Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Koçak atlayışıyla Tortum Gölüne dikkatleri çekti
Koçak atlayışıyla Tortum Gölüne dikkatleri çekti
Erzurum’da Gazze için sessiz yürüyüş
Erzurum’da Gazze için sessiz yürüyüş
Vali Çiftçi’den göçerlere ziyaret
Vali Çiftçi’den göçerlere ziyaret
Aydemir'den Bakan Yusuf Tekin'e destek
Aydemir'den Bakan Yusuf Tekin'e destek
Hekimlerden Filistin'e destek
Hekimlerden Filistin'e destek
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 04:45

Kurtulmuş’tan Türk Dünyasında birlik mesajı

Kurtulmuş, “Türk dünyasının yeni bir merkez olarak oluşmaya başladığını görüyoruz. Bu anlamda Türk dünyasının gelişmesinin, dünya barışına katkı sağlayacak önemli gelişmelerden birisinin olduğunun altını çizmek istiyoruz.” dedi.

Kurtulmuş’tan Türk Dünyasında birlik mesajı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Türk dünyasının yeni bir merkez olarak oluşmaya başladığını görüyoruz. Bu anlamda Türk dünyasının gelişmesinin, dünya barışına katkı sağlayacak önemli gelişmelerden birisinin olduğunun altını çizmek istiyoruz.” dedi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde, “Azerbaycan Bağımsızlık ve Silahlı Kuvvetler Günü” dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, sözlerine, Azerbaycan Bağımsızlık Günü’nü kutlayarak başladı.

Dünyanın içinden geçtiği sürece işaret ederek, çok kutuplu bir dünyanın kurulmasının muhtemel ve mukadder olduğu bir dönemin başında olunduğunu anımsatan Kurtulmuş, gelecek dönemde dünyada, dengeleri köklü bir şekilde etkileyecek yeni güç merkezlerinin ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bu manada da Türk dünyasının birliğinin önemli olduğunu söyleyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orta Asya’dan başlayıp Anadolu’dan Balkanlara kadar uzanan coğrafyada ‘turkuaz yay’ adını verdiğimiz, belki de dünyanın en stratejik, her bakımdan en önemli bölgesinde; nüfusu 300 milyona yaklaşan, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla, stratejik konumuyla dünyanın en değerli bölgesinde bulunan Türk devletlerinin, Türk milletinin dünyada yeni bir denge unsuru olarak ortaya çıkması herhalde kaçınılmazdır. Bunu çok açık bir şekilde ifade etmek isterim ki, Türk dünyasının yeni bir merkez olarak oluşmaya başladığını görüyoruz. Bu anlamda Türk dünyasının gelişmesinin, dünya barışına katkı sağlayacak önemli gelişmelerden birisinin olduğunun da altını çizmek istiyoruz. Özellikle Türk Devletleri Teşkilatı ve parlamenter düzeyde ise TÜRKPA üzerinden organizasyonları genişleten, her alanda ilişkilerini geliştirmek iradesine sahip olan Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin bu anlamdaki çabalarını takdirle karşılıyoruz.”

 “Azerbaycan’ın kaydettiği tarihi başarıları takdirle takip ediyoruz”

Türk dünyasın iki önemli unsuru Azerbaycan ve Türkiye’nin, Türk dünyasının gelişmesi ve kalkınması sürecinin en önemli aktörleri olarak yer alacağını belirten Kurtulmuş, Azerbaycan ve Türkiye arasında özellikle son yıllarda gelişmekte olan fevkalade güzel ilişkilerin Türk devletlerine örnek teşkil edeceğini söyledi.

Kurtulmuş, “Özelikle son dönemde Azerbaycan’ın kaydettiği tarihi başarıları takdirle takip ediyor ve bu başarıların devamını diliyoruz.” dedi.

Batı’nın, 30 yılı aşkın süredir bütün uyutmalarına ve oyalamalarına rağmen toprakları Karabağ bölgesinin Azadlık Savaşını 44 gün gibi kısa bir süre içerisinde sonuçlandıran Azerbaycan’ı tebrik ettiklerini, bu tarihi başarıyı bugün de alkışladıklarını ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:  “Hiç şüphesiz bu başarının oluşmasında, haklı bir davaya sahip olmanın verdiği cesaret ve azim söz konusu olduğu gibi burada, Anadolu’daki kardeşlerinin, yani Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da son derece kararlı desteğinin tarihi bir önemi vardır. İlk andan itibaren, hiç tereddüt etmeden bu haklı davada Azerbaycan’a destek verilmiş, her platformda bu davanın sonuna kadar arkasında durulmuş ve 44 gün gibi kısa bir süre içerisinde, en zor meselelerden birisi olarak görülen, hele Kafkasya bölgesinin en zor problemi olarak telakki edilen Karabağ’ın işgalden kurtarılması sağlanmıştır. Şimdi azadlığını kurtarmış olan Karabağ’ın bundan sonra abat olduğu dönem başlamış ve en kısa zamanda Karabağ’ın güçlü bir şekilde ayağa kalkması temin edilecek bir çabanın içine girilmiştir.”

Azerbaycan ve Türkiye ilişkileri

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin, uluslararası ilişkilere örnek teşkil edecek şekilde fevkalade güçlü olduğunu bildiren Kurtulmuş, bu ilişkilerin, stratejik ortaklık seviyesinin de üstüne çıktığını, kardeşlik duygularının tamamen hakim olduğu, akılcı adımlarla bu ilişkilerin kuvvetlendirildiği bir döneme girildiğini ifade etti.

Türkiye ve Azerbaycan’ın eş zamanlı olarak imkan ve fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmenin kararlılığı ve azmi içinde olduğunu bildiren Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki bu kararlılık ve azim, inşallah çok güzel sonuçları doğuracak, Türkiye-Azerbaycan arasındaki bu kuvvetli ilişki, bir çekim merkezi oluşturarak Türk Devletleri Teşkilatı’nın önümüzdeki dönemde dünyanın en etkili, çok taraflı organizasyonlarından birisi olmasını temin edecektir. Önümüzdeki dönemde Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin her alanda çok daha ileriye gidebilmesi için bütün gücümüzle mücadele edeceğiz. Ekonomik, siyasi, askeri ve her alanda ilişkilerin sürdürüleceği, artırılacağı gibi en az bunlar kadar önemli olan halklar arasındaki köprülerin de kuvvetlendirilmesinin gerektiği bir dönemdeyiz. Bunun için eğitim, bilim, kültür, spor ve her alanda güçlü bir ilişkiyi sürdürmek, ortak çabalarımızı çok daha ileri götürmek mecburiyetindeyiz.” şeklinde konuştu.

Azerbaycan ve Türkiye halkları arasındaki güçlü bağlara da işaret eden Kurtulmuş, “Allah dostluğumuzu, kardeşliğimizi, birliğimizi daim kılsın. Hep beraber daha güçlü bir şekilde bu birliği, kardeşliği ileriye götürmek, evlatlarımıza çok daha güçlü bir Türkiye’yi ve Azerbaycan’ı hazırlamak bizlerin vazifesidir. Milli günü dolayısıyla Azerbaycanlı kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Azerbaycan’ın milli günün Türk milleti için hayırlı olmasını diliyorum.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Azerbaycan’da bağımsızlık yoluna ışık tutan bir video gösterimi yapıldı, tek tek sahne alan sanatçılar tarafından konser verildi, halk oyunları gösterileri sunuldu.

 
Erbaş: 'İslam en büyük nimettir'
 
Yılmaz: ‘Kıbrıs Türkü’nü her daim destekleyeceğiz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Necip Fazıl Kısakürek eserleriyle anıldı
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü ...
Dünyanın ünlü isimlerini barda buluşturdular
Erzurum’da bir öğretmen ve iki öğrencisi dünyaca ünlü isimleri Erzurum ...
ETÜ’de El Sanatları sergilendi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ...
 
GSF’den Türk Sanat Tarihine ışık tutan sergi
Erzurum'da Müzeler Haftası çerçevesinde “Tarih Öncesi Seramiklerin Günümüzdeki ...
Dede Korkut Ödülleri sahiplerini buldu
İlki 2016 yılında düzenlenen ve 2022 yılındaki tematik dönüşümle bugünkü ...
Mütefekkir Hilmi Ziya Ülken panelle anıldı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından Vefatının ...
 
Nene Hatun dualarla anıldı
93 Harbi olarak bilinen, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında Aziziye Tabyası’nda ...
Türk-İslam Kültüründe Kadın’ı anlattılar
TDED Erzurum Kadın Meclisi “Türk-İslam Kültüründe Kadın” Temasıyla toplandı.
Üçler Tepesi’nde dikkat çeken ayrıntı
Kars’ta doğa yürüyüşü yapan bisikletçiler Atatürk silueti gördü.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva