Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı Şirketi hattın geçtiği köylerde sürdürülebilir kırsal kalkınma projesini başarılı bir şekilde yürütmeye devam ediyorlar.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, akademisyenler ile BTC Şirketi’nin Türkiye Genel Müdürü Can Suphi, şirketin Azerbaycan-Gürcistan ve Türkiye Sorumlusu Kemp Copleland, Azerbaycan Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Bölge Başkan Yardımcısı Seymour Kahlilov, Azerbaycan Kuramsal Sosyal Sorumluluk Müdürü İbrahim İsmailov, Gürcistan Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Gia Gvaladze, Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, Kurmsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Şükran Çağlayan ile Toplumsal Yatırım Programı Danışmanı Ali Kapucu, projenin yürütüldüğü 63 köyün muhtarı ve bu köylerdeki kooperatif başkanları ile 300 civarında çiftçinin katıldığı toplantıda konuşmacılar projenin bugüne kadarki safhası hakkında geniş açıklamalarda bulundular ve bundan sonraki süreç hakkında bilgiler verdiler.
KAYA’NIN DEĞERLENDİRMESİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mükerrem Kaya bugüne kadar ki çalışmalar hakkında bir sunum yaptı.
Kaya, sunumunda, BTC ham petrol boru hattının Azeri petrollerinin Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşınarak Akdeniz’de bulunan Ceyhan terminali üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmak üzere kurulmuş bir boru hattı olduğunu hatırlatarak, “BTC boru hattı ülkemizde 1076 km yol alarak Akdeniz’de Ceyhan terminaline ulaşmaktadır. Hattın Türkiye bölümünün işletmesini BOTAŞ International Ltd. (BIL) yürütmektedir. Boru hattının sahibi olan BTC şirketi, boru hattının teknik, çevresel ve sosyal uluslararası standartlara göre uygunluğunu sağlamaktadır” dedi.