Kurban Bayramı’nda dişi hayvanlarının kesilmesine engel olmak için Erzurum İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu da harekete geçti.
Erzurum Vali Yardımcısı Naci Aktaş başkanlığında toplanan İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Tarım Kredi Kooperatifleri’nde olduğu gibi örnek bir karara imza attı. Komisyon, Kurban Bayramı’nda dişi hayvanların kesilmemesini temin etmek amacıyla bir dizi önlem alınması kararına vardı.
Alınan karar gereğince, damızlık değeri olan dişi hayvanların kurbanlık olarak satışına izin verilmeyeceği gibi, pazarlanmaları için yer tahsisinde de bulunulmayacak.
İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu’nun aldığı kararda; “Gebe olmasa da damızlık değeri olan dişiler (kültür ırkı ve yerli) ile gebe hayvanların kesiminin engellenmesi amacıyla kurbanlık olarak tercih edilmesini önleyecek şekilde vatandaşlarımıza gerekli bilgi ve tavsiyelerde bulunulacak. Kurban satış yeri tahsisi için talepte bulunan yetiştiricilere de belediye görevlilerince bu konuda bilgi verilecek ve bahsedilen özelliklere sahip dişi hayvanlar için satış yeri tahsisi yapılmayacak.” denildi. Kurbanlık hayvanların sağlık kontrollerinden sevklerine varıncaya kadar çeşitli konularda alınması gereken tedbirleri de sıralayan Komisyon, denetimlere ise, son derece özen gösterilmesini kararlaştırdı.
Erzurum İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararlarına göre; hayvan hareketleriyle ilgili mevzuatın titizlikle takip edilecek. İl ilçe müdürlüklerinde yeterli sayıda personel ve aracın hazır tutulması, kurban bayramı süresince nöbetçi veteriner hekim ve araç bulundurulması sağlanacak. Hayvan şevklerinin düzenlenmesinde yapılması gereken aşılamalar yanında, bağışıklık oluşma zamanına da dikkat edilecek. Şap aşısı yapılmayan hayvanların şevkine izin verilmeyecek, aşılanan hayvanlar için aşılamadan en az 15 gün geçmiş olanların şevkine izin verilecek. Tespit edilen kurban satış yerlerindeki hayvanlar, il ve ilçe müdürlüğü personeli, belediye veteriner hekimleri ve zabıtaları tarafından nakil belgeleri ve sağlık açısından düzenli olarak denetlenecek. Denetimlerde nakil vasıtalarında ya da hayvanlar barındıkları mahallerde eziyet çekmelerine sebep olabilecek durumlarda ve veya hasta hayvanların tespit edilmesi durumunda hayvan sağlık ve refahıyla ilgili tedbirler alınacak. Kurbanlık hayvanların Erzurum’a giriş noktalarında sağlık ve nakil belgeleri açısından yapılan denetimlerinin etkinliği ve sıklığı arttırılacak. Bu amaçla Emniyet, Jandarma ve Belediye Zabıtası gibi kolluk kuvvetleri ile işbirliği ve koordinasyon yapılacak. Nakil ve sevk belgeleri olarak; il dışı ve ilçeler arası hayvan şevklerinde veteriner sağlık raporu ve hayvan pasaportu, il içi (merkez ilçeler) hayvan şevklerinde ise menşe şahadetnamesi ve sadece sığır cinsi hayvanlar için hayvan pasaportu bulunmayan hayvanların şevklerine ve satışlarına izin verilmeyecek. Kurbanlık satışlarının sadece Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından tespit edilen satış yerlerinde yapılmasına, bu amaçla mümkün mertebe mevcut hayvan pazarlarının ya da belediyelerce düzenlenecek kurban satış yerlerinin kullanılmasına özen gösterilecek Satış yerlerinin kontrolü esnasında tespit edilen hasta hayvanların muhafaza edileceği karantina yerleri belediyelerce belirlenecek. Denetim kolaylığı açısından hayvan satış yerleri sayısı mümkün olduğunca
azaltılacak. Kesimlerin öncelikle Bakanlıkça ruhsatlı kesimhanelerde (kombina, mezbaha)
ve Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından tespit edilen diğer kesim yerlerinde yapılması sağlanacak.
Gebe olmasa da damızlık değeri olan dişiler (kültür ırkı ve yerli) ile gebe hayvanların kesiminin engellenmesi amacıyla kurbanlık olarak tercih edilmesini önleyecek
şekilde vatandaşlara gerekli bilgi ve tavsiyelerde bulunulacak. Kurban satış yeri tahsisi
için talepte bulunan yetiştiricilere de, belediye görevlilerince bu konuda bilgi verilmesi ve bahsedilen özelliklere sahip dişi hayvanlar için satış yeri tahsisi yapılmayacak. Hastalık ve parazitlerin yayılmasını engellemek amacıyla kurban atıklarının belediyeler ve köylerde muhtarlıklar vasıtasıyla en kısa zamanda toplatılması sağlanacak. Kurban kesim yerlerinde kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından görevlendirilecek bir eleman tarafından toplanarak en yakın il veya ilçe müdürlüğüne teslim edilmesi sağlanacak. Mezbahalarda ise bu görev mezbaha veteriner hekimi sorumluluğunda yürütülecek. Köylerde kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları muhtarlar vasıtasıyla toplanarak bağlı bulunulan il/ilçe müdürlüklerine teslim edilecek. Kurbanda elde edilen deriler, ekonomik değerini kaybetmemesi amacıyla usulünce tuzlanacak. Kurbanda satılmayan hayvanlar ilimizde kesime tabi tutulacak ya da geri götürülecek olanlar için gerekli tedbirler alınacak. Sunulacak kurban hizmetleri ile kurbanlık satın alımından kesimine kadar geçen süre içinde dikkat edilmesi gereken hususların vatandaşlara basın yoluyla iletilecek. Kolluk kuvvetleri tarafından kurban satış yerlerinde gerekli asayiş ve emniyet tedbirleri alınacak.”