Sıcak yaz günlerinin, beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak bir takım sosyal sorunları da beraberinde getirdiği bildirildi. Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Raci Kasil,Yaz günlerinde ağız kokusu şikayetiyle karşılaşmamak için yapılması gerekenleri anlattı.
Diş Hekimi Raci Kasil, sıcak Yaz günlerinin, beraberinde ağız kokusu gibi bir sağlık sorununu da beraberinde getirebileceğini söyledi. Yaz aylarında genellikle daha fazla yiyecek tüketildiğini ve yoğun asitli yiyeceklerin bu aylarda sıkça tercih edildiğini kaydeden Kasil, bu yiyeceklerin ağızda oldukça kötü bir koku bırakabileceklerini belirtti.
Diş Hekimi Raci Kasil, “Yaz ve tatil keyfinin daha uzun süreli yaşayabilmek, konuşurken ve gülerken çevremizdeki insanlara daha ferah bir nefes ile yaklaşmayı hepimiz isteriz.” dedi. Ağız kokusuna sebep olan yiyeceklerin başında karbonhidrat bakımından zengin olan besinlerin geldiğinin altını çizen Kasil, “Örneğin kırmızı et tüketimi genelde Yaz aylarında da ha çok tercih edilir. Kırmızı et vücuttan tam 48 saat içerisinde atılır. Aynı zamanda sarımsaklı yiyecekler sucuk ve pastırma gibi yiyecekler de özellikle mangal tutkunlarının vazgeçilmezidir. Baharatlı yiyecekler de genellikle Türk mutfağında sıkça tüketilir. Fakat bu yiyecekler vücut tarafından geç atılır ve bünye de durduğu süre boyunca ağızda kötü bir koku bırakır.” diye konuştu.
Daha sağlıklı bir yaşam için sebze, meyve ve süt ürünleri gibi besinlerin tüketilmesinin her zaman daha faydalı olacağını anlatan Kasil, diş sağlığı ve ağız kokusuna iyi gelen yiyecekleri de sıraladı. Maydanoz, kereviz, peynir, kivi, yoğurt, çilek, elma, balık ve kuru yemişler ve içerdiği besin değerlerinin yanında çiğneme bakımından lifli yiyeceklerin de, her zaman ağız kokusunun giderilmesinde etkili olacağını ifade etti.
BAŞHEKİM KASİL’DEN TAVSİYELER
Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Kasil, ağız kokusundan dert yananlara şu önerilerde bulundu: “Yaz aylarında et ve sarımsaklı yiyeceklerden sonra ağız içi bakterilerle savaşan bir baharat olduğu için tarçın kullanılmalıdır. Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğunu engellemek için daha fazla su içilmeli, diş çürüklerine sebep olacağından basit şeker tüketimi azaltılmalıdır. Yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışması ve ağızda yemek parçası kalma olasılığının azalması için lokmalar iyice çiğnenmelidir. Diş fırçasının çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebileceği için diş ipi kullanılmalıdır. Ağız kokusunu önlemek için doğal kaynaklardan da yararlanılabilir. Yemeklerden sonra Naneli sakızlar ve nane kullanılabilir.-Yaz aylarında meyve bol olduğu için öğün aralarında taze meyve yenilmelidir. Uzun süre aç kalınmamalıdır. Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğuna neden olduğundan ve diş eti hastalıklarına da zemin hazırlayarak ağız kokusu oluşturacağından sigara içilmemelidir.”