Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
MEB’den yeni bir ilk
MEB’den yeni bir ilk
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
HABERLER>EKONOMÄ°
18 Kasım 2010 Perşembe - 21:11

KUDAKA kalkınma enerjisini tetikledi

Merkezi Erzurum'da bulunan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) geliştirdiği projeler, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin ekonomideki yeni umudu oldu.

KUDAKA kalkınma enerjisini tetikledi

Merkezi Erzurum'da bulunan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) geliştirdiği projeler, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin ekonomideki yeni umudu oldu.
KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan, yaptığı açıklamada, kalkınma ajansının 4 destek çeşidinin bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin teknik, 3'ünün ise Mali destek türü olduğunu söyledi.
Teknik desteklerinin daha çok eğitim konusunda olduğuna dikkat çeken Altan, temmuz-ağustos dönemi için 4 projeye teknik destek sağladıklarını bildirdi.
Altan, Mali destek programlarının da üçe ayrıldığını belirterek, bunların doğrudan faaliyet ve güdümlü proje destekleri ile proje teklif çağrısı olduğunu ifade etti.
Doğrudan faaliyet desteğinin daha çok araştırma, geliştirme ve bölgeye yatırım gelmesiyle ilgili faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik bir program olduğunu belirten Altan, şunları kaydetti:
'Bu programımıza temmuz ayında başladık. Bunda ayda bir başvurularımızı değerlendiriyoruz. 100 üzerinden 70 puanı bulursa, projeyi yönetim kurulumuza sunuyoruz ve uygulama aşamasına geçiyoruz. Proje desteğinin üst limiti 70 bin TL'dir. Nedeni ise sadece faaliyetler desteklendiği içindir. Bundan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları yararlanıyor. Bu kapsamda 6 proje desteklendi.'
Altan, ikinci Mali destek programlarının ise güdümlü proje desteği olduğunu ifade ederek, bu programda ajans olarak önemli gördükleri bir konuda, büyük bütçeli ve birden fazla kurumun yararlanabileceği projeleri tespit ettiklerini belirtti.
Bu kapsamda ajanslarının sorumluluk alanını oluşturan Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta birer proje hazırladıklarını anlatan Altan, şöyle devam etti:
 'Erzurum için süt inekçiliği kreşi ya da diğer adıyla 'danabank'ı geliştirdik. Bölge için önemli bir model olabileceğini düşündük. Tarım sektöründeki paydaşlarla toplantılar gerçekleştirdik. Sistemi anlattık, herkesin hoşuna gitti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin projenin yöneticisi olmasına karar verildi. Atatürk Üniversitesi'ne ortak olarak da İl Özel İdaresi ve Erzurum Ticaret Borsası'nın olması karara bağlandı. Proje 1,5 milyon lira bütçelidir. 1 milyon 350 bin lirasını ajans verecek. 150 bin lirasını da projenin yürütücüsü ve ortakları verecekler.'
Altan, projenin şu anda DPT'ye olduğunu ve incelemesinin sürdüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu projede 250 başlık modern bir işletme yapılacak. Modern makineler kurulacak. Atatürk Üniversitesi bin dönümlük arazi tahsis edecek. Bir taraftan da o arazi üzerinde yem bitkileri üretilecek. Maliyeti düşürmek için. Daha sonra proje sahibi Atatürk Üniversitesi bir şartname hazırlayıp ilana çıkarak, vatandaşlardan hayvan kiralamalarını isteyecek. Vatandaşlar istenen şartlara sahip hayvanlarını işletmeye kiraya verecekler. ya da paralarını verip, bir nevi ortak olacaklar. İsviçre esmeri cinsi hayvanlar getirilmesi planlanıyor. Daha sonra işletme söz konusu hayvanlarını veren hayvan sahiplerine aylık veya 3 aylık para verecek.'
Altan, Erzincan için de iş geliştirme merkezi projesinin hazırlandığını ve söz konusu projenin de 1 milyon 100 bin lira bütçeli olduğunu bildirdi. Bu projede, organize sanayi bölgesinde ilk defa işini kuran işletmelerin yer alacağı 30-40 iş yeri kapasiteli bir sitenin oluşturulacağını bildiren Altan, 'İş yerleri orada ilk etapta kira ödemeden kalabilecekler. Sonra ortak bazı hizmetlerden yararlanacaklar. İşletmeler ilk 3 yıl para ödemiyor ancak 5. yıl sonunda orayı terk etmek zorundalar' dedi. Altan, projenin Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası, İl Özel İdaresi ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütüleceğini söyledi.
Bayburt için özel bir proje geliştirdiklerini belirten Altan, yöresel el sanatları araştırma, uygulama ve üretim merkezi projesinin geliştirildiğini ifade etti.
Projenin yürütücüsünün Bayburt Belediyesi olacağını anlatan Altan, Bayburt İl Özel İdaresi, Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma Derneği ve Bayburt Kültür Eğitim Derneği'nin de projenin ortakları arasında yer aldığını bildirdi. Projede amacın yöresel değerleri, ekonomik değerlere dönüştürmek olduğunu bildiren Altan, 'Ajansımız buna 900 bin lira ödenek ayırıyor. 100 bin lira da proje ortakları verecek. Toplam 1 milyon lira bütçeli bir projedir. Bahsettiğim 3 projede şu anda DPT'nin onayını bekliyor. Projeler uygulama aşamasına geçilirse, en geç 2 yıl içerisinde projelerin hayata geçmesi lazım. Ayrıca projelerin en az 5 yıl devam etmesi lazım. Ciddi müeyyideler var' diye konuştu.

 
Palandöken'de 2011 temizliği
 
Bayramlaşmada seçimi konuştular
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İthal, et zulmünü durdurdu
Kurban Bayramı öncesinde Erzurum’a ithal büyükbaş hayvan yağmuru yağdı. ...
Edebiyat yapmayın, yatırım yapın..
Vali Öztürk, Erzurumlu işadamlarına “Kuru kuruya memleket sevdası olmaz. ...
11 Tur'dan yeni atılım
Bursa Yenişehir Havaalanı'ndan Erzurum'a karşılıklı uçak seferleri başladı.
 
Yapmayın Allah aşkına..
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği, bölgedeki kooperatif ...
Vali bey doğru söylüyor..
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, “Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki arazileri ...
Biz demiyoruz, Kasaplar söylüyor..
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Ejder, yaptığı açıklamada, bu yıl Erzurum'da ...
 
Kalkınmada umut metropollerde
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Doğu’daki illeri ...
EBK, spekülatörlerin iflahını kesiyor
Et Balık Kurumu (EBK) Erzurum Kombina Müdürü İsmail Atasever, vatandaşın ...
Bu işte, 'bir iş var'
Erzurum et ve hayvansal ürün fiyatlarının en yüksek olduğu iller arasında. ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva