Üniversitedeki çoğu sıra arkadaşları, derslerden arta kalan zamanı müzik, eğlence ve gezilere ayırırken, onlar Türkiye’de bir ilke imza atmak için kolları sıvadı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Gökhan Aydın ile KKEF Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Taha Hakan Kaygısız, “Türk Kültür Sözlüğü” adı altında bir proje başlattı. İlk Türk devletinden günümüze kadar hüküm sürmüş olan bütün Türk devletlerine dair merak edilen her bilgiyi “Türk Kültür Sözlüğü” çatısı altında toplayacak olan üniversiteli gençler, çalışmayı tamamladıktan sonra söz konusu araştırmayı internet üzerinden tüm dünyayla paylaşacaklar.
Proje sorumlusu olan Atatürk Üniversitesi KKEF Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Taha Hakan Kaygısız, “Türk Kültür Sözlüğü” çalışması ile ilgili olarak bilgiler verdi. Bu çalışmanın, Türkiye’de şu ana kadar ihtiyaç duyulan en büyük bilgi kaynağını oluşturacağını vurgulayan Kaygısız, “Bu ihtiyacın Atatürk Üniversitesi öğrencileri olan bizler tarafından doldurulacağına inanıyoruz. Çalışmalarımıza başladık.” dedi. “Türk Kültür Sözlüğü” projesinin, ilk Türk devletinden günümüze kadar geçen sürenin incelenmesini amaçladığını kaydeden Kaygısız, “Projemiz çerçevesinde Türk tarihi içerisinde Türk kültürüne ait tüm müesseseleri ele alacağız. Adliye, İdare, Yönetim, Mimari ve Halk Kültürü gibi özellikleriyle ilk Türk devletinden günümüze kadar hüküm sürmüş bütün Türk devletlerine ait merak edilen her konuya bu çalışmada yer vereceğiz. Geçmişteki Türk devletleri günümüzdeki Türk devletleri hakkında öğrenmek istenilen her bilgi için ‘Türk Kültür Sözlüğü’nden istifade edilebilecek.” diye konuştu.
Projenin hayata geçirilmesi sürecinde birbirinden ayrı iki grubun görev yapacağını dile getiren Kaygısız, gruplardan birini öğretim üyelerinin, diğerini de, bölüm farkı gözetmeksizin öğrencilerden oluşacağını kaydetti. Kaygısız, “Hocalarımızdan oluşan Denetleme Kurulu, kendi alanları ile ilgili metinleri inceleyerek, çalışmamıza katkı sunacak. Öğrenci arkadaşlarımızın bulunacağı ikinci grup ise, metinlerin çıkarılmasında ve kelimelerin ayrıştırılmasında görev alacak. Projenin sonunda geçmişten günümüze kadar Türklere ait her türlü bilgi derlendikten sonra internet ortamında dünyanın istifadesine sunulacak.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Türkiye’de böyle bir çalışmanın bulunup bulunmadığına dair kapsamlı bir araştırma yaptıklarına dikkati çeken Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Gökhan Aydın ise, “Bizim yürüteceğimiz çalışma, daha önce hiç yapılmamış. Farklı dönemlere ya da devletlere ilişkin olarak özel değerlendirmeler yapılmış, fakat topyekün Türk kültürünü kapsayacak bir bilgi kaynağı oluşturulmamış. Dolayısıyla bizler Türkiye’de bir ilke imza atacak ve ‘Türk Kültür Sözlüğü’nü bilimin hizmetine sunacağız. Bu çalışmamıza destek vermek isteyen arkadaşlarımızı da, yanımızda görmekten büyük mutluluk duyacağız.” şeklinde konuştu.