek gerilime kapıldı
Vücudunun büyük bölümü yanan adama yapay deri nakli yapıldı
Diyanet İşleri Başkanlığında toplu görev değişimi
Başbakanlık ve Diyanet İşleri Başkanlığına ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.
 
111 konut sahibini buldu
TOKİ ve Aziziye Belediyesi tarafından Ilıca’da yapılan 336 konuttan 111’i ...
İşler Ailesi yasta
Artvin Cankurtaran Geçidi'nde TIR ile otomobilin çarpışması sonucu meydana ...
Erzurum'da hava durumu
Erzurum: Parçalı ve az bulutlu, sabah ve gece saatlerinde yer yer sisli ve puslu
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva